e-gépész online szaklap

Tanúsítvány és ebéd

2012. március 27. | e-gépész | |  0 |

Kollégánk az egyik cikkünk kommentárjaként aggodalmát fejezte ki bizonyos árukapcsolás miatt, amelynek során egy energiatanúsítványt készítő épületgépész mérnök plusz szolgáltatásként a tanúsítvány mellé egyhetes ebédutalványokat oszt. Vajon etikus ez?

http://www.lakaszoldkartyaszeged.hu/az-ebdre-ne-legyen-gondod-egy-htig-legalbb

A fenti linken a következőket találjuk:

Az ebédre ne legyen gondod egy hétig legalább...
A Pókerfooddal közös együttműködésünknek köszönhetően az elkészült Tanúsítvány mellé adunk egy heti (5 nap) grátisz ebédet (leves plusz második), amelyet házhoz is szállítunk. A Tanúsítvány mellé átadott bón 30 napig használható fel és csak a Pókerfood szállítási területein érvényesíthető (Szeged, Algyő, Hódmezővásárhely, Orosháza, Békéscsaba, Gyula, Cegléd, Kecskemét, Szolnok, Nagykőrös, Abony.
A Pókerfood-ról bővebben itt.

Megkérdeztük egy nagy hazai egyetem etikához, filozófiához és épületgépészethez egyaránt értő oktatóját, aki így reagált az esetre:

Sajnos egyáltalán nem ismerem a területen érvényes piaci (jogi és etikai) szabályozást, így a következőkben csak szempontokat vetek fel a konkrét esettől függetlenül.

A naiv reakcióm hasonló a nehezményező kollégáéhoz. Az az ember érzése, hogy itt valami nincs rendjén. De mi is pontosan?

Két dolog jut eszembe nekem. (Lehet, hogy másoknak továbbiak is.) Az egyik, hogy ez a plusz juttatás vagy burkolt árengedmény torzítja az energetikai minősítési piacot. Ez lehet jogos kifogás, nem tudom, milyen szabályozás, illetve szokások uralkodnak ezen a piacon. Ugyanakkor az is lehet, hogy más piaci szereplőknek egyszerűen nem tetszik, hogy alájuk kínál a szegedi vállalkozó. Nyilván az árversenynek senki nem örül, de így működik a piac, és az lenne etikailag kifogásolható, ha az árverseny megakadályozására itt etikai kifogást keresnénk. Ha így lenne, akkor valójában a kartellérdekeinket csomagolnánk etikai köntösbe. (Hangsúlyozom, lehet, hogy itt olyanok a piac szabályai, amik nem engednek árversenyt, és akkor tényleg lehet etikai kérdésről szó.)

A másik, hogy korrupciógyanússá teszi a szolgáltatót. Az élelmes vállalkozó, aki mindent megtesz az ügyfél megnyerésére, hát miért ne adna esetleg pénzért jó energetika minősítést. Ez azonban még puszta spekulációnak is gyenge. Hiszen a többletszolgáltatással történő vevő/megrendelő-toborzás a mindennapos kereskedelmi tevékenység része, és teljesen elfogadott.

Összegezve, ha például hatósági áras szolgáltatásról van szó, akkor lehet piactorzító hatása, de akkor is első lépésben jogi kérdésnek tűnik (ti. hogy a szabályok megengedik-e az ilyen burkolt árcsökkentést).

Hangsúlyozom, hogy ezek csak általános megfontolások, és nem a konkrét eset megítéléséről szólnak.

Várjuk olvasóink véleményét.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul