e-gépész online szaklap

Alumíniumcsövek a hűtéstechnikában

2013. február 22. | x| |  0 |

Megszokott dolog volt a hűtéstechnikában, hogy ha a csövezésre gondoltunk, akkor mindenki előtt a vörösrézcső jelent meg, mint jól alakítható, kemény forrasztható, duzzasztható anyag. Azonban napjainkban a vörösréz ára csillagászati értékeket ért el, és lassan az anyag nehezen hozzáférhetővé fog válni.

Ha a lakossági felhasználású, osztott (split) rendszerű klímaberendezések telepítésére fókuszálunk, belátható, hogy a megemelkedett rézcső árak miatt a telepítési költségeket is emelni kellene. Azonban ez egy igen ár érzékeny szektor, és ha a megszokott 45-50,000.-+Áfa üzembe helyezési költséget tovább kívánjuk emelni, akkor a végfelhasználó biztosan megköszöni fáradozásunkat és vélhetően megkeresi az első útjába eső „Mekk-mestert”, aki ennél lényegesen olcsóbban fel fogjaneki „fütykölni” a megvásárolt klímaberendezést. Hogyan tudnánk olcsóbbá tenni a telepítéshez szükséges anyagokat? Például, ha a szigetelt vörösréz cső helyett, szigetelt alumínium csövet használunk.

Európa nyugati felében dolgozó kollégáink, már évek óta használják a szigetelt alumínium csöveket az osztott rendszerű klímaberendezések összecsövezésére, és igen jó tapasztalataik vannak vele kapcsolatban. Az alumínium csövek megmunkálásához nincs szükség új szerszámok vásárlására - hacsak egy hő légfúvó berendezésre nem, amivel a csőhöz mellékelt zsugorcsövet rá kell melegíteni a szelepeknél a csatlakozásokra. Lásd a mellékelt fotókat. A cső vágásához a hagyományos csővágót lehet használni, odafigyelve arra, hogy mindig megfelelően éles kés legyen a csővágóban, ellenkező esetben a puha alumíniumcső vágott vége befelé fog türemkedni. Viszont a csősorjázó segítségével könnyedén eltüntethetőek a betüremkedett élek. Gond nélkül használhatjuk a hagyományos csőduzzasztó készüléket is, annyi korlátozással, hogy több lépcsőben kell, hogy elérjük a kívánt tokméretet, ellenkező esetben a tok hosszában felrepedhet. A régi peremező is korlátozás nélkül használható, esetleg annyit tennék hozzá, hogy tessék használni az olajozót, de ez azt hiszem nem újdonság. Fontos, hogy a hollandis kötéseknél nyomatékkulcsot kell használni meghúzásnál, (lásd nyomaték-táblázat) mert a túlhúzott perem sérülhet.

Régebben ellenérzést váltott ki a kollégákból, hogy az alumíniumcsöveket csak csőtoldókkal lehetett toldani, ami ugye a potenciális szivárgás veszély szempontjából nem kimondottan előnyös. (Jelzem a kültéri és a beltéri csatlakozásánál, így is-úgyis hollandis-peremes csatlakozások vannak.) Ez a tétel mára már megváltozott. Én tudom, hogy az alumínium hegesztéséhez speciális anyagokra és védőgázos hegesztő berendezésre van szükség, de… Igazándiból, mi nem is hegeszteni akarunk, sokkal inkább kemény forrasztani. Viszont a keményforrasztás elvégzéséhez ma már rendelkezésre állnak olyan forraszanyagok, amivel egy keményforrasztáshoz szokott szakképzett hűtőgépszerelő simán meg tudja oldani a problémát.

Egy dologra kell odafigyelni keményforrasztás közben. Felejtsük el a rézcsöveknél megszokott hőmennyiséget, az alucső a megszokott hőmennyiségtől azonnal elolvad. Mindenkinek javaslom, hogy éles forrasztás előtt otthon gyakoroljon egy darab csővel, mert nem túl épületes látvány, ha a kuncsaft előtt olvasztjuk össze a megforrasztani kívánt csöveket. A csövek szigetelése 20 mikron vastagságú UV álló alufóliával van bevonva, miáltal a szigetelés élettartama többszörösére emelkedik. A szigetelés anyaga zártcellás polietilén. A csövekre és a szigetelésre jellemző technikai adatokat az alábbi táblázatokban találhatják meg. A csövek 50 m-es tekercsben kaphatóak, mindkét végük présszerszámmal össze van nyomva a szennyeződés elkerülése érdekében. Egyébként javaslom, hogy a szükséges csőszakasz levágása után valamilyen eszközzel- mondjuk, egy elnyomó fogóval- újra nyomják össze a csővégeket, az elszennyeződés és a páralecsapódás elkerülése érdekében.

Technikai leírás
Az EBRILSPLIT ALUalumínium cső polietilén habszigeteléssel készül, melynek a külsejét UV-álló fóliával vonták be. Kiválóan használható az R410a és az R407c hűtőközegekhez is.

Követelmények az alumínium csővel szemben:

A csővégeket több mint 70 tonnával nyomják össze, ezzel garantálva a cső belsejének tisztaságát.

Peremezés
A perem készítése a rézcsőnél használt eljárással és szerszámmal történik.

Kültéri egység

Beltéri egység

A zsugorfóliás hőszigetelő burok használata a kötéseknél ajánlott!
A csomagolásban 20 db zsugorfóliás hőszigetelő burok található.

Soós és Társa Zrt.

www.soos.hu

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul