e-gépész online szaklap

Egyszerűsített gázkészülékcsere, kérdések és válaszok

2012. január 31. | e-gépész | |  0 |

A BPMK Épületgépészeti Szakcsoportjának január 19-ei szakmai napján élénk vita alakult ki a témával kapcsolatban. Olyan kérdések merültek például fel, hogy mennyiben függ a gyorsaság a kéményseprőtől, hogy ki lehet minősített kivitelező, illetve hogy például az a szerelő, aki megbukott a Főgáznál, nyugodtan átmehet mondjuk Tigáz területre?

Varga Tamás, a Főgáz tervellenőreinek vezetője kapott egy olyan kérdést, megjegyzést, hogy szép ez az egyszerűsített gázkészülékcsere, és jó, hogy a gázszolgáltatón 3 nap alatt átfut, de mindeme gyorsaság elvész a kéményseprői ügyintézésen, ami nem változik. Újra felmerült (mint ahogy sejtésünk szerint fog is még néhányszor), hogy a kéményseprőket ki kéne zárni a folyamatból zárt égésterű kazán esetén.
Varga Tamás válaszában elmondta, hogy tényleg sok múlik a kéményseprőkön, ezt ők is tudják, éppen ezért – mivel nem a kizárást tartják célravezetőnek – előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a Főkétüsszel, a partnerségre törekvés jegyében. Ez lehet a követendő út az ország többi szolgáltató területén is.

Egy másik kérdés a részleteiben nem szabályozott szereléstechnikai módozatokról szólt, konkrétan a 8 méter hosszú flexibilis gázcső került említésre, félig tréfaként, de félig komolyan. Erre reagálva Varga Tamás elmondta, hogy a minősített kivitelezőiknek részt kell venniük egy eljárástechnikai képzésben, ami garantálja a helyes módszerek alkalmazását – no és természetesen folyamatosan, szúrópróbaszerűen ellenőrzik is a munkavégzésüket, illetve a vevői elégedettséget.

Az a kolléga, aki megkérdezte, hogy ő, mint tervező, műszaki ellenőr, műszaki vezető, illetve gázszerelői igazolvány-tulajdonos, befér-e majd a minősített kivitelezői körbe, nemleges választ kapott: csakis mestervizsgával rendelkezők kerülhetnek oda.

És egy nagyon érdekes kérdés a végére: van-e közös gázszolgáltatói lista, nevezhetjük akár BAR-listának is, amelyben a minősített kivitelezők szerepelnek? A válasz szerint nem lesz ilyen, ez viszont valóban felveti annak veszélyét, hogy adott esetben, aki mint minősített kivitelező, ilyen vagy olyan, akár szakmai okból megbukik az egyik szolgáltatónál, az nyugodtan átmehet egy másikhoz, és minősíttetheti magát. Ez ügyben érdemes a szakmai szervezeteknek gondolkodniuk.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul