e-gépész online szaklap

Felhívásunk végeredménye és összegzése

2009. november 18. | szerkesztő | |  0 |

Szabályozási visszásságok felderítésére kiírt pályázatunk a végéhez ért. A kissé döcögősen induló felhívás a végére szerencsésen felduzzadt, alább azt a javaslati listát olvashatják, amit megküldtünk az MMK ÉgT elnökségének. Az elnök úr ígérete szerint az elnökség záros határidőn belül választ ad a kérdésekre, és akciótervet készít a szükséges esetekben. Köszönjük olvasóink aktivitását!

Az alábbi javaslati listát szerkesztőségünk állította össze a beérkezett anyagokból, így előfordulhat, hogy nem pont bott súlyoztunk, ahol a beküldő is tette volna. Emiatt is az összes eredeti levelet csatoltuk a felterjesztéshez, így az elnökség első kézből tájékozódhat.

Felterjesztések:

- Tanfolyami, OKJ-s, egyéb felnőttképzési formák (kazánfűtő, gázkészülék üzembe helyező stb.) felügyelete, a tananyag frissítése, továbbképzés szükségességének bevezettetése. (Ponty Ferenc)

- A fűtésvezérlés tervezésének szükségességének elismertetése, feltételeinek megteremtése. (Ponty Ferenc)
- A céges kreditpontos képzéseken elhangzottak szakmai kontrollja, esetleges szankciók, utólagos minősítés, pontlevonás. (Ponty Ferenc)

- Lakó-, iroda-, vendéglátó-, kereskedelmi épületek, kórházak szabványba vétele (Zöhls András)

- Lakásszellőztetés-légellátás létesítésének kötelezővé tétele, a gyakorlatban is. (Nagy Gábor) Ennek ellenőrzése a használatbavételi eljárás során. (Szita Elemér)

- Egyszerű, világos, nem agyonbonyolított szabályozási szövegezés megvalósítása, a már meglévők egyszerűsítése, közérthetővé és egyértelművé tétele. (Nagy Gábor)

- Az építési engedélyezési tervdokumentációk kötelező épületgépész általi ellenjegyzése. (Nagy Gábor)

- 30 kW fűtőteljesítmény feletti kötelező fűtéstervezés is kamarai jogosultsághoz legyen kötve. (Nagy Gábor)

- Az OTSZ a közlekedők füstmentesítésénél, 100 m2 alatt annak méretétől függetlenül ugyanazt a minimum 7200 m3/h elszívást és légpótlást írja elő. Ez esetenként akár irreális, 6000-szoros légcserét is jelenthet. (Zöhls András)

- OTSZ: Ma hivatalosan egy alagsori vizes helyiség esetén is gondoskodni kell a hő és füst elvezetéséről és a levegő pótlásáról. Bár egy WC-ben kicsi a tűz keletkezésének az esélye, ha mégis előfordul, egy lépéssel a védett közlekedőn lehetünk, ugyanazt a költséges megoldást kell alkalmazni, mint egy valóban veszélyes területen. (Zöhls András)

- GMBSZ: Ha egy konyhában gáztűzhelyet akarunk elhelyezni, vagy az ablakon, vagy a falban kell méretezett nyílásokat kialakítani. Nagyon sok család egy héten mondjuk 3 órát tölt főzéssel, a további 165 órán keresztül fölöslegesen dől be rajta a hideg. Azt nem hiszik el a szerzők, hogy főzéskor a lakónak van annyi esze, hogy kicsit kinyissa az ablakot, már csak a szag miatt is, abban viszont biztosak, hogy a hideg miatt nem fogják betömni azt a lyukat. (Zöhls András)

- Az épületek esővíz-elvezetésénél miért kell Budapesten a négyéves, míg máshol csak kétéves csapadék-intenzitással számolni? Miért védünk jobban egy pesti házat, mint egy egrit. Külső közműves kollégáink általában a mi mennyiségünk felével számolnak, így gyakran a befogadó csatorna egy-két számmal kisebb, mint a mi kilépő méretünk, ami elég abszurd. (Zöhls András)

- Az új OTÉK szerint ma már egy split kültéri egység elhelyezése az épület falán engedélyköteles. A 264/2008 rendelet a 20 kW-nál nagyobb teljesítményű kazánok időszakos felülvizsgálatát írja elő. Nem bírálom a rendeletek célját, de kíváncsi vagyok a két törvény gyakorlati végrehajtásra. Ki tartja számon, hogy hány embernek van ma Magyarországon C24-es, felügyeletköteles és hánynak K18-as, még éppen nem köteles kazánja. Ki figyeli a házak falát, nem jelent-e meg valahol egy új kültéri? (Zöhls András)

- Az engedélyezési, illetve a kiviteli dokumentáció tartalmi követelményeiről szóló 37/2007 és 290/2007 rendeletekben előírt kamarai feladatokat az MMK nem teljesítette. (Kiadott valamit, érvénytelenítette, megint kiadott valamit, megint érvénytelenítette.) (Zöhls András)

- Ma egy központi fűtésszerelő, aki nyolc általános iskolát és három ipari iskolát végzett, minden további nélkül elkészítheti bármely épület központi fűtését - el is készíti terv nélkül. Egy Műszaki Egyetemet végzett épületgépész mérnök ugyanezt csak akkor tervezheti meg, ha rendelkezik megfelelő jogosultsággal, amit ötévente meghosszabbít. (Szita Elemér)

- ÉMI-engedély, egyéb termékminősítések elfogadásának egységesítése és ellenőrzése. (Juhász István)

- Napjainkban egyre inkább terjed az a nem megengedett gyakorlat, hogy elsősorban családi házas környezetben a WC-k üzemeléséhez házilag készített fúrt kutakról nyert vizet használnak. (Tóth István)

- Szakmai-etikai állásfoglalás minden épületgépészeti ügyben. (Kardos Ferenc)

- A szabványok hozzáférhetővé tétele közösségi (kamarai) szinten. (Zöhls András)

- Gázszerelői igazolvány, szakirányú tervezői, szakértői, műszaki ellenőri, felelős műszaki vezetői képzések – képzéstorlódás megszüntetése, tanfolyamok kereszt-megfeleltetése. (Szilágyi Miklós, Sonkoly Gábor)

- Az épületgépészeti szakkiállítások minősítése, ajánlása és nem ajánlása a szakma tájékoztatása érdekében. (A szerkesztőség)

- A távhő árának, szolgáltatásának tárgyában szakmai állásfoglalás. (Többek)

- A GMBSZ vitás és nem világos részeinek módosítása (Többek)

- A gázszolgáltatókkal való egyeztetés, döntéshozó kontaktszemély megtalálása mindegyiküknél, a tervezők érdekképviselete feléjük, szakmai állásfoglalás vitás esetekben. A helyi eltérések felmérése és lehetőség szerinti megszüntetése, szabályzat-egységesítés. (Többek)

- Épületek energetikai tanúsítása: a szabályozás módosítása az igényeknek megfelelően. (Többek)


Egyéb kérdések:
- A Tagozat küldöttválasztási ügyrendje. (Zöhls András)


A szerkesztőségünk által felajánlott 20.000 Ft-os üzemanyag-utalványt Juhász István kollégánk nyerte, kérjük, lépjen érintkezésbe velünk a részleteket egyeztetendő a veresegyhazi@e-gepesz.hu vagy a 20/559-3715-ös elérhetőségeken. Gratulálunk!

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul