e-gépész online szaklap

A kazánteljesítmény minimuma? (a minimális kW)

2013. július 8. | e-gépész| |  2 |

Különlegesen fontos megérteni a következőket, mert az a tapasztalatom, hogy az épületgépész tervezők és víz-gáz-fűtésszerelők túlnyomóan nagy többsége igencsak keveset tud erről a kérdéskörről. És sajnos nem viccelek!

Egy kondenzációs kazánnak a gázmegtakarítása egy hagyományos gázkazánhoz képest nem azon múlik elsősorban, hogy a kazán kondenzációs e vagy sem, tehát nem azon múlik, hogy a füstgázban lévő vízgőzöket lekondenzáltatjuk-e vagy sem, hanem sokkal nagyobb mértékben függ a gázmegtakarítás egy másik tényezőtől.

Ez a téma annyira alapvető fontosságú, hogy nézzük meg részletesebben:

Először is tudni kell, hogy ha a földgáz (alsó) fűtőértékét 100 egységnek tekintem, akkor az égéshője (felső fűtőértéke) 111 egység. (lásd az ábrán) Tehát ha a kb. 15°C-os földgázt elégetem és a füstöt 180°C-on az égbe engedem, akkor 100 egységnyi hőt nyerhetek, de ha a kb. 15°C-os földgázt elégetem és a füstöt még a kazántesten belül vissza tudnám hűteni 15°C-ra, akkor 111 egység hőt nyernék. Azaz egy elméletileg és gyakorlatilag is tökéletes hagyományos gázkazánnal 100 egységnyi hőt termeltethetnék, csak füstveszteség van, míg egy veszteség nélkül működő kondenzációs gázkazánnal 111 egységnyi hőt termeltethetnék.

Tehát elméleti szinten, egyéb veszteségek nélkül, egy kondenzációs kazán csak kb. 11%-kal lenne jobb, mint egy hagyományos gázkazán, ha csak a füstből kinyerhető +energiát néznénk! A gyakorlatban azonban nem realizálható ez a +11%-os füstből nyerhető hő, csak kb. 8...9% realizálható. Hogy miért? Mert nem vagyunk képesek lehűteni a füstgázokat a kazánon belül 15°C-ra, hiszen ahhoz a kazánban kb. 25°C-os előremenőt és kb. 5°C-os visszatérőt kellene alkalmaznunk, viszont 25/5°C-os (átlagosan 15°C-os) vízzel viszont nem tudnánk fűteni, hiszen inkább csak hűtenénk vele. Akkor mégis hogyan lehetséges, hogy az Unical kondenzációs gázkazánnal néha még 55%-os gázmegtakarítást is elértek, hogyha a gyakorlatban csak 8...9%-kal több hő nyerhető a füstgázokban lévő vízgőzök lekondenzáltatásával? Hát ez úgy lehetséges, hogy a legfontosabb-legkritikusabb tényező „a kazánteljesítmény minimuma”, és ebben az Unical szinte verhetetlen!

Sejti-e Ön, hogy meglepően sok szakember nem tudja, hogyan is működik ténylegesen pl. egy 24 kW-os kondenzációs kazán? Mi most elmondjuk ezt Önnek, különlegesen tanulságos lesz:

Télen, a hazai nem-szigetelt családi házak túlnyomóan-nagy többsége 16...12 kW fűtést igényel. A családi házak kazánigényét bővebben lásd a www.unical.hu honlapon a „fali kondenzációs kazán 12, ...” sor mögött a „Hogyan mérheti ki hogy a házához mekkora kazán kell” című írásban. Egy ilyen 16...12 kW-os házba 24 kW-os nem-túl-jó-kazánt betenni szerintem komoly hiba, de mégis sokan vannak, akik nem-túl-jó-kazántípusokat alkalmaznak. Nézzük! Hogyan is működik ez ténylegesen: Enyhébb téli valamint őszi és tavaszi időszakokban a következő történik:

A szobatermosztát egyszer csak „On” jelet küld a kazán felé, a 24 kW-os kazán beindul 18 kW teljesítménnyel, mert ennyi pl. az indulási teljesítménye. De mivel a ház enyhe időben csak 4...5 kW-os, emiatt a kazán gézégője leszabályoz (lemodulál). Ha egyáltalán tud lemodulálni a nem-túl-jó-kazán. A kazánnak le kellene szabályoznia magát 4...5 kW teljesítményre, hiszen most ennyi kell a háznak, de némely konkurens kazán képtelen erre, mert csak pl. 7 kW-ra tud leszabályozni. Viszont ha a kazán 7 kW-ot ad le, de a ház csak 4...5 kW-ot használ el, akkor egyre jobban megemelkedik a kazánba visszatérő vízhőmérséklet. Emiatt a 7 kW-on működő gázégő túlmelegíti a kazántól kilépő előremenő vízhőmérsékletet, így a gázégő lekapcsol. De a szivattyú még utókeringtet! Emiatt a kazántól kilépő előremenő vízhőmérséklet lassan lecsökken, így a gázégő ismét bekapcsol. Méghozzá ismét 18 kW indulási teljesítménnyel! Mivel ez most igencsak sok teljesítmény, emiatt a kazán szinte azonnal elkezdi leszabályozni a teljesítményét. Ismét le kellene szabályoznia 4...5 kW-ra, de csak 7 kW-ig tud leszabályozni, úgyhogy ismét túlmelegíti a kazántól kilépő előremenő hőmérsékletet, így a gázégő ismét lekapcsol. De a szivattyú ismét utókeringtet! Emiatt a kazántól kilépő előremenő hőmérséklet ismét lecsökken, így a gázégő ismét bekapcsol. Ismét indulási 18 kW teljesítményen, stb, stb.

Nézzük meg az előző 24 kW-os kazán működését személygépkocsival. Legyen Önnek most egy olyan autója,
- amelynek ha a gázpedálját tövig benyomja, azaz 100%-ig benyomja a gázpedált, akkor az olyan mint a 24 kW-os gázkazánnál a 24 kW, és a valóságban kizárólag csak 7 kW...24 kW között mozgathatja a gázpedált
- ha 75%-ig benyomja a gázpedált, akkor az olyan mint a 24 kW-os gázkazánnál a 18 kW,
- ha 30%-ig nyomja csak be a gázpedált, akkor az olyan mint a 24 kW-os gázkazánnál a 7 kW,
- de a 30% és a 0% benyomás között most nem létezik gázpedál-állás, mert sok 24-es kazánnál sincs.

Nooos! Akkor most nézzük. Budapesten vagyunk. Ön elindul az autóval úgy, hogy 75%-ig be kell nyomnia a gázpedált, mert ez most az indulási teljesítmény! Egyszerűen most ez van, így tud elindulni, nincs választási lehetőség, sok kombi-gázkazán eleve így indul. De hoppá! Majdnem nekimegy az előtte haladó autónak, így csökkenti a gázpedál benyomását. Leszabályoz 30%-os gázpedál benyomásra, de ez még mindig sok. Hiszen most csak 50 km/óra „előremenő” sebességre kell szabályoznia. 30%-os gázpedállal viszont az autó sebessége túlfut, éppúgy mint a kazánnál az előremenő hőmérséklet. Így Ön inkább elengedi a gázpedált 0%-ra, azaz kikapcsol a gázégő. Az autó lassan lassulni kezd, Ön mögött türkölni fognak, emiatt ismét benyomja a gázpedált 75%-ig, majd visszaszabályoz 30%-ig, de mivel ez még mindig sok, felengedi a gázpedált. És így tovább!

Ön mit gondol? Mennyit fogyasztana az Ön autója ha így használná???
És mit gondol? Mennyit fogyaszt egy olyan gázkazán, amelyik nem tudja eléggé leszabályozni a saját teljesítményét és inkább ki-és-be-kapcsolgat?
A régi típusú, 15...25 évvel ezelőtt gyártott hagyományos nem-modulációs gázkazánok (Hőtherm, Termotéka, ÉTI, FÉG, hagyományos Junkers, hagyományos Unical, hagyományos Vaillant, stb, stb., mind-mind) ki-be-kapcsolással manipulálnak, emiatt az ilyen gázkazánokat én már régóta gáz-zabáló kazánoknak nevezem! Az épület üzemeltetőknek nagyon sokszor fogalmuk sincs arról, hogy az ilyen régi kazántípus mennyire zabálja a gázt és milyen hatalmas megtakarítást érhetne el, ha egy igazán kiváló kondenzációs kazánra cserélné a régi kazánt. (+ új füstcsőrendszer) Megemlítem, hogy az Unical cég jelenlegi 12-es fali kondenzációs gázkazánjának csak 7 kW az indulási teljesítménye, hogy ne legyen nagy a gázfröccs az indulások alkalmával, és 1,9 kW-ig le tudja szabályozni a teljesítményét, azaz icike-picike egyenletes teljesítménnyel haladunk a gázkazánnal, mint egy autó az országúton, tehát nem városi forgalomként működünk, nem ki-és-bekapcsolásokkal próbáljuk fenntartani az előremenő hőmérsékletet.

Kedves Üzemeltető és kedves épületgépész Szakember!
Ha Ön nem combi kazánt alkalmaz, hanem fűtő 18 ... 35 kW közötti Unical kazánt alkalmaz, akkor erősen javasoljuk, hogy a kazán indulási teljesítményét állíttassa be megfelelően kicsi értékre (pl. 7 kW-ra) egy olyan Unical-os szervizes által, akinek van német Krom-Schröder szobatermosztátja is, mert ez egyben egy mini-computer is ha rácsatlakoztatják egy 12 ... 35 kW közötti kazánra. És ezzel a szobatermosztáttal, azaz mini-computerrel szinte mindent át lehet programozni a kazánon belül. Viszont megjegyzem, hogy: Ha a kazán combi, és átfolyós vízmelegítőként fogja működtetni (tehát nem a 7-es tervminta szerinti combi-fűt-egy-üres-tárolót módszert alkalmazza, hanem egyszerűen átfolyós melegvíztermelőként működteti a combi kazánt), akkor nem biztos hogy érdemes lejjebb állíttatni az ilyen combi indulási teljesítményt 75%-ról 7 kW-ra a beüzemelő-szervizes által, mert akkor még lassabban lesz megfelelő hőmérsékletű használati-melegvíz, hiszen csak 7 kW-tal fog indulni a kazán és pár másodperccel még több időbe telik, míg a nagyobb teljesítményekre felmodulál a használati-melegvíz igények miatt.
Megemlítem még, hogy egy 24-es combi kazánon pl. be lehet állíttatni azt is, hogy
- fűtésre 3,2 kW ... 7 kW között működjön és moduláljon,
- viszont melegvízre pl. 3,2 ... 24 kW között moduláljon.
És megjegyzem még azt is, hogy: a jelenlegi Alkon 18-as, vagy Alkon 24-es kazánokat csak akkor lehet a gyárilag beállított 4,2 kW helyett 3,2 kW-os minimális teljesítményűre leszabályoztatni egy olyan Unical-os szervizes által, akinek van német Krom-Schröder mini-computere, ha a füstcsőrendszer ellenállása kicsi vagy közepes.

Kedves Épületgépész Szakember!
Mivel a földgáz fűtőértéke 100 egység és az égéshője pedig 111 egység, akkor ez egyértelműen azt jelenti, hogy a füstgázok lekondenzáltatásából kinyerhető energia-megtakarítás elméleti maximuma csak 11%. Az összes többi energiamegtakarítás, azaz további +10...+40 %-nyi energia-megtakarítás pedig elsősorban azon múlik, hogy a kazán milyen kevésszer kapcsolgat ki-és-be, azaz milyen picike teljesítményre tud lemodulálni! Kérem hogy gondolkodjon el ezen, mielőtt valakinek kazántípust ajánl!

Az Unical kazánok nem a legolcsóbbak, de energia-megtakarításban valószínűleg verhetetlenek!
Válasszon jól! Válasszon Unical-t!

Ha a teljes „Összehasonlítás néhány 35 kW alatti fali kondenzációs gázkazán között” című írást meg szeretné kapni, akkor írjon a www.unical.hu honlapon valamelyik e-mail címünkre.

Mivel manapság nem olyan könnyű feladat egy ilyen írást úgy megírni, hogy amellett hogy tényszerűen és korrekten tájékoztassa a szakmát és a laikus olvasót is, emellett viszont az írást ne tudják jogilag hatékonyan megtámadni pl. a konkurenciák, emiatt közlöm, hogy a fentiek mind-mind kizárólag Homor Miklós épületgépész és szolár-szakértő és Unical-kazánképviselet-vezető egyéni szakmai véleményét tartalmazzák, de senkinek nem kötelező egyetérteni vele! Mindenkinek felhívjuk a figyelmét, hogy kételkedjen a fent leírtakban és más forrásokból is járjon utána a fenti dolgoknak és alaposan mérlegeljen mielőtt véleményt mond, vagy döntést hoz!

Homor Miklós mobil: 30/ 631-4828
különlegesen képzett szolár szakértő, épületgépész és manager-tanácsadó
www.unical.hu

Az eredeti dokumentum innen letölthető (az online átvitel miatt néha sérül a tartalom, ezért kétség esetén érdemes az eredetibe belepillantani).

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Fazakas Miklós Feren | 2013. júl. 25.

Ebből a cikkből az olvasók többsége nem tudja kihámozni a lényeget, annak a tényezőnek a hatását, amelyre egy korábban írt cikkemben "A tüzelőanyag-égéslevegő arányszabályozás jelentősége" címmel hívtam fel a figyelmet: Való igaz, hogy a kondenzációs technikával elméletileg maximálisan kinyerhető, a fűtőértékre vetített 11% megtakarítási lehetőséggel nem lehet megmagyarázni azt a tényt, hogy amikor egy hagyományos készüléket kondenzációsra cserélünk, akkor a szezonális gázfogyasztás számos esetben több mint 30%-al csökken. Valóban fontos, hogy az épületgépészek tisztában legyenek azzal, hogy honnan származik további 20% megtakarítási lehetőség, hogy élni tudjanak, tudjunk ezzel a lehetőséggel, ami így hangzik: Lehetőleg minden ezután beépítésre kerülő gázkészülékben legyen gáz-égéslevegő arányszabályozás! Ha valaki megnézni egy korszerű kondenzációs gázkazán műszaki adatit, akkor azt fogja látni, hogy névleges terhelésen a hatásfok 100% körül, csökkentett terhelésen, alacsony előremenő vízhőfok mellett 108-109% a hatásfok. A 8-9% hatásfok növekedés a gáz/égéslevegő arányszabályozás eredménye,8-9% gázmegtakarítást jelent! Sőt, ha egy olyan készülékről beszélünk, amelyikben nincs gáz/égéslevegő arányszabályozás, és a készüléknek van csökkentett teljesítményű állása, akkor csökkentett terhelésen a névleges terhelésen mért hatásfokhoz képest nem hatásfok növekedést, hanem 5-15% hatásfok csökkenést tapasztalhatunk. Az így szétnyíló hatásfok olló 20% körüli különbséget eredményez, ami megjelenik a gázszámlában. Ehhez hozzá kell tenni, hogy egy átlagos gázkészülék a havi szinten eltüzelhető gázmennyiségnek csak 10-20%-át tüzeli el, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az év során eltüzelt gázmennyiség döntő részét a készülék csökkentett teljesítményű üzemmódjában tüzeljük el. A névleges terheléshez megadott hatásfoknak gyakorlatilag nincs jelentősége. A csökkentett terhelésen mért hatásfoknak viszont a szezonális hatásfokra meghatározó jelentősége van! Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy egy készülék hatásfoka csökkentett terhelésen 109% vagy 85%!. A legtöbb kondenzációs készülék eléri a 108-109%-os hatásfokot csökkentett terhelésen, ha van benne gáz-égéslevegő arányszabályozó. A minél nagyobb arányú moduláció jelentősége, nem elsősorban az elérhető hatásfokban, hanem abban van, hogy a hőleadó rendszernek a kazán legkisebb teljesítményén képesnek kell lennie olyan alacsony hőmérsékleten leadni a kazán által a rendszerbe bevitt hőt, úgy hogy a kazán hatásfoka a lehető legjobb legyen. Azaz kisebb modulációs tartománnyal (3:1) is el lehet érni megfelelő hatásfokot, de nagyobb hőleadó felületek szükségesek, mint ennél nagyobb modulációs arány esetén. Ez különösen akkor fontos, ha a tervező valamiért a fűtési hőigénynél nagyobb teljesítményű kazán beépítésére kényszerül (például átfolyós kombi készüléknél). Az előbbi gondolat menetből következik az is, hogy a kondenzációs kazánok esetében is hiba a túl nagy teljesítményű készülék kiválasztása, mert az indokolatlanul nagy legkisebb kazánteljesítmény, indokolatlanul növeli a legjobb hatásfok eléréshez szükséges hőleadó felületet. A legfontosabbnak azt tartom, hogy a tervezők a lehető legjobb szezonális hatásfok elérését tűzzék ki célul, azaz azt, hogy a kondenzációs kazánok az év során szinte kizárólag a legjobb 108-109%-os hatásfoknak megfelelő üzemmódban dolgozzanak. Erre kell méretezni a fűtési rendszert! Ez új dolog! Koncepció váltás! Tehát a kazán legkisebb teljesítményén ellenőrizni kell a hőleadók hőmérsékletét, hogy hőledók mérete biztosítja-e a legjobb kazánhatásfokot (és természetesen ennek a teljesítmények a fűtési szezon döntő részében elégségesnek kell lennie a lakás kifűtésére) Fontos, hogy a gáz/égéslevegő arányszabályozás beépítésének többletköltsége 1,5 év alatt térül meg, készülék típustól függetlenül! Ezért bűnnek tartom, ha valaki olyan gázkészüléket tervez beépíteni, amelybe arányszabályozás nincs beépítve. Ezek a gáz/égéslevegő arányszabályozás nélküli készülékek jellemzően azok, amelyekbe az égéstermék elvezetés hosszától függő furatátmérőjű torlaszkarikát kell beépíteni. Hatásfokuk pedig sosem éri el a 108%-ot! Aki tanácsot kér tőlem, annak szoktam javasolni, hogy nézze meg az adott készülék műszaki adatait, ha ezek között 108-109%-os hatásfokot talál, az jele a jó kazánnak. Nagyon fontos felhívni a figyelmet a külső hőérzékelő alkalmazására is. A kazán csak a külső hőmérséklet érzékelése esetén "tudja", hogy elégséges a legjobb hatásfokú üzemmódban dolgoznia. A telejes cikk és a gáz/égéslevegő arányszabályozást bemutató hatásfokgörbe a következő linken tekintehtő meg: http://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2012/majus/korszeru-gazkeszulekek-es-epulet-energiahatekonysagi-felujitasok


| 2013. júl. 10.

A stílus maga az ember.

Facebook-hozzászólásmodul