e-gépész online szaklap

Kérdezzen Balog Róberttől, a FŐTÁV PR osztályvezetőjétől

2009. április 2. | e-gépész | |  1 |

A távhőellátás mindig is érdekes és vitákat kavaró része volt a fűtéstechnikának, a helyzet pedig még inkább bonyolódhat a közeljövőben.

2009. március 27-től április 2-ig Denk Andrástól, az MMK ÉgT elnökétől lehetett kérdezni, aki továbbra is áll a tagság rendelkezésére az alábbi linken:
http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=120
2009. március 12-től március 26-ig Zöld András és Bánhidi László professzor urak álltak rendelkezésünkre, de továbbra is lehet nekik kérdéseket feltenni az alábbi linken:
http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=99
2009. február 27-től március 11-ig Wiitek Ernő állt olvasóink rendelkezésére, de Wittek úr a továbbiakban is válaszol a felmerülő kérdésekre az alábbi linken:
http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=892009. február 19-től 26-ig az MSZT illetékesei válaszoltak olvasóink kérdéseire, továbbra is lehet tőlük kérdezni:
http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=77
2009. február 1-től 12-ig Éliás Ádám állt olvasóink rendelkezésére, de Éliás úr a továbbiakban is válaszol a felmerülő kérdésekre az alábbi linken:
http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=71
2009. február 1-től 12-ig Kocsis Attila állt olvasóink rendelkezésére, de Kocsis úr a továbbiakban is válaszol a felmerülő kérdésekre az alábbi linken:
http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=34

Névvel ellátott és név nélküli kérdéseket is fogadunk, mert fő az információ.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zöhls András | 2009. ápr. 4.

Kérdésem Balog Róberthez, a FőTÁV PR osztályvezetőjéhez: – ha a FőTÁV-nál a távhő 2/3-át a döntően földgáz üzemű kapcsolt rendszerekkel állítják elő, némi leegyszerűsítéssel, az áramtermelés hulladék hőjével fűtünk, – ha a kapcsolt rendszerben termelt áram és hő együttes primer energia felhasználása, így emissziója is körülbelül 30%-kal kevesebb, mint ha ezeket külön-külön állítanák elő, – ha az ehhez szükséges földgázt az erőművek egy kicsit olcsóbban vásárolják, mint ahogy ahhoz a lakosság jut, – ha a megtermelt elektromos áramot a MEH rendelet szerint támogatott, 27 Ft/kWh közeli áron veszik át az erőművektől, – ha a lakossági távfűtés hődíja csak az energiaköltséget tartalmazza, míg a rendszer fenntartása, amortizációja, a dolgozók bére, az adó és járulékterhek a meglehetősen magas, az átlag 50m2-es lakásra vetítve 80.000 Ft körüli éves alapdíjba vannak beépítve, akkor ennek a korszerű, energiatakarékos, környezetbarát, államilag támogatott rendszernek a hődíja (3,62 Ft/MJ+ÁFA) miért magasabb, mint az alapanyag, a földgáz lakossági hődíja (3,11 Ft/MJ+ÁFA). Ha a jelenlegi árak mégis a valóságos költségeket mutatják, és a drága kapcsolt rendszerekkel csak azt az eredményt érjük el, amit a legegyszerűbb, nem kondenzációs, százhúszezer forintos, 85% hatásfokú kombi fali kazánnal, aminek a szabályozása, így a takarékosabb üzeme ráadásul könnyebben kézben tartható, akkor miért kell a távfűtést fenntartani?

Facebook-hozzászólásmodul