e-gépész online szaklap

A Fogyasztóvédelem 5 CO-vészjelzőt kivonatott a forgalomból

2014. szeptember 17. | e-gépész | |  0 |

A VGF szaklap tavalyi tesztje után a Fogyasztóvédelem is vizsgált 10 népszerű CO-vészjelző típust. Áprilisra 9 ezek közül rossznak bizonyult. A jogi folyamat és a fellebbezések után mára 5 készülék ügyében jogerős ítélet született, 4-nél még nincs végső döntés.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztatása szerint a forgalomból történő kivonás és visszahívás elrendelése is megtörtént a következő készülékek esetében:

- steck! SC 103 elemes táplálású szén-monoxid érzékelő,
- a (csomagoláson) Global (terméken) SITERWELL GS832 hálózati feszültségről működő szén-monoxid riasztó,
- a Global (csomagoláson) SITERWELL (terméken) GS804 elemes táplálású szén-monoxid érzékelő,
- a SOMOGYI ELEKTRONIC home by somogyi, COG 01 hálózati áramról működő, szén-monoxid és gáz érzékelő,
- és a SOMOGYI ELEKTRONIC home by somogyi CO 06 elemes táplálású szén-monoxid érzékelő

Az érintett termékek és intézkedéseket tartalmazó közlemények az alábbi linkre kattintva találhatók meg a Fogyasztóvédelem honlapján: http://www.nfh.hu/dhtmlform/dhtmlformfreesearchresult?searchvalue=sz%C3%A9n-monoxid&x=18&y=14

A Fogyasztóvédelem első tájékoztatója óta az első három említett készülék lekerült az oldalról, és csak a két Somogyi CO-vészjelző maradt ott. A hivatal tájékoztatása szerint az előbbiek ügyében mégsem jogerős a döntés, a procedúra folytatódik.

Némi fogalommagyarázat: tudomásunk szerint a visszahívás és a forgalomból történő kivonás minden magyarországi forgalmazást lehetetlenné tesz, ezenkívül a fenti termékek vásárlói a vásárlás helyén a berendezés árát is visszakaphatják, ha visszaviszik a készüléket és a számlát.

A Fogyasztóvédelem idén ősszel is vizsgálatokat tervez a CO-vészjelzők ügyében.

Nem a jogállamiság és nem is a Fogyasztóvédelem ellen szólok, de sajnos a gyakorlat, úgy tűnik, nem tudja kiszorítani a nem megfelelő készülékeket a piacról, egyrészt az eljárás lassúsága miatt, másrészt pedig azért, mert egy-egy projektcég egy idényben eladhatja ugyanannak a terméknek százait, ezreit, majd a következő évben más cégként, más terméknévvel ugyanazt, ugyanúgy. Amíg nem sikerül "gyors reagálású hadtest"-et harcba állítani ellenük, kombinálva széles médianyilvánossággal, addig nincs kibontakozás.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul