e-gépész online szaklap

Több, mint hidraulika

2014. március 18. | e-gépész| |  1 |

Új kiadvány jelent meg 2013 végén az épületgépészeknek a HERZ Armatúra Hungária Kft. gondozásában. A könyvet Dr. Csoknyai István és Doholuczki Tibor jegyzi. A következőkben bemutatjuk az egyébként igen terjedelmes kiadványt.

A hidraulika rendkívül gazdag elméleti és gyakorlati tudomány. Könyvünkben ízelítőt adunk az alaptudományból olyan mélységig, hogy a gyakorló mérnök felidézhesse az egyetemen tanultakat. Ebben a részben elsősorban összefoglaljuk az alapfogalmakat, alapelveket és törvényszerűségeket. Célunk azonban az, hogy a törvényszerűségek alapján segítséget adjunk a gyakorló mérnök munkájához.

A gyakorlati feladatok megoldása a probléma felismerésével kezdődik. Ezután a miértre keressük a választ, mely a törvényszerűségek felismerését jelenti. Majd az alkalmazás kezdődik, sokszor mélyebb matematikai ismeretek felhasználásával. Végül az ellenőrzésre kerül sor, esetleg a probléma másfajta megoldásával. Természetesen az igenlő választ a gyakorlati megvalósulás adja.

A gyakorló mérnök a tudását és problémamegoldó képességét az Egyetemen kell, hogy megszerezze. Kiadványunk készítésekor ezt a célt is előirányoztuk, lehetőség szerint tankönyvként is szolgáljuk a felsőoktatást.

Teljességre nem törekedhettünk, de igyekeztünk a hidraulikai feladatok megoldásán túl a legfontosabb épületgépészeti méretezésekhez segítséget nyújtani. Például a fűtési költségosztás, vagy a légtelenítés nem csak hidraulikai probléma, de a mai gyakorlat igen fontos témaköre, melyre a mérnöknek megoldást kell adni. Az épületenergetika sok tekintetben fiatal tudomány, mely számos olyan kérdést vet fel, melyre a hidraulika segítségével adhatunk választ, vagy megoldást.

Könyvünkben számos gyakorlati példa is szerepel, mellyel Dr. hc. Macskásy professzor úr emlékének adózunk, aki Központ fűtés II. könyvében igen sok számpéldán keresztül segítette az adott probléma megoldását. Ebből a gazdaságos szivattyú emelőmagasság meghatározását mi is bemutatjuk, gondolva az optimum számítás módszerének egyik alkalmazására.

Könyvünket nem szánjuk tudományos munkának, hanem inkább a gyakorló mérnök kézikönyvének, mellyel a gyakorlati alkalmazáson túl problémamegoldó-képességét is fejlesztheti. Ezért csak a legfontosabb irodalmi hivatkozásokat adtuk meg. Az ábrák saját szerkesztésűek, de hasonlókkal számos helyen találkozhatunk. Saját publikációs jegyzékünket sem szerepeltetjük, bár sok esetben szó szerint idézzük.

Hosszú-hosszú ideje érett a gondolat e könyv megírására. 20 év hidraulikával történő foglalatosság után már sok gondolat természetesnek tűnik, persze e természetesség az életszerű gyakorlat során gyakran megtréfálja az embert és sok meglepetést okozhat. A hidraulika nagyon emberközeli tudományág, ebben rejlik szépsége; az épületgépészeti rendszerek kiválasztásánál, tervezésénél, kivitelezésénél és üzemeltetésénél, habár túl gyakran nem gondolunk rá, még is csak jelentős szerepet játszik.

A könyv megírásánál az a gondolat vezérelt minket, hozzuk közelebb a gyakorló szakemberekhez a hidraulikát, az épületgépészeti hidraulikai rendszerek beszabályozását és a hozzá szorosan kötődőelméleti és gyakorlati területeket.

A könyvben részletesen foglalkozunk a különféle hidraulikai kapcsolásokkal, alkalmazásukkal, tervezési feladataikkal, illetve a beszabályozásukkal.

Külön kiemelném a könyvbe igen részletesen tárgyalt egyidejű kényszer és szabadáramlások témakörét, mely igen sok bonyodalmat okoz a gyakorlatban. Ezúton szeretnénk megköszönni Forrai György barátomnak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta e témakörben írt doktori értekezésének kéziratát a hozzátartozó fotókkal együtt. E témakör is rávilágít, hogy egy egyszerű hidraulikai rendszer is bonyolult lehet kellő átgondolás és szakértelem nélkül, illetve rávilágít, hogy némi „agytorna” után milyen hasznos gyakorlati alkalmazásokat lehet eszközölni.

Külön öröm számomra, hogy olyan elismert szakembernek, egyetemi oktatónak, egykori tanáromnak lehetek a szerzőtársa, mint Dr. Csoknyai István, azaz Csoknyai Tanár Úr. Ő a magyarországi hidraulikai beszabályozási elmélet „úttörője”.

A könyv írása során végig törekedtünk egymás inspirálására, ötleteink megosztására és azok kidolgozására.

Ahol indokolt volt, az azonos témakörben írt részeket, mindkettőnk részéről benne hagytuk a könyvben, annak bemutatására, hogy más gondolatmenettel is el lehet jutni a megfelelő következtetésekig.

Egyszerre tekintettük fontosnak a korrekt levezetéseket és a tervezői, gyakorlati meggondolásokat.
Talán elsőre egy kicsit hosszúra is sikeredett írásunk, de így is igen sok témakör kimaradt (HMV hálózatok, HMV hálózatok beszabályozása, legionellozis...), majd talán a folytatásban ez is benne lesz.

Ízelítő a tartalomból:
- Áramlástani alapismeretek
- Hirtelen zárás
- Zaj, kavitáció
- Egyidejű kényszer- és szabadáramlás
- Áramlás és hőátadás radiátorokban
- Fűtési és hűtési hálózatok hidraulikája
- Hidraulikai alapkapcsolások
- Hidraulikai beszabályozás
- Hőtermelők biztosítása, méretezése
- Kazánházi és hőközponti kapcsolások megújuló energiaforrások használatakor
- Szivattyúk
- Berendezések hatékonysági mutatói
- Költségosztás
- Épületenergetikai auditálás és tanúsítás

Fan-coil-os hálózat nyomáskülönbség stabilizálása (részlet a könyvből)

Érdekességként 1904-ben megjelent Bogdánfy Ödön Hidraulika című könyvből részlet a kor helyesírásával:
„A hidraulika nem egyéb, mint gyakorlati élet czéljaira alkalmazott hidromekánika.
Maga a hidromekánika a folyadék nyugvásának és mozgásának matematikailag meghatároható problémáit tárgyalja s ezért főként oly folyadékokkal foglalkozik, melyek molekuláinak szétválasztása minden ellenállás nélkül történik, melyeknek sem húzó, sem nyíró szilárdságuk nincsen s így annak az edénynek az alakját veszik föl, mely körülhatárolja őket; az íly folyadékot közönséges ideális folyadéknak nevezzük. A valóságban azonban ilyen tökéletes folyadék nincsen; a folyó víz molekulái pl. egymásköztsurlódnak s e belső surlódásnak megvan a maga értéke és jelentősége; az ideális folyadéktehát csupán elméleti fogalom.

A hidraulika a valódi folyadékok mozgásával, nyugvásával foglalkozik s számol a folyadék surlódásávalés ellenállásával.

De míg az ideális folyadék vizsgálata pontos eredményekhez és törvényekhez vezet, addig a valódi folyadék mozgására oly sok tényező foly be, hogy körülményeit csak ritkán lehet matematikailag meghatároznunk s éppen ezért a hidraulikai formulák nem egyetemes érvényűek. A hidraulika a mekánikai képletekbe tapasztalati tényezőket hoz be, melyek esetről-esetre változók s helyes alkalmazásuk csak nagy körültekintéssel történhetik és nagy tévedések fordulhatnak elő a számítás adta eredményekben, ha a tényezők egyikét, vagy másikát hibásan, nem a kipróbált esettel megegyező esetben alkalmazzuk.

Ezen kívül a hidraulikai képletek alkalmazását még az teszi zavarossá és nehézzé, hogy e képletek legnagyobb része tiszta vízre vonatkozik, a folyók pedig szilárd hordalékot is visznek magukkal. Ennek következtében gyakran megtörténik, hogy a víz mozgásának hatása éppen ellenkező, mint aminőt a tiszta vízre érvényes formulákból következtethetünk.

Nem lehet eléggé hangsúlyoznunk tehát, hogy a hidraulikai formulákat csakis a legnagyobb körültekintéssel használjuk, mert különben óriási tévedések eshetnek meg. Igen gyakran a képletek csak általános tájékoztatók, melyekből csakis a változók értelmére következtethetünk oly formán, hogy egy bizonyos változó nagyobbításával, vagy csökkentésével egy más, ismeretlen változó növekszik-e, vagy nem? De magának a változónak számbeli nagyságát már nem állapíthatjuk meg pontosan belőlük. Nem szabad hát e képleteket vak bizalommal, hogy úgy mondjam dogmatikusan alkalmaznunk, hanem mindig csak kellő kritikával. A hidraulikai formulákkal gyakori a visszaélés s vizi mérnökeink sokszor egy-egy ismert formulával akarják megoldani azokat a jelenségeket, melyeket csak hosszú és elfogulatlan megfigyelés, a beszerzetttapasztalati adatok, az egyszerű és józan okoskodás alapján fejthetjük meg. "Mindenki hivatkozik a hidraulikára, – mondja Du Buat –, de csak kevesen értenek hozzá."...

DT.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Kerülõ Attila | 2015. jan. 28.

Tisztelt Szerzők! Ezt a nagyszerű könyvet ajándékba kaptam egy műszaki ellenőri előadáson. Tanulmányoztam, lapozgattam a munkahelyemen, majd egy kollégám meglátva a kiadványt elkérte tőlem, én pedig neki ajándékoztam azt. Szeretném megkérdezni, hogy hozzá juthatok e még egy példányhoz a saját részemre? Köszönettel! Kerülő Attila 1107 Budapest, Somfa köz 6. 0670-4258002

Facebook-hozzászólásmodul