e-gépész online szaklap

Változások a klímás szakmai életben

2012. március 6. | e-gépész | |  0 |

Gyors, egymást kiváltó változások történetek az utóbbi időben a HKVSZ, illetve a HLH Monitoring vezetésében. Talán a legfontosabb, hogy a sokak által kedvelt, és némelyek által nem, de mindenképpen legalább az utóbbi 10 év meghatározó klímás-hűtős szakmai vezetője, Zoltán Attila immár nem a HLH ügyvezetője.

Zoltán Attila levele:

Kedves Kolléganők, Kollégák, Barátaim, Támogatóim, Meg (nem) értőim és Ellenségeim!

A HLH-Monitoring Nonprofit Kft. (az Országos Monitoring és Képesítő Testület) 2012. február 10-i taggyűlését, egy előre megjósolható ügyvezetőváltást követően, nyugdíjasként ugyan, de 2012. február 18-tól újabb periódusa következik életemnek. Mindez azt is jelenti, hogy a HKVSZ alapítása óta eltelt közel 20 esztendő alatti, a hűtős szakmát kiemelten támogató tevékenységemet lényegében befejeztem, befejeztették velem. Mostantól az épületgépészeti szakma és társadalom érdekében gondolok aktívabban tevékenykedni, ha mások is úgy akarják és segítenek ebben.

Én büszke vagyok arra és örömmel tölt el, hogy tehettem és tettem valami érdemit a hűtős-klímás szakma fejlődése érdekében, és hogy a szakmaiságot, a tisztességet és a következetességet sikerült kollegáimmal, támogatóimmal többé-kevésbé érvényre juttatnunk. Sikeremként könyvelem el, hogy uniós, kormányzati és szakmai szervezetekkel együttműködve egy olyan képesítő és monitoring testületi rendszert sikerült kifejleszteni és üzemeltetni, amelyet a szakmailag igényes jogkövetők elismeréssel illetnek,és szívesen alkalmaznak. Még hazánk határain túl. És működik, és önjáró, és használják. Használjuk. Szakmailag, közgazdaságilag egyaránt pozitív módon.

Arról nem, vagy csak kevéssé tehetek, hogy a szakmai igényesség, a jogkövetési szándék nem mindenkinél erős, esetleg teljesen is hiányozhat, sőt ellenzik azt, és számonkérés híján ez a mentalitás még csak fokozódhat. Lehetne példákat sorolni határon innen és túl, képzésben és képesítésben, személyeknél és vállalkozásnál, szolgáltatásban és üzemeltetésben egyaránt. Az anyagias, fiskális és egyéb, esetleg irigységen alapuló, önző érdekek előre kerüléséről már ne is beszéljünk.

Jómagamról tudom, vallom, hogy mindig a jogkövetők pártján álltam a jog szellemiségét, a jogalkotó szándékát szem előtt tartva, azok érdekeiben építettem fel és működtettem mindent, szövetséget, testületet egyaránt háttérbe helyezve, kizárva szándékozni a szakmaiatlanságot, az önző, esetenként önző anyagi érdekeltségeket. Különösen érzékeny voltam, vagyok a képesítési kritériumok és vizsgáztatási rendszer igényes fenntartására, az adminisztratív fegyelem betartatására és a nonprofitság valós, a szakma fejlődését is támogató, szószerinti értelmezésére¬*. Mert mindez hitem szerint a szakmát és annak fejlődését, a jogkövetők pozitív diszkriminációját szolgálja. A HLH és a HKVSZ is elvben ezt a zászlót tűzte ki, csak nem lobog!!

A testületnél a helyzet mostanra addig fokozódott, hogy végül az én, talán manapság „unortodoxnak” tekinthető fenti gondolkodásmódomat a társaság tagjai a nevezett taggyűlésen (azt nem tudom, hogy szakmai-társadalmi konszenzus alapján-e, vagy se, de) végleg nemkívánatosnak nyilvánították, és erre a feladatra alkalmasabb ügyvezetőt neveztek ki. A korábbi belső véleménykülönbségeken túllépve történt mindez a szakmát képviselő tagok teljes egyetértésében, azaz a szakma képviselői is ellenem fordultak. Így aztán az általam megbolygatott „ortodox rend” többek örömére, szerintük helyreállítható lesz, és kevesebb gondja lesz a jogot nem kedvelőknek, de lehet, hogy annál több a jogkövetőknek. És közben volt egy HKVSZ elnökségi ülés is, ahol gondolom mindezt megtárgyalták, s mivel engem senki nem keresett, így gyanúm szerint jóváhagyták az új irányelveket. Legyen akaratuk, vagy befolyásoltságuk szerint!

Sajnálom, hogy így alakult, több lehetőséget, potenciált és jövőt láttam a testületben. Végre létrejött egy olyan, jogszabályok által támogatott megoldás, ami a szakma, a HKVSZ tagok által már régóta hőn vágyott, „zárt-rendszerű” kóklerellenes harc alapját képezhette. És ha van föle a testület árbevételének, működtetésének, akkor az a szakmai társadalom szükséglete kielégítésére, azaz a szakma, és csakis a szakma javára fordítódik! No ez most megbicsaklani látszik. De kövessük kíváncsian a fejleményeket, bárcsak csalódnék!

Szorítok az eddig önként, „pozitív diszkrimináltaknak”, maradjon meg az „értéktöbbletük”, köszönöm hálásan mindenkinek, aki támogatott, és kívánok sok „örömöt” (majd szankciót) annak, aki nem! Majd az idő eldönti, hogy hol az igazság.

Ugyanakkor a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség és az épületgépész szakma általam elismert képviselői rögtön „visszafogadtak”. Meg is fogom hálálni, ígérem, köszönetem jeléül!!

Budapest, 2012. február 17.

Zoltán Attila
NYUGtalanDÍJAS
+36 70 60 70 555
ex-elnök/-főtitkár/-ügyvezető

*Nem profit orientált, nonprofit szervezet az, amelynek elsődleges célja nem a profit termelése, hanem valamilyen társadalmi szükséglet kielégítése –forrás www.nonprofit.hu

Szerkesztőségi kommentár:

Mivel a hír, miszerint február 17-től már nem ügyvezetője a HLH-nak, minket is hirtelen ért, ezért csak röviden pár sort a témáról.

Zoltán Attila nevét mostanság a klímaszerelők leginkább az F-gáz vizsgákkal kötötték össze, hiszen a vizsgák hazai kiírását, elismerését, a bizonyítványok kiadását a HLH Monitoring végezte. Ám több mint 10 éves tevékenységét a HKVSZ-nél (elnöki, majd főtitkári poszton), illetve a HLH-nál, sokkal több minden fémjelezte. Két szóban összefoglalva: kiváló kapcsolatot épített ki a szakminisztériummal, minek folytán szakmai szervezetink közül talán egyedüliként tudta a HKVSZ saját területét a gyakorlatban irányítani. Ezen kívül megemlíthető jelentős külföldi, EU-s kapcsolatrendszere, ami európai szinten is beleszólást, de legalábbis véleményezési jogot biztosított a szövetség számára az EU-s szabályozás kialakításába.

Háttérinformációink szerint a HLH Monitoringtól való elválásának oka a HLH bevételeinek a szakmába való visszaáramoltatása, annak módja körüli nézetkülönbség volt.

A HLH Monitoring ügyvezetője február 17-től Barna Erika lett, Zoltán Attilát viszont egyből megtalálta a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség, ahol immár a főtitkári pozíciót tölti be. Sok sikert kívánunk mindkettőjüknek a szakma érdekében való munkálkodásukban.

Egy ide tartozó hír: a HKVSZ konferenciája, a március 22-23. között Keszthelyen megrendezendő Megújuló energiaforrások a HLH ágazat szolgálatában új programját ITT megtalálhatják.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul