e-gépész online szaklap

Kell-e tervjóváhagyás?

2012. március 13. | szerkesztő | |  4 |

Az Épületgépészeti Tagozathoz folyamatosan, bár lassacskán érkeznek be észrevételek, igények. Ezek egyike szerint a közműveknél való tervjóváhagyást meg kellene szüntetni, hiszen a jóváhagyó úgysem vállal semmilyen felelősséget, minden teher a tervező vállán nyugszik: akkor meg minek?

A véleményt beküldő kolléga szerint egy képzett és tanult tervező vállalhatja, és vállalja is a felelősséget a terveiért; a jóváhagyó a közműveknél csak gátja a munkának. Erre egy példa is elhangzott egy másik kolléga részéről: a gázterv-jóváhagyó csörgött rá telefonon: "Gyere be, javítani kell a terven!" Miért? - kérdezett vissza a kolléga. "Ja, azt nem tudom, még nem néztem meg. De biztosan lesz benne hiba." - így a válasz.

Az érme másik fele az, hogy nem árt a kontroll, főleg ma, amikor a tervezői jogosultsághoz való jutás könnyebb, amikor nincsenek olyan nagy tervezőirodák, ahol a friss diplomások tanulhatnák az "életet". Láthatjuk, hogy sok, nem tervezés-köteles területen milyen színvonaltalan tervek születnek. Nem úgy, mint régen, ma már csak vezető tervezői jogosultsággal lehet tervjóváhagyó valaki, azaz biztosan tud okosakat (is) mondani. No és több szem többet lát.

Végül azt se feledjük, hogy közmű és közmű között is van különbség.

Persze mindez csak elméleti ötletelgetés, hiszen jelenleg nincs realitása annak, hogy a közművek ne ellenőrizzék a hozzájuk benyújtott terveket. (Bár a felelősségi mátrix talán ebben az irányban is hathat?) Mindazonáltal várjuk olvasóink véleményét, történeteit, pro és kontra érveit.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2012. ápr. 4.

Még egy fontos dolog a tervellenőrzéshez! Meglepődve tapasztaltam, hogy komoly elismert tapasztalattal rendelkező tervezők között is jelentős elvi különbözőségek derültek ki a terv ellenőrzésekor. Ez azt jelenti, hogy az épületgépész szakmánk bizony nem egységes, ami önmagában nem baj, de ezeket a problémákat kezelni kellene. Ha nincs a szakmában megfelelő összetalálkozás, akkor ezek a problémák bizony nem kerülnek a felszínre és amikor egy kívül állóval kerül szembe az ember akkor az nem érti miért mondanak ennyire különböző dolgokat a szakemberek.


Zoárd | 2012. ápr. 4.

A tervjóváhagyás is olyan mint sok minden más. Lehet jól, korrektül végezni és lehet vele visszaélni. Meg kell különböztetni a szakhatósági és a Megrendelő érdekében végzett tervellenőrzést. El nem felejtsük, hibázni mindenki tud! Egy valós terv ellenőrzésnek elvileg a felelősséget is meg kellene osztania. Kevés tervező iroda van ma Magyarországon, ahol a belső strukturális tervezési folyamatba be van építve az ellenőrzés (van egyáltalán tervezési folyamat, két-három fős cég egyáltalán képes arra, hogy a saját tervét ellenőrizze??). A szakhatósági tervellenőrzésnél léphet fel a korrupció, az is azt gyanítom, hogy 99%-ban a gázterv ellenőrzésekre vonatkozhat, a víz és csatorna tervjóváhagyás valójában odáig fajult, hogy szinte csak a közműdíjak beszedésére koncentrál a szolgáltató. Azt láttam, hogy a közbeszerzéseknél ez a feladat is le lett csupaszítva, formalitásokra korlátozódott, ráadásul nem egy olyan tervellenőrbe botlottam, akiknek a tervezési gyakorlatuk szemmel láthatóan kevés volt a feladat nagyságához képest. Ha valaki tisztességes tervet készít, akkor szerintem a korrekt tervfelülvizsgálat csak javíthat a terveken. A korrekt tervfelülvizsgálat jelenleg legnagyobb akadálya, hogy nincs kellően definiálva, mit is kellene tartalmaznia egy kiviteli tervnek. A jogszabály hézagos, ellentmondó részeket is tartalmaz. Ez kamarai feladat lenne.....


Kovách Ákos | 2012. márc. 26.

Egy szolgáltatónak az adott fluidumot kellene küldeni a megörökölt (ellopott)közműhálózaton keresztül. A tervezők elleni atrocitások részei a nemzetközi pénztőke terrorjának, mint a sárga csekkekhez mellélelt fenyegető levelek, vagy a Forint elleni támadások. Emlékezzük mi történt Pécsett: a franciák elnöke kirohant a Suez-csoportot ért "atrocitás" miatt. Ha az olvasók arra a kérdésre hol a világon a legdrágább a víz, Budapestre tippelnek, akkor nyertek.


Taszi | 2012. márc. 23.

A tervjóváhagyással és az átvétellel kapcsolatos fő probléma a korrupció. ne csináljunk már úgy mintha ez nem lenne.Az én területemen a régi átvevőnek megvolt a tarifája 10 000.- HUF/átvétel. Az új átvevőjét még nem ismerem, de annak is van az biztos. Ez az átvevő megcsinálhatja azt, hogy az átvételnél a jóváhagyott terv ellenére minden üzemeltetői, kivitelezői probléma miatt a tervezőt mószerolja be a megrendelőnél. És ezt addig csinálja amíg a megrendelők előbb, vagy utóbb őhozzá fordulnak akkor aztán nem kell terv, tervjóváhagyás, minden megy simán, gond nélkül és szabálytalanul, mert akkor minden megengedett.

Facebook-hozzászólásmodul