e-gépész online szaklap

Ismét az európai uniós képesítésekről

2012. július 9. | Barna Erika | |  0 |

Az F-gáz rendelet 2006-ban született és 2007. július 4. óta hatályos. Magyarországon a 310/2008. (XII. 20.) Kormányrendelet szabja meg a végrehajtásának mikéntjét. A jelenlegi érvényes uniós szabályozás szerint az EU négy szintet határozott meg, amelyek különböző képesítéseket jelentenek (Magyarországon az Országos Monitoring és Képesítő Testület hét kategóriát vezetett be - ebből három gépjármű-klímás).

Ugyanakkor szabad kezet adott a tagállamoknak azzal a kikötéssel, hogy el kell fogadni bármely tagország bejelentett képviselő testülete által kibocsátott, formailag megfelelő F-gáz képesítést (a tagország képzési, illetve képesítési struktúrájába illesztve). Mivel azonban az egyes tagországokban nem egységes a képzés, így a képesítések mögött álló szaktudás sem lehet az. Ehhez a tagországok közötti együttműködésre lenne szükség, mint például Hollandia, Svédország, Franciaország esetében, ahol megfelelő egységes képzésen alapuló képesítéssel rendelkeznek a szakemberek.

Az Országos Monitoring és Képesítő Testület megvizsgálta a vonatkozó uniós és hazai rendeletek alapján az uniós társországok akkreditált testületei által a 303/2008/EK rendeletben foglaltaknak megfelelően kibocsátott ún. F-gáz képesítések érvényességi hatályát. Mivel Magyarországon a Testület által kibocsátott (és az uniós tagországokban is elfogadott) arcképes kékkártyákhoz tartozó személyzet-képesítések mind az üvegházhatást okozó, mind pedig az ózonkárosító hűtőközeg fajtákkal kapcsolatos tevékenységre vonatkozóan tartalmaznak ismereteket, a Testület az F-gáz rendelet szerinti tagországi képesítéseket csak részképesítésként tudja elfogadni. Ez azt jelenti, hogy a más EU tagországban szerzett képesítések csak üvegházhatású (HFC) hűtőközegekkel kapcsolatos, korlátozott tevékenységre jogosítanak. Az ilyen képesítéssel rendelkezők kérelem alapján, a testületi díjköteles elfogadási eljárást követően kerülnek be a testületi nyilvántartási rendszerbe.

A Testület - szintén kérelem alapján - magyar állampolgárok részére lehetőséget biztosít a szakmai alapképzettség függvényében meghatározott tanfolyamok és/vagy kiegészítő képzések elvégzése után a teljes körű jogosultság megszerzésére is. A sikeres kiegészítő képzést és vizsgát követően a kérelmező a 310/2008. Kormányrendelet szerinti tevékenységekre korlátozás nélkül jogosító,
• jelenleg öt évig érvényes,
• a kérelemmel azonos uniós képesítési kategóriának megfelelő,
• a teljes szakterületre kiterjedő,
• arcképes, kékkártyával igazolt
tevékenységi jogosultságot igazoló testületi képesítést szerez. A kiegészítő képzésekre már lehet jelentkezni a kiegeszito.kepzes@hlhmonitoring.hu e-mail címre írt kérelemmel.

(Az ezzel kapcsolatos részletes dokumentációt a Testület honlapjáról letölthető „Tájékoztató az uniós tagországi személyzetképesítések kezelésének ügyrendjéről” című dokumentum tartalmazza.)

És még egy változás, ami reményeink szerint egyben jó hír is: A 310/2008. (XII. 20.) Korm. rendelet 13.§ (5.) értelmében a képesített személyeknek 5 évente továbbképzésen kell részt venniük. Az elsőként kiadott F-gáz kártyák 2014. július 4-én fognak lejárni. A Testület annak érdekében, hogy
• csökkentse a képzéssel / képesítéssel kapcsolatos terheket
• naprakész szaktudást adjon a szakembereknek
• megadja a „választás szabadságát”, hogy mikor és mely képzéseken kívánnak részt venni
• segítse a folyamatos, élethosszig tartó tanulást
• biztosítsa a képző intézmények egyenletesebb kihasználtságát
várhatóan már idén év végétől egy új, kreditpontos rendszert kíván bevezetni. A pontos tartalmi követelmények, valamint a kreditpontok mértékének kidolgozását a Testület és a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége (HKVSZ) közösen vállalta magára.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul