Eseménynaptár
Bejelentkezés:
emlékezz:  
[ Tudnivalók | Regisztráció ]
Nyitóoldal
Eseménynaptár
Épületgépészeti Tagozat
Cikkarchívum
Hírarchívum
Jogszabályok véleményezése
Szabványok
Szakmai szervezetek
Hírlevél + archívum
Kapcsolat, impresszum
Médiaajánlat
RSS Hírcsatornáink
Épületenergetikai Szakosztály

2015. december 04.:
ZUBADAN hőszivattyús rendszer
Várunk minden kedves érdeklődőt interaktív előadásunkra, ahol teljes körű tájékoztatást adunk a levegő-víz hőszivattyú működéséről, felhasználási és beépítési lehetőségeiről.
Tovább
2015. december 08.:
Mentori konzultáció, Budapest
Mentori tevékenység keretében az Épületgépészeti Tagozat egyéni konzultációs lehetőséget biztosít. A mentorokhoz lehet fordulni egyéni szakmai kérdésekkel, a kamarai szakmagyakorlást érintő kérdésekkel.
Tovább
2015. december 08. és
2015. december 09. között:
XIII. Műszaki Biztonsági Konferencia
A Magyar Tartálytechnikai és Nyomástartó Berendezés Szövetség szervezésében.
Tovább
2015. december 10. és
2015. december 11. között:
Tűzvédelmi szakvizsga idén utoljára
A szakemberek távoktatásos képzés keretein belül rugalmas feltételekkel és megbízható tartalommal végezhetik el a tűzvédelmi szakvizsgát már 8 foglalkozási ágban.
VGF Képzés
2015. december 10.:
Decentralizált szellőzés workshop
A Zehnder kínálatában 2014-ben jelent meg az első decentralizált szellőztető (a ComfoAir 70 két helyiségre), ezt követte idén a Comfospot 50 (egy helyiségre). Decemberi workshopunk azoknak különösen érdekes, akiket e technológia részletei érdekelnek.
Tovább
2015. december 11.:
ZUBADAN hőszivattyús rendszer
Várunk minden kedves érdeklődőt interaktív előadásunkra, ahol teljes körű tájékoztatást adunk a levegő-víz hőszivattyú működéséről, felhasználási és beépítési lehetőségeiről.
Tovább
Összes esemény
Átsorolások és megszűnő jogosultságok a 266/2013 Korm. rendelet értelmezésében
Frissítve: 2013. november 18.
Ez a dokumentum eddig 23 látogatónak tetszett  
1. A rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza azokat a szak- és részszakterületeket, amelyeken munkavégzés csak jogosultság alapján végezhető. Ezeken a szakterületeken jogosultságot korábban eltérő, egyes esetekben az itt meghatározottnál alacsonyabb végzettséggel is lehetett szerezni. Ezekre a jogosultságokra vonatkozik a „szerzett jog” alapján a 266/2013 Korm rendelet 47.§ (4) bekezdés előírása: A 2014. január 1-jét megelőzően engedélyezett és névjegyzékbe vett, vagy bejelentés alapján névjegyzékbe vett szakmagyakorlási tevékenység a továbbképzési kötelezettségek teljesítése mellett folytatható.

2. A rendelet egyértelműen meghatározza, hogy mely jogosultsági területek végezhetőek 2014. január 1-je után engedély nélkül. Ezek a jogszabályilag szabályozott szakmagyakorlási jogosultsági szakmaterületek köréből törölt, „megszűnő” jogosultságok a beruházás lebonyolító, a technológiai tervezések, stb. Ezekben az esetekben kell hogy a területi kamara a 47 § (6) bekezdés szerint levélben tájékoztassa a korábban jogosultsággal rendelkezőket, hogy a továbbiakban tevékenységüket kamarai engedély/bejelentés nélkül végezhetik. Külön határidőt állapít meg a rendelet a geodéziai tervezői jogosultságokra, melyek ellenkező értelmű szabályozás megjelenéséig 2014. július 1-jéig maradnak hatályban.
A „megszűnő” jogosultságokkal kapcsolatos tájékoztató levél az alábbiakat kell tartalmazza:
a. tájékoztatás a 266/2013 Korm. rendelet előírásáról, tekintettel azonban a 47. § (5) bekezdésre (...a változással érintett jogosultság tekintetében... a továbbképzési időszakának befejezéséig... a szakmagyakorló a korábbi jogosultsági besorolásának megfelelően folytathatja a tevékenységet) a kamara a jogosultságot - a kamarai tagság fenntartása esetén - továbbra is nyilvántartja és
b. annak lejárta után a jogosultság alapján végzett tevékenységüket tanúsítvánnyal igazolja. Ennek különös jelentősége lehet a közbeszerzési döntések során a személyes kompetenciák figyelembe vétele esetén.

3. A rendelet 1. melléklete alapján megfeleltethetők egymásnak a korábbi és az új rendelet szerinti jogosultságok. A kormányrendelet 47.§ (5) bekezdés egyértelműen rendelkezik:
A területi kamara titkára a változással érintett jogosultság tekintetében az 1. melléklet szerinti szak- és részterületnek megfelelő besorolásról a szakmagyakorlót a továbbképzési időszakának befejezéséig hivatalból értesíti. Ezen időszakig a szakmagyakorló a korábbi jogosultsági besorolásának megfelelően folytathatja a tevékenységet.
Tekintettel arra, hogy a közbeszerzési gyakorlatban ez sok problémát okozhat, mert a kiírások már nyilvánvalóan az új elnevezéseket, a szakmagyakorló igazolásai pedig a régieket fogják tartalmazni, célszerűen a változtatást egy ütemben, egyszerre kell végrehajtani.
A végrehajtás során két esetet lehet megkülönböztetni:
a. Amennyiben a korábbi és az új jogosultság csak betűjelében és elnevezésében különbözik, az átsorolás egyszerű technikai kérdés.
b. Több szakterületen (közlekedés, vízépítés, hírközlés) a korábbiakkal eltérően új rész-szakterületek jelentek meg. Ebben az esetben több módszer is lehetséges a változás kezelésére:
i. a már meglevő jogosultságok esetében, tekintettel a „szerzett jog” elvére, a szakmagyakorló joggal kaphatja meg a korábbi teljes körű jogosultságai alapján valamennyi részterület jogosultságát, a későbbiekben kiemelt gyakorlottságként maghatározva a tényleges tevékenységet
ii. a területi kamara tikára felszólítja a jogosultsággal rendelkezőt, hogy kérelmezze a szakmai tevékenységének megfelelő rész-szakterületi jogosultságot, ezt a szakmai gyakorlat szakirányúságát vizsgáló szakértő testület a referenciák alapján megvizsgálja, és ennek alapján kerül sor az új jogosultság meghatározására
iii. új kérelmező esetében a szakmai gyakorlat szakirányúságát vizsgáló szakértői testületnek kell egyértelműen állást foglalnia a rész-szakterületi jogosultságokat illetően is.

A kormányrendelet értelmében az új jogosultságokat a régiek lejáratáig tájékoztatásnak tekintjük, ezért nem kell közbenső határozattal a korábbit megszüntetni, és az új kérdésében dönteni. Ez jelentős könnyebbséget jelent a területi kamaráknak, de biztosítja az egységes informatikai megjelenést is.

4. A korábbi ipari- és egyéb szakértői és tervezői jogosultságok mint tanúsított szakmai tevékenységek maradnak továbbra is a névjegyzékben, és az eredeti „lejáratukkor” lehet megfelelő szabályok szerint a tanúsítványt „megújítani”. Ennek érdekében kell a jövő év elején véglegesen elkészíteni a „Mérnöki Kamarai Tanúsítási Szabályzatot”.

Mindezek alapján az eljárásrend az alábbi:
1. A 266/2013 Korm. rendelet szerinti szakmagyakorlási jogosultságok körében a korábbi korlátozott jogosultságok továbbra is gyakorolhatók, és a közhiteles nyilvántartásban szerepelniük kell.
2. A rendelet alapján (illetve a korábban) megszüntetett, jogszabályilag szabályozott szakmagyakorlási jogosultsági szakmaterületek köréből törölt jogosultságok a kamarai tagság fenntartása esetén, azok határidejéig szerepelnek a névjegyzékben, és azt követően tanúsítvánnyal kell igazolni az adott szakmai kompetenciát.
3. A kormányrendelet szerinti jogosultsági elnevezések és kódok a névjegyzékben szintén megjelenítésre kerülnek, ennek technikája és megjelenítése központi feladat.
4. Több lehetőség esetén
a. a fenti 3.b.i. alkalmazásával az érintettek részére a többes jogosultság kerül meghatározásra, vagy
b. egyéni kérelem alapján a területi kamara dönt.
3

További feladatok:
Az MMK Főtitkárság kiemelt feladata, hogy a fent meghatározottak szerint besoroljon minden egyes, jelenleg a névjegyzékben szereplő jogosultságot. A készülő táblázatos összefoglaló alapján lehet a majd a legegyszerűbben meghatározni, hogy az egyes jogosultságok esetében milyen eljárást kell követni a rendelet 2014. január 1-i hatálybalépésekor.
Várható eredmények:
Amellett, hogy a fenti feladatok elvégzése szükséges a jogszabálynak való megfelelés, valamint az országosan egységes eljárásrend biztosításához, az további előnyökkel is jár, pl.:
- Elkészíthető az a korábban is határozott igényként felmerülő, egyszerűsített névjegyzéki kereső, amely az egyes jogosultságok kód szerinti, részletes keresése helyett lehetőséget biztosít a szakterületek szerinti keresésre (pl. tartószerkezeti tervezés szakterületre való átfogó kereséssel).
- Elkészíthető az a frissített, a névjegyzékben szereplő jogosultságokat összefoglalóan, egymásnak való megfeleltethetőségük szerint tartalmazó dokumentum, amely a hatóságok, önkormányzatok, körbeszerzési kiírók, közreműködő szervezetek, stb. munkáját is segíti.

Forrás: MMK Választmány, 2013. 11. 08-09.

Ez a dokumentum eddig 23 látogatónak tetszett  
[ Nyomtatható változat ]
Még nem érkezett hozzászólás
Hozzászólok a cikkhez:

Név:
- regisztrálok
Jelszó:


maradjak bejelentkezve
emlékezzen rám (cookie-használat!)

Szöveg (html kódok nem engedélyezettek):

(Még karaktert írhat)

Hasznos-e az egyszerűsített készülékcsere?
2015-11-29 11:45:27,

Zoárd: Egyet kell értenem Szeremi Bélával. Az MBSZ abba a hibába esett, hogy egy kalap alá vette a 64 bar-os [...]
Hasznos-e az egyszerűsített készülékcsere?
2015-11-26 12:29:18,

Veresegyházi Béla: Természetesen mindig más, és tévedésre adhat módot, ha egy hallgató foglalja össze egy előadás általa [...]
CO-mérgezések vizsgálata
2015-11-25 22:39:36,

Szeremi Bela: Nehany gondolat a kozponti kazanhazrol.Szinte alig talalni olyan tarsashazat, ahol minden lako idoben [...]
Új AERMEC NLC
(2015. november 25.)
Kompakt, légcsatornázható, beltéri folyadékhűtő család 52-318 kW teljesítménytartományban.
Tovább
Épületgépészek által elkövetett hibatípusok 4
(2015. november 23.)
Megint találkoztam egy tájékozatlan tervező-szerelővel, aki tévesen úgy tudja, hogy egy kiváló kondenzációs kazán jobb egy meglévő padló-, mint egy meglévő vékonycsöves lapradiátoros fűtéshez. Kérdés az épületgépészek felé:
Tovább
Új Siemens kommunikációképes termosztátok
(2015. november 23.)
A hőmérsékletszabályozás egyik legelterjedtebb módja továbbra is a szobatermosztátokkal való helyiséghőmérséklet-szabályozás. A szobatermosztátok választéka azonban mára igen szélessé vált, és megjelentek a korszerű, kommunikációképes készülékek.
Tovább
Az optimális higiéniai berendezés
(2015. november 17.)
Vannak WC-ülőkék, amelyeken ülni egyszerűen kényelmesebb. Vannak WC-kerámiák, amelyek öblítése jobb és halkabb. És vannak zuhany WC-fúvókák, melyek egyszerűen kényelmesebben és kevesebb víz felhasználásával tisztítanak. Ezek mind különböző Geberit AquaClean fejlesztési projektek eredményei.
Tovább
Unical hőszivattyú
(2015. november 16.)
A prémium kategória felső sávja, 25 kW felett a legjobb ár? A tervezőket / lebonyolítókat a leginkább díjazza?
Tovább
Pipelife Radopress Watt akció
(2015. november 13.)
2015 végéig a RADOPRESS WATT termékek (száraz és nedves technológiájú felületfűtő-hűtő rendszerek) listaár -30% kedvezménnyel vásárolhatók meg a Pipelife áruházakban.
Tovább
Új AERMEC SC split klíma
(2015. november 13.)
Új termékkel bővült az AERMEC split klíma-választéka. Az AERMEC SC monosplit berendezést nagyobb méretű helyiségek (közintézmények, irodák, éttermek stb.) hűtésére és fűtésére tervezték.
Tovább
Túl sok kondenzációs kazán lyukad ki!
(2015. november 09.)
Ön szerint melyik kondenzációs kazán érdemel 5 csillagos minősítést?
Tovább
Emléktábla-avatás a Szabó Ilonka utcában
(2015. november 06.)
2015. október 21-én 15 órakor a Budapest I. kerület, Szabó Ilonka utca 2-4. épület magasföldszinti aulájában 1953 és 2000 közötti években az épületgépész, építész, építőanyag-ipari közép-, illetve felsőfokú technikumban és szakközépiskolában (Vági, Schulek) tanult volt diákok, tanárok, az oktatást segítő munkatársak, barátok és más szakmabeliek jelenlétében és közreműködésében avatták fel azt az emléktáblát, amely címszavakban mutatja be az épületgépész-képzés emblematikus otthonát.
Tovább
ÚJ termékcsoport: tűzvédelmi megoldások
(2015. november 02.)
Egy biztonságos, megbízható tűzvédelmi rendszer biztosítja, hogy a károk és sérülések minimálisak vagy akár megelőzhetők legyenek egy baleset esetén. A Lindab Protect szellőztető tűzvédelmi rendszereket, CE minősített hő- és füstelvezető légcsatorna-rendszert kínál a nagyobb biztonság érdekében.
Lindab
Már 4 kondenzációs kazánsorozat az Unical-nál
(2015. október 29.)
Az Unical cég a világon elsőként már 4-féle kondenzációs kazán-sorozatot kínál: 2-féle inox sorozatot néhány kazán árzuhanásával, illetve 2-féle alu-öntvény sorozatot, szintén néhány kazán árzuhanásával.
Tovább
Sales engineer
(2015. október 28.)
Siemens állás. Feladatok: épületautomatizálási megoldások értékesítése VAP (Rendszerház) partnerek bevonásával; szakmai előadások szervezése és megtartása; meglévő partnerek szakmai támogatása; árajánlatok és kalkulációk készítése; új partnerek keresése és új üzletek létrehozása.
Tovább
Project sales engineer
(2015. október 28.)
Állás a Siemensnél. Feladatok: épületautomatizálási és biztonságtechnikai megoldások értékesítése VAP (Rendszerház) partnerek bevonásával; szakmai előadások szervezése és megtartása; meglévő partnerek szakmai támogatása; árajánlatok és kalkulációk készítése; új partnerek keresése és új üzletek létrehozása.
Tovább
Bemutatkozási lehetőség tervezőknek
(2015. október 26.)
Ebben az évben is a hagyományoknak megfelelően szeretnénk lehetőséget adni a tervezőirodáknak, tervezőknek arra, hogy munkáikkal, eredményeikkel megjelenjenek rendezvényünkön. Ennek megfelelően lehetőséget adunk arra, hogy az Épületgépészek Napja kiállításának keretén belül folyamatosan, több kijelzőn kivetítve tervezőirodájukat, valamint munkájukat bemutathassák a látogatóknak.
Tovább
Almeva állás
(2015. október 21.)
A cégcsoport magyarországi leányvállalata felvételre keres nyugat-magyarországi régióba műszaki képviselő kollégát.
Tovább
Műszaki tanácsadói munkakör
(2015. október 20.)
Feltételek: szakirányú felsőfokú végzettség (lehetőleg épületgépész); tárgyalóképes angol vagy olasz nyelvtudás; minimum egy éves aktív tapasztalat a klímatechnika területén; jó kommunikációs és prezentációs készség; felhasználói számítógépes ismeretek; önállóság. Feladatköre: klímatechnikai berendezések mértezése, kiválasztása; ajánlatok készítése; műszaki tanácsadás.
Jelentkezés
Egyszerűsített gázkészülék-csere
(2015. október 20.)
Gyárfás Attila erről a témáról, annak a gyakorlatban való megvalósulásáról gyűjt anyagot. A téma fontos, kérjük ezért a kollégákat, hogy segítsenek neki, áldozzanak rá néhány percet idejükből.
Tovább
Új AERMEC NYB moduláris kültéri kompakt folyadékhűtő
(2015. október 13.)
Az új NLC moduláris kültéri kompakt folyadékhűtő termékcsaláddal (102 kW hűtési teljesítménnyel) bővült az AERMEC termékpalettája.
Tovább
Kezdje a szezont új füstgázelemző műszerrel
(2015. október 13.)
Régi műszere már elhasználódott? Már nem érdemes költeni a cellacserére, újra kalibrálásra? Itt az idő váltani!
Tovább
Új Swep hőcserélő nagykereskedés: F2 Komplex
(2015. október 13.)
Az F2 Komplex Kft. termékkínálata az idei évvel a SWEP forrasztott, lemezes hőcserélőivel bővült, melyeket minden esetben egyedileg méretezve, a feladathoz igazítva választunk ki.
Tovább
Teljes hírarchívum
© Minden Jog Fenntartva.