e-gépész online szaklap

Hol a GMBSZ?

2012. április 24. | e-gépész | |  1 |

A GMBSZ 2011, mint arra neve is utal, rég elkészült, ezért rákérdeztünk, miért nem publikus még. Gyors választ kaptunk mind a Szakbizottségtól, mind az MKEH-tól, köszönjük. A helyzet az, hogy a GMBSZ-t jogszabályi, rendeleti szintre kívánják emelni, ehhez pedig harmonizálni kell az EU-val, ez pedig időt vesz igénybe. Sajnálatos a bizonytalan idejű halasztás, és talán fölösleges is, hiszen a GMBSZ ma már van annyira erős, hogy nem kell jogszabályisággal megtámogatni.

Szerkesztőségünk kérése:

Tisztelt Uraim, Kedves Szakbizottsági Tagok!
Szaklapunk nevében olyan kéréssel fordulok önökhöz, hogy részemre juttassák el a GMBSZ 2011 anyagát publikálás céljából, amennyiben azt nem köti titoktartási záradék. Úgy tudom, ilyen kötelezettség nem áll fenn, ellenben az anyag hivatalos közzététele húzódik, talán több hónapon át is. Olvasóink, a szakma szereplői joggal kíváncsiak a GMBSZ módosítására.

A Gázipari Műszaki Szakbizottság válasza:

Tájékoztatom,hogy a Gázipari Műszaki Szakbizottság a GMBSZ gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról szóló 11/2004. (II. 13.) GKM rendelet 10. § (2) bekezdésében előírt, 2011. évben esedékes felülvizsgálatát elvégezte, annak kihirdetését a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főigazgatójánál kezdeményezte.
Tekintettel arra, hogy a hivatkozott rendelet a fentiek szerint előkészített tervezet vonatkozásában a Szakbizottság részére tájékoztatási jogosultságot nem biztosít, sajnálattal tájékoztatom, hogy kérését nem tudjuk támogatni.

Az MKEH válasza:

A Szakbizottság a GMBSZ 2011. évi felülvizsgálatát elvégezte, és a módosított/korszerűsített Szabályzatot 2011. december 22-én megküldte az MKEH főigazgatója részére kihirdetésre.
MKEH Főigazgatója 2012. január 5-én a Nemzetgazdasági Minisztérium (a továbbiakban: NGM) Jogi és Kodifikációs helyettes államtitkáránál kezdeményezte a módosított Szabályzat hatályos szövegének elérhetőségéről szóló MKEH közlemény megjelentetését a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben.
Az NGM Jogi és Kodifikációs helyettes államtitkára MKEH Főigazgatójának levélben megküldött, GMBSZ kihirdetéssel kapcsolatos álláspontja szerint a Szabályzat közleményben történő közzététele jogilag aggályos. A jelenleg hatályos a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 133. § (2) bekezdése 3. pontjában foglalt felhatalmazás alapján az iparügyekért felelős miniszter rendeletben állapítja meg a csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés, valamint a telephelyi vezeték létesítésének, üzembe helyezésének és üzemeltetésének műszaki-biztonsági feltételeit és az ehhez kapcsolódó műszaki biztonsági hatósági feladatokat, a műszaki biztonsági felülvizsgálatot – beleértve annak gyakoriságát is. A fentiek alapján a Szabályzat megalkotására csak jogszabályi szinten, a felhatalmazás alapján miniszteri rendeletben kerülhet sor.
A fentiekkel összhangban az MKEH vállalta, hogy a miniszteri rendelet mellékletében elhelyezendő műszaki biztonsági szabályzat szakmai tervezetét április közepéig elkészíti.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Mészi | 2012. ápr. 25.

Kedves Kollégák ! Akkor most mi vonatkozik - hatályosan - a gázveszélyes helyiségek (gázmérő helyiség, gázkazánház, nyomáscsökkentő helyisége) hasadófelületeire ? Kizárólag az éppen hatályos OTSZ ? Mészáros János +36-30/9330504 www.tuzmuvek.hu

Facebook-hozzászólásmodul