e-gépész online szaklap

A tiszta és környezetkímélő megoldás: a víz-újrahasznosító zuhany Autodesk technológiával

2014. március 25. | támogatott cikk | |  3 |

Aki környezettudatosan éli életét, az nagyon örülni fog az alábbi cikkünknek. Aki pedig még csak gondolkodik rajta, hogy hogyan tudna például az ivóvízzel takarékoskodni, annak pedig ajánljuk figyelmébe a víz-újrahasznosító zuhanyt.

Ön váltana, ha létezne olyan zuhanyzórendszer, amely 70%-kal kevesebb vizet és energiát használ, de ugyanannyi vizet tud biztosítani ugyanakkora nyomás mellet, mint a hagyományos zuhanyok, ugyanolyan hőmérsékleten, és zuhanyozni sem kell vele rövidebb ideig?

Nos a problémára létezik már környezettudatos megoldás. Peter Brewin, a londoni Royal College of Art ipariforma-tervező hallgatója és Nick Christy – a két kreatív elme – összeállít és megalapította a CINTEP vállalatot.

Az egyszerűnek tűnő zuhanyozás több vizet emészt fel, mint bármely más tevékenység a háztartásban, és csak a fűtés vagy hűtés igényel több energiát. „Amikor legközelebb megérkezik a hatalmas víz- vagy áramszámla, kárhoztassa a rosszul megtervezett zuhanyt” – mondta a cég egyik alapítója Nick Christy. A CINTEP víz-újrahasznosító zuhanya egy átlagos háztartásban évi 37,5-75 ezer liter vizet takarít meg. Ráadásul a zuhany 40-70%-kal kevesebb energiát igényel, amivel évi 1900-6000 kWh áramot lehet megspórolni.

Takarítson meg 30% -ot, frissítsen az új Autodesk AutoCAD 2014 és Autodesk Design és Creation Suite programcsomagokra szoftverkövetéssel együtt. Az ajánlat 2014. április 25-ig érvényes.

A CINTEP víz-újrahasznosító zuhany

A zuhanyozás 3 liter tiszta ivóvíz felvételével kezdődik, amit a termék már használat közben felfog, megszűr, és felmelegít – ez ugyanaz az eljárás, mint amit a tej megtisztításához használnak. Az egész folyamat kevesebb mint fél perc alatt lezajlik, és az előírásoknak megfelelő, biztonságos vizet állít elő. Ez azt jelenti, hogy az újrahasznosító zuhanyt használó nem fogja „megosztani” a vizet másokkal. A rendszer része továbbá egy hidrociklon, ami a centrifugális erőt kihasználva az oldhatatlan részecskéket (például por és homok) elválasztja a víztől, és a szélekre sodorja, ahonnan később lemossa.

A CINTEP mérnökei az Autodesk Product Design Suite Ultimate programcsomaggal végezték a 3D tervezési, szimulációs, együttműködési és látványtervezési feladatokat. A csomag szoftverei segítségével alakították át a tervezési koncepciókat, tervezték meg az alkatrészeket a gyors prototípuskészítéshez, és készítették el a részletes modelleket és rajzokat a gyártáshoz.

A szerkezeti megfelelőség és teljesítmény biztosítása érdekében tovább optimalizálták az alkatrészek kialakítását az Autodesk Simulation Mechanical és CFD szoftverekkel, hogy a rendszer a lehető legmegbízhatóbb legyen, és jobb legyen a vízáramlás.

„Az Autodesk Clean Tech Partner Program nélkül nem sikerült volna a projekt. A vállalatunk sikere a takarékos zuhany létrehozásán múlott, ennek megalkotásához pedig nélkülözhetetlen eszköz volt az Autodesk Inventor Professional” – állítja Christy. „Az Autodesk szoftvereinek tervező és szimulációs eszközeivel optimalizáltuk az alkatrészek kialakítását. A lényeg, hogy kéznél volt az az eszköz, ami igazán kellett a jó munkához.”

A víz-újrahasznosító zuhany rendkívül pozitív fogadtatásban részesült, és a prototípus megnyerte a tekintélyes Dutch Lottery Green Challenge versenyt. Christy szerint „bárhol felszerelhető, ahol hagyományos zuhanyt használnak. A legnagyobb kihívás az lesz, hogy átszoktassuk erre az embereket. Az újrahasznosító zuhannyal 70%-kal kevesebb vizet és áramot fognak elhasználni. Ez a 70%-os megtakarítás 80-szor, 100-szor nagyobb pénzbeli megtakarítást jelent, így jóval hamarabb megtérül az új zuhanyra költött pénz.”

300 euró megtakarítás új AutoCAD LT szoftver vásárlásakor vagy 30% kedvezmény ha régebbi verzióról frissít.

Az átlagember nyolc percet tölt a zuhany alatt. A tizenévesek 11%-a viszont több mint fél órát. A fiúk és lányok összesen napi 13-16 percig használják a zuhanyt. A víz-újrahasznosító zuhany egy másik előnye, hogy a szülők egyetlen gombnyomással szabályozhatják, hogy meddig üzemeljen a zuhany.

További, az Autodesk megoldásokkal kapcsolatos hírek, érdekességek, szakmai anyagok, esettanulmányok, tippek-trükkök valamint események és pályázatok bemutatása, ismertetése az autodeskforum.hu közösségi portálon. (x)

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2014. márc. 26.

Persze az autodesk gyenge amatőr Bojár Gáborékhoz képest, de szerencsére mi nem az Archicad-t használjuk.


Zoárd | 2014. márc. 26.

Ez a cikk csak csalogató az Autodesk hirdetéshez! Az Autocad programok pedig egyre drágábbak, ráadásul erőből – fenyegetőzve - próbálnak a gagyi árbevételű, magyar piacról még több pénzt lehúzni! Kíváncsi vagyok hová fognak ezzel az üzleti modellel jutni. Szerintem előbb utóbb előjönnek a szuper akciók, ahol végül féle áron meg lehet venni a programokat. Nekem már az éves frissítésektől is tele a hócipőm! A magam részéről bőven megelégednék három évenkénti frissítéssel. Az évenkénti újításokkal csak az élősködésüket akarják biztosítani maguknak, mert az éves fejlesztésük többsége nem ér semmit! Ha külön kéne ezeket megfizetni, akkor tojna rájuk mindenki. Persze fütyülnék az egész frissítési költségre, ha a mérnök díjam az osztrák, vagy az onnét nyugatra lévő díjakkal hadakozhatna, de nem így van. Kíváncsi lennék, mit szólna az autodesk frissítési árakhoz az osztrák tervező, ha hírtelen a 6-8 szorosába kerülne! Mert reálértéken így néz ki a dolog!


perlaki lászló | 2014. márc. 26.

Ez a víztakarékos csodazuhany NEM ÚJDONSÁG, legfeljebb a divatos megjelenése lehet az. Az angolok is túl messze vannak a németektől: ott ugyanis már kb 5éve kapható több féle ilyen hővisszanyerő zuhany, mindenféle kombinálhatósággal a különböző vízmelegítőket illetően.

Facebook-hozzászólásmodul