e-gépész online szaklap

Rövid elemzés a tisztújítás kiírásáról

2009. április 15. | szerkesztő | |  1 |

2009. május 16-kán a tervek szerint forradalmi változásokat hozó Tisztújító Küldött Közgyűlés elé nézünk. A jelölési időszak 2008. december elsején kezdődött, és 2009. március 31-ig tartott. Ezt követően már csak a Küldött Közgyűlésen az Alapszabály szerinti helyszíni jelöléssel van mód jelöltet állítani.

Mindenekelőtt javaslom, hogy mindenki nyissa meg az ITT LETÖLTHETŐ dokumentumot, mentse el magának, és nézze végig, abban van a lényeg. Mi itt most mindössze két modatot emelünk ki.

Első kiragadott mondatunk: „A jelöltek szakmacsoportonkénti megoszlása az adott szakterület taglétszámával arányos legyen”
Ha jobban megnézzük, az elnökjelölteknél ez a tétel mindjárt megbukik, hiszen a 6 jelöltből 4 „A” szakmacsoportú, azaz építő mérnök, és diplomájuk szerint is csak Barsiné Pataki Etelka általános (közlekedési) mérnök. A „B” (benne az épületgépészettel) és a „C” (a háztechnika többi része) csoportokat 1-1 fő képviseli.
Az alelnökjelölteknél ez az arány még inkább eltolódik (6:1:1). Az elnökségi, Felügyelő bizottsági és Etikai és Fegyelmi bizottsági tagoknál az arány egészségesebb, és főleg ez utóbbinál több épületgépészt is találunk.

Második javasolt feltétel: „A budapesti és vidéki jelöltek aránya kb. 50-50%-os legyen”.
Az elnökjelölteknél ez az arány 100-0%, a többi választandó tisztségnél egészségesnek mondható.
A Budapest-Vidék látszólagos ellentétet könnyebb feloldani, ugyanis ez csak az elnökjelölteknél létezik. A Budapest-központúság viszont magyarázható azzal, hogy egy székhelyileg fővárosi munkahelyre nincs értelme például Szegedről bejárni.
A nagyobb probléma inkább az épületgépészet alulreprezentáltsága, ami az elnök-, illetve alelnök-jelölteknél mutatkozik. Bár az is igaz, hogy elég egy jelölt is, ha az lesz a befutó…
A következő hetekben bemutatjuk önöknek riportok keretében a 6 elnökjelöltet.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zöhls András | 2009. ápr. 16.

További két kiragadott mondat, a kamara leendő első számú vezetőjével, reprezentásával kapcsolaban. ”Az MMK választmány 12/2008 (XI.12) sz. határozata a jelölési elvekről. 6. Az életkori arányok biztosítása. A bemutatott elnökjelöltek életkora 62 és 68 év között van, nem hiszem, hogy ez a valós kamarai életkori arányokat tükrözné. 10. Vezető tervező, vagy szakértő mérnökök és egyéb területen, oktatás, államigazgatás, ipar, hatóság, stb. területen dolgozó mérnökök arányos képviselete.” Az elnökjelöltek: Barsiné Pataki Etelka jelenleg az Európai Parlament képviselője, előtte Magyarország ausztriai nagykövete volt, Bálint Péter egy építési vállalkozás műszaki tanácsadója, Gilyén Elemér egy környezetvédelmi cég fejlesztési igazgatója, Mecsi Zoltán és Némethy Zoltán egyetemi tanárok, Zarándy Pál (beadott önéletrajza meghatározása szerint) hét éve nyugdíjas. Dr. Kováts Gábor elnök úr szerint a tagság háromnegyede tervező, nekik kötelező is a tagság, de ez a vonal nem jelenik meg az elnökjelölt listában. Mivel a jelöltek az alelnöki posztot is vállalják, most úgy tűnik, a hadsereg parancsnoka és vezérkara az önkéntesek (nem kötelezően tagok) közül kerül ki. Amiben bízhatunk, hogy a harmadik vonalban már itt-ott előforduló ”hivatásosoknak” is lehet majd néha szava a kamara következő ciklusában.

Facebook-hozzászólásmodul