e-gépész online szaklap

H mint haszontalan?

2013. november 29. | e-gépész | |  2 |

Egyszerűen nem értem, hogy mi értelme lehet annak, hogy a hőszivattyúkhoz kérhető H tarifás áram 24 órán keresztül elérhető. A kedvezményes tarifának az lenne szerintem az értelme, hogy akkor áll rendelkezésre, amikor olcsóbb/felesleges áram van az elosztó rendszerben. Nem tartom tartós megoldásnak, főleg a rezsicsökkentésekkel párhuzamosan a drágán beszerzett villamos energia olcsó értékesítését.

Egy modern, hőszigetelt házban 16-20 óra folyamatos fűtés bőven elegendő. Magam vezérelt áramról működő hőszivattyúval fűtök, 12 óra, ez már kicsit kevés, ha hideg van.

Tartok tőle, hogy ez a nagyvonalú - és szerintem ebben a formában értelmetlen - támogatás előbb utóbb el fog tűnni - mint a fűtőolaj. De legalábbis leszűkül egy gazdaságos mértékűre. Ez a tarifa ugyanis nem a szociálisan rászorulóknak szól, pedig a támogatás árát mástól szedik be, nem attól, aki az előnyeit élvezi.

Érdeklődve várom gondolataikat a témában, önök talán a villamos energia szolgáltatói oldalról is meg tudnak szólaltatni valakit.

Üdvözlettel
Gaál Péter
cégvezető
Space Engineering Services Kft.

Először is olvasónk cégnevét azért írtuk ki, mert több Gaál Péter is publikál hazai szaklapokban. Másodszor: Sok ráció van abban, amit mond, bár itt szerintem az áramszolgáltatók részéről a hőszivattyú rentábilissá tételéről, az arra való törekvésről van szó, illetve egy jól kommunikálható marketingfogásról (mert őszintén: hány hőszivattyú működik manapság?). VB

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Kozma Éva | 2013. dec. 11.

A hőszivattyútól nem lehet elvenni úgy az áramot, hogy volt-nincs! Ha az összes járulékos elektromos fogyasztót (keringető szivattyút, vezérlőt) is a H-tarifás ellátásról üzemeltetjük (több szolgáltatónál ez engedélyezett), akkor az áramszünet megérkezésekor egyszerre minden kikapcsolódna, ami megengedhetetlen! Az áramszolgáltatók ennek a figyelembe vételéről döntöttek nagyon helyesen, amikor kitalálták a H-tarifát. A kompresszor kikapcsolásakor a keringető szivattyúknak még menniük kell(ene), hogy az elpárologtató vissza tudjon melegedni és ne fagyjon szét! A hőszivattyúnkat védi a folyamatos áram-ellátás! Azonkívűl egyáltalán nem biztos, hogy a "drágán beszerzett" villamos energiát adják nekünk olcsón, ugyanis általában éjszaka hül le a kinti levegő, általában éjszaka megy többet a hőszivattyú, általában éjszaka van a fogyasztás nagy része. Az pedig nem esik a csúcsidőszakba. Nappal, amikor a felhúzott redőnyök mellett az üvegházhatás is érvényesül, kicsi a lakás hővesztesége, alig-alig kapcsol be a hőszivattyú. A H-tarifa bevezetése nagyon jó döntés volt! Minden korábbi Geo-tarifás vásárlónk is erre tér át, mert a "geo" használhatatlan!


Korbuly Sándor | 2013. dec. 11.

Hőszivattyúval - kiviteltől és üzemi viszonyoktól függően - 2-6x energiahasznosítás (COP) érhető el. A működtetéshez szükséges elektromos energia számos (zöld) forrásból (szél-, nap-, vizi-, stb) is elérhető (Ne feledkezzünk meg arról, hogy a fosszilis energiahordozó készletek végesek). Ha tehát a sokoldalúan kinyerhető elektromos energiát gazdaságosan hasznosítjuk, azzal energiakészletünket kíméljük. Ezek figyelembe vételével célszerű a fogyasztók figyelmét a hőszivattyúk ilyen pozitív hatásaira is felhívni (ráadásul a hőszivattyúval nyáron hűteni is lehet, nem igényel külön beruházást), azok elterjedését ösztönözni. A H tarifa ilyen osztönző lehet. Az eneregiaszolgáltató részéről jogos korlátozás, ha csúcsidő kizárással biztosítja a kedvezményes tarifát. Megfelelően méretezett puffertartállyal a kieső időszak áthidalható. Korbuly Sándor

Facebook-hozzászólásmodul