e-gépész online szaklap

Lobbierő

2014. március 14. | Veresegyházi | |  4 |

Erről a témáról már sokat írtunk, de a következő hír kapcsán némi kesergésre ismét okunk van: Stratégiai partneri megállapodást kötött az NGM és a Nemzeti Megújuló Energia Platform a megújuló energia részarányának növelésére.

Az MTI híre így szól:

"A gazdaságnak nem közömbös, hogy milyen forrásból származó energiát használ, a tárca célja, hogy a megújuló energia nagyobb szerephez jusson – mondta Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tervkoordinációért felelős államtitkára a Nemzeti Megújuló Energia Platformmal (NMEP) kötött stratégiai partneri megállapodás aláírásakor hétfőn Budapesten.

A lobbiszervezetként működő platformnak azért fontos az NGM-mel való együttműködés, mivel a tárca képes befolyásolni a megújuló energiával kapcsolatos uniós jogalkotást – mondta Glattfelder Béla, a Nemzeti Megújuló Energia Platform elnöke az aláírás alkalmával.

Komoróczki István kifejtette: a platformmal egy idő óta informális egyeztetést folytattak, ez most – a megállapodás aláírásával – formálissá válik. A gazdasági tárca eszköztárába tartozik az adópolitika is, amellyel befolyásolni lehet a megújuló energiák elterjedését, illetve az ilyen jellegű beruházásokat.

Amennyiben a választások után ez a kormány folytathatja a működését, megvalósítja a megújuló energiákkal kapcsolatos célkitűzéseit – tette hozzá az államtitkár.

Glattfelder Béla elmondta, hogy a platform már ilyen jellegű megállapodást kötött a Vidékfejlesztési, a Nemzeti Fejlesztési,, valamint a Belügyminisztériummal is. Jelenleg a fejlesztési tárca hatáskörébe tartozik az energetika, és a belügyi tárca szabályozza az épületenergetikát.

A platform összefogja a megújuló energia valamennyi hazai szövetségét, a biogáztól a napenergiáig, de tagjuk a Regionális Energiagazdasági Kutató Központ (REKK) is.

A megállapodás előnyös lehet a kkv-szektornak is, mivel ebben a körben a költségek jelentős hányadát adja az energia. A megújuló energia használatába történő befektetés egyrészt csökkenti a költségeket, másrészt munkahelyeket teremt – vélte az elnök."

Röviden a véleményem:

1. Az jó, hogy a megújuló energia a kormányzat fókuszába kerül.

2. Az rossz, hogy nem az épületgépészet, mint egész részeként.

3. Az meg különösen rossz, hogy egy ún. "lobbiszervezet" (az én szótáramban lobbi egyenlő intézményesített korrupció, mert nem észérvekről, hanem kapcsolatokról szól) kezeli a kérdést, és nem épületgépész szakmai szövetség, azaz méginkább azok összefogása. Átnézve a platform taglistáját, abban egyetlen épületgépész szövetség, a hőszivattyúsoké szerepel, és néhány szakcég elszórva a többi szervezetben.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2014. márc. 19.

Kedves Béla! Van "nagy" lobby és van sok kis lobby. Fenti példád szerinti nagy lobbyba valóban nem valószínű, hogy labdába rúgunk. Én a kis lobbyba sorolom például azt a nem hivatalos megoldást, ahol a mérnök úr a baráti társaságában lévő megfelelő személyt megpróbálja meggyőzni, hogy lenne célszerű a dolgokat irányítani. De ide sorolható az is, amikor egy szövetségbe részt veszünk és megpróbáljuk hallatni a saját hangunkat is. Tudom ezek nem látványos dolgok, lehet sok próbálkozásnak nem lesz semmi eredménye, de ez akkor is reálisabb mint tv reklámot forgatni.


MP | 2014. márc. 18.

Kedves Zoárd! Jó öt éve voltam az ún. Lobbiszövetség (ilyen is van) alelnökénél az ügyben, hogy mit lehetne tenni az épületgépészet érdekében. ő mesélt egy példát a lobbira. Eszerint 3 gyógyszercég megbízást adott a lobbistáknak, hogy dolgozzanak annak érdekében, hogy - sajnos nem pontosan emlékszem, de a lényeg itt van - egy kötelező oltás állami támogatását emeljék fel 1 százalékkal. Ez az apró dolog megtörtént, a lobbisták kapták az 1 százalék 2 százalékát. Sejtheted, hogy milliárdokról van szó. Az épületgépészetben viszont nem mammutcégek vannak, hanem sok száz, ezer kis cég, de pl. csak kazángyártóból is több tucat! Melyik szövetség tudja ezeket közös cél mentén összefogni, és fellépni a nevükben? Mert egy "lobbizás" szerintem nem kezdődik milliárdos érdeken alul. Ugyan a nyílászárósok is megcsinálták valahogy, csakhogy náluk nincsenek nagy különbségek az érdekekben: az ablak az ablak. Sajnos pesszimista vagyok lobbiügyben.


Chiovini György | 2014. márc. 14.

Nem polgárpukkasztás, de... Én nem hiszem el, hogy az energiafelhasználást úgy kellene tervezni, alakítani, hogy közben óvjuk a Föld légkörét az antropogén szén-dioxidtól. Tehát nyugodtan használhatunk fát, földgázt, szenet. Minden jel szerint nincs hiány fosszilis energiahordozókból. Tehát nyugodtan használhatjuk a földgázt, szenet. Akkor szükséges-e különbséget tenni a megújuló (megújítható) és nem megújuló energiaforrások között? Az a véleményem, hogy ne támogassuk az adófizetők pénzéből egyik energiahordozót se. Versenyezzenek azok egymással.


Zoárd | 2014. márc. 14.

Kedves Béla! Kétféle marketing van. (Nem vagyok marketinges, lehet, egy ilyen szakmabeli most jót röhög rajtam). Egyik a lobbi, aminél valóban nehéz meghúzni a korrupció és az érdekérvényesítés közötti, erkölcsileg elfogadható határt - már ha van ilyen. Másik a hétköznapi emberek felé történő reklám. No, itt is nehéz meghúzni, hol van az átverés, az alattomos másodszándékból történő "beoltás" vagy a valós információ, figyelem felkeltés. Igazságot ne várjunk, se itt, se ott! Helyettünk senki se fog nekünk se lobbizni, se reklámot csinálni. Ami szakmánk lehetőségeit illeti több alternatívát látok a lobbizásban, mint a reklámban. Épületgépész szakosztályunknak érdemes lenne kideríteni az összes ilyen szakmai lobbi szervezet lehetőségeit és beszállni a ringbe nekünk is.

Facebook-hozzászólásmodul