e-gépész online szaklap

Vákuum radiátor

2014. november 14. | e-gépész | |  12 |

Olvasónk hívta fel a figyelmünket, hogy a már eddig is nem méltatlanul hírnévre szert tett Galan ionkazánhoz most egy szintén kiváló orosz technológiájú radiátort ajánlanak. Ismerkedjünk meg röviden a berendezéssel.

Kulcsszavak: speciális technológia, különleges folyadék, tizedannyi, gyors és egyenletes, kisebb hőveszteség ugyanakkora hőleadás mellett. Idézünk a Galan honlapjáról:

Miért "Vákuum radiátor"?

Most jön a lényeg!

"A vákuum radiátor azért hívjuk így, mert a zárt bordákban alacsony nyomást (közelít a vákuumhoz) hoznak létre a gyártáskor.
Az egyes bordákban lévő kis térfogatú folyadék pedig nagyon jó termikus hatást fog eredményezni!

A víz alacsonyabb nyomáson akár szobahőmérsékleten is felforrhat. Míg tenger szinten az 1 bar nyomás alatti forráspont 100ºC, addig a Mount Everest tetején az alacsonyabb nyomás miatt például már 68 ºC-on felforr.

A vákuum radiátor bordáiban levő kis mennyiségű speciális folyadék, a működési elv különlegessége következtében már 35ºC -on gőzzé alakul.
A tagokban lévő gőz felszáll, így nagyon hamar és egyenletesen melegítve fel a radiátort. Majd a bordák tetején lecsapódik, ezzel ismét folyékony halmazállapotúvá alakul és a belső felületen visszafolyva, alulra kerülve, az átfolyó fűtő közeg hatására ismét felforr. Ez ismétlődik folyamatosan, létrehozva egy állandó körforgást, ezáltal fenntartva a folyamatot.

Tized annyi víztérfogata van, ezért sokkal kisebb víz térfogatot kell az adott fűtés rendszerben melegíteni, ami kevesebb energia felhasználást is eredményez.
Kisebb víz térfogat=energia megtakarítás.

- Működési elvéből adódóan a radiátoron áthaladó víz alig veszít a hőből (ΔT nem több, mint 5ºC), míg egy átlagos radiátor esetén ez általában 20 ºC. Ez azt jelenti, hogy sokkal kevesebb energiát veszít a rendszer, azonos hő leadás mellett.
Kevesebb hő pótlás szükséges=energia megtakarítás."

Forrás: http://galan.hu/vakuum-radiatorok/

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Fázmán József | 2015. jan. 25.

Aki hőtanból (tágabb értelemben fizikából) erőteljes hiányosságokkal küzd, talán nem kellene vállalkoznia a szakemberek kioktatására!


Kezdõ Szerelõ | 2015. jan. 25.

A rendszerben levő közeget melegíteni is kell, jól értem? Nem elég vákuumot létrehozni, és azzal elérni a hőleadást? Tekintve, hogy a víz, vagy egyéb bármilyen közeg alacsonyabb nyomáson reagensebb?


Kovács László | 2014. nov. 24.

Létezik a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény, meg a Fogyasztóvédelmi Hatóság is. Szóval nem veszélytelen egy adott terméket nem valós adatokkal hirdetni. És egy vizsgálat esetén nem mentség, hogy a forgalmazónak tetszik "a vákuum radiátor ötlete".


Nagy Gábor | 2014. nov. 24.

Kedves Ferenc! Úgy látom, lehetetlen feladat megértetni Önnel miért képtelenségek az állításai. Sajnos ennek a legfőbb oka az, hogy Ön teljes mértékben járatlan a hőtechnikában, energetikában. Ez önmagában nem lenne gond, elvégre 100 átlagemberből 99 ugyanígy van ezzel. A probléma abból adódik, hogy Ön mégis energetikai szakkérdésekben nyilvánít olyan véleményt, amely a legelemibb fizikai törvényeknek sem felel meg. Ezek a közelebbről hőtechnikai törvények nem írhatók felül önkényes módon, vagy ismeri valaki és alkalmazza (pl. az épületgépészek) vagy nem ismeri akkor pedig ne vádaskodjon és oktasson ki másokat, amiért a zagyvaságait szóvá merik tenni. Mivel nem egy nyelven beszélünk, hiába is mondanám, hogy Ön ott akar megtakarítást kimutatni, ahol nincs is veszteség. A veszteség a fűtött helyiség határoló szerkezetein keletkezik, amelyhez a radiátor működési elvének semmi köze. A vákuumradiátor egyetlen wattal sem tud több hőt leadni, mint amennyit a hőforrásként szolgáló kazán által megtermelt hőenergiából felhasznál. Az idézett cikkben lévő hőcsöves hőcserélők teljesen más funkciót töltenek be, más a működési feltételrendszerük, másra használják őket. Általában hővisszanyerésre szolgálnak, vagyis mint a nevükben is szerepel pl. távozó levegő hőtartalmának enélkül veszteséggé váló energiatartalmát (ill. annak egy részét) nyerik vissza. Vagyis a különbség ég és föld. A zugírászatot vagy a kuruzslást a törvény bünteti. Mások tévedésbe ejtését is. Ha kereskedőként egy Ön egy általa jónak tartott terméket forgalmazni akar, akkor adjon korrekt termékleírást, de ne tévesszen meg senkit! Nem kell Önnek érteni hozzá, bízzon meg ezzel olyan embert, akinek van megfelelő szaktudása! Ne haragudjon meg érte, de sajnos azt kell mondanom Önnek: "aki nem beszél arabusul, az ne beszéljen arabusul" Csupán ezért szólaltunk fel a Golan Kft. "vákuum-radiátorának" etikátlan áltudományos reklámcikke ellen. NG


Sackó Ferenc | 2014. nov. 23.

Kedves Gábor! Az idézetet ezen az oldalon találtam: http://greenestate.hu/ ge_pipe_hocsoves_hocsereleo Szeretnék róluk is, és az összes többi olyan cégről, aki bármilyen épület gépészeti megoldással energia megtakarítást vagy akár csak gazdaságos üzemeltetést ígér marketing szövegeiben, egy hasonló cikket látni ezen az oldalon, hogy megtévesztik a vásárlókat stb. Illetve akkor az Ön-Önök véleménye szerint teljesen mindegy ki milyen minőségű vagy akár működési elvű radiátorokkal (vagy mással) fűt, mert semmit nem számít az adott radiátor hatásfoka, minősége vagy akár működési elve, az állandóan szajkózott energia megmaradás törvénye miatt. Tehát senkinek semmi értelme megvenni a jobb minőségű drágább radiátorokat, mert mindegy miben különböznek, az energia megmaradás törvénye miatt úgysem lesz hatékonyabb egyik sem a másiknál. Gondolom akkor az energia megmaradás törvénye szerint az is mindegy, hogy 100l vagy 10l vizet kell e felmelegíteni és az is, hogy az mennyit is hűl mire körbeér a rendszeren. Illetve a gőz energiája bármire is felhasználva baromság. Stb. Tehát kérem a cikkírót, a szaklapot, írjanak egy cikket arról is, hogy nehogy bárki újat merjen kitalálni az épület gépészetben és mindenki vegye meg a legolcsóbb szutyok radiátort, mert a fűtése azzal is ugyanolyan jó lesz, és ugyanannyiért fog fűteni vele. Addig is nekem tetszik a vákuum radiátor ötlet, ha Önök megengedik.


Nagy Gábor | 2014. nov. 19.

Az előző hozzászólásom lényege lemaradt, ezért itt pontosítanám: Megjegyzés: A hőcsöves hőcserélőket szétválasztott be- és elszívó légcsatornák közötti HőVISSZANYERÉSRE használjuk, a feladat specialitásának megfelelő célra, de ott az Ön által felsorolt "idézet" nem szerepelhetett azon egyszerű oknál fogva, mert nem ez a felhasználási terület lényege. Hogy miért, az a vonatkozó szakmai leírásokban szerepel. NG


Nagy Gábor | 2014. nov. 19.

Kedves Sackó Ferenc! Én először is megköszönöm, hogy megszólalt a "vákuum-radiátor" ügyében - védelmében. Véleményem szerint a műszaki haladást a vélemények ütköztetése, vagyis a viták viszik előre és nem a vitatott kérdések szőnyeg alá seprése. Ha beérte volna a cég, hogy ezt a terméket, mint belevegősödésre érzéketlen, így teljes felületén egyenletes hőleadást biztosító radiátorként reklámozza, semmilyen kifogást nem emlegettem volna, mert ebből a szempontból valóban újdonság értéke van. Azonban abban a pillanatban, amikor a reklám energiamegtakarítást sugall a hagyományos radiátorokkal szemben, a reklám ellenreklámba fordul, azon egyszerű oknál fogva, hogy az energiamegmaradás törvényének cáfolataként próbálja termékét beállítani. Ez pedig a jóhiszemű vásárlók megtévesztése, mert ez a radiátor ilyen tulajdonságokkal nem rendelkezik, nem rendelkezhet. Ha a cég megmaradt volna egy szerényebb, de az újszerű megoldást korrektebben ismertető előnyeinél (pl. hogy belevegősödésre érzéketlen a vákuum-radiátor) akkor semmi kifogásom nem lett volna ellene, sőt pl. nyitott fűtési rendszerekben kifejezetten jó megoldásnak tartanám. A konkurens termékekkel szemben energiamegtakarítást bizonygató, ugyanakkor fizikai törvényeket meghazudni kívánó fejtegetés azonban - bocsánat a tömör jellemzésért - de marhaság. Megjegyzés: A hőcsöves hőcserélőket szétválasztott be- és elszívó légcsatornák közötti hőcserére használjuk, a feladat specialitásának megfelelő célra, de ott az Ön által felsorolt "idézet" nem szerepelhetett azon egyszerű oknál fogva, mert nem ez a felhasználási terület lényege. Hogy miért, az a vonatkozó szakmai leírásokban szerepel. NG


Sackó Ferenc | 2014. nov. 19.

Üdvözlöm Önöket! Tehát véleményük szerint ez egy ismételt átverés és semmi ráció nincs az egészben. Akkor eszerint akik az említett hőcsöves hőcserélőket forgalmazzák és gyártják és ennél még inkább meggyőző tulajdonságokkal ruházzák fel terméküket azok is mind csalók! Idézet egy ilyen hőcsöves hőcserélő forgalmazó honlapjáról: "A berendezés műszaki előnyei: Nagyfokú hatékonyság minden egyes cső részt vesz a hőátadás folyamatában Rendkívüli megbízhatóság minden egyes cső önálló rendszeregységet képez, amely elméletileg korlátlan működésre képes Kompakt kialakítás a hő átadó csővezeték nagy felületének köszönhetően Igen jó tömítettség az áramló közegek között. Veszteségmentes bemenet és kimenet, nincs csepegő víz Megtérülő költségek, csekély súly és kis méretek, kigazdálkodható karbantartási költségek Alacsony nyomásveszteség Visszafordítható (reverzibilis) működési elv, a hőmennyiség átadása mindkét irányban működik Könnyű design kombinációk (modul építőelemek) Nincs káros anyag kibocsátás Megszünteti a „hideg sarkokat” és a „forró területeket” Szabályozható külső felületi hőmérséklet a hővezető csővezetékeken Magas fokú terhelhetőség, megbízhatóság és hosszú élettartam Csökkenti az energiaköltséget és az energiaveszteséget Csökkenti a CO2 és NO (Nitrogén emisszió) kibocsátást Nincs szükség belső tisztításra Passzív visszanyerési folyamat (külön karbantartás nélkül) A berendezés nem tartalmaz mozgó részegységeket (pl. motorok és szivattyúk) A berendezés működéséhez nincs szükség külön energia bevitelre Nincs szükség energia felhasználó meghajtó egységre Nincs javítások, ill. tisztítások miatti állóidő Jelentős költségmegtakarítás - Hosszú éveken át" Tehát ők is hazudnak, a technika életképtelen és teljes átverés, és ők is földöntúli tulajdonságokkal ruházzák fel terméküket. Értem én. Tehát kérem a szakmát, tessék fellépni ellenük, és minden hasonló technikát, például a vákuumcsöves napkollektort forgalmazó vagy gyártó cégek ellen is! Sőt, bármilyen Önök által újdonságnak számító termékek esetében is mindenkor. Végül is minek fejlődni bármiben vagy próbálkozni bármi újdonsággal, ha már mindent kitalált 30 éve az épület gépész szakma. Amennyiben gondolják szívesen keresek még rengeteg példát más cégek marketing szövegeiben is, akár hasonló, akár más épület gépészeti termékek esetében. Bár inkább itt be is fejezem a kommentelést, mert parttalan vitába nem megyek bele.


| 2014. nov. 19.

Idézet a cég honlapjáról (öt év fegyházbüntetést megérdemelne): "1 liter víz 0-100C fokra való melegítéséhez, azaz gőzzé alakításához 100 kcal energia szükséges. Viszont az elpárolgással keletkezett gőzben, egybevetve a folyadék hővel, lényegesen nagyobb energia tárolódik!" 1. a kcal 34 éve tiltott mértékegység 2. a hőcsőben nem víz van, ne tessék példálózni a vízgőzzel 3. tetszettek figyelni, felmelegíti száz fokra, a párolgáshőtől eltekint, amikor vissza akarja nyerni, akkor persze nem De lépjünk túl a kereskedő természettudományos alulinformáltságán! Megpróbáltam találni valamiféle különleges körülményt, amikor is mutatkozik ennek méregdrága furcsaságnak bármi előnye. Ez egy olyan fűtőlap, ami az előremenő és visszatérő fűtővíz delta T-jét elkeni, egy egyenletes középérték hőmérsékletű fémlemez felülettel a szoba felé nézve. Két esetben lehet előnyös: 1. Az Uszty-Ilimszki lakótelepen szocializálódott, majd fűtésvezérlés körülményei közé csöppent vén szipirtyók egyik típusa ellen. Nevezetesen, aki tenyerével az egész radiátort folyamatosan szkenneli és ordít, ha alul hidegnek találja. 2. Az energiatolvajoknak jól jöhet ez az izémicsoda. Gondoljunk a radiátorra szerelt költségosztóra...


Kardos-Kunszt Ferenc | 2014. nov. 19.

Talán az motiválta, hogy eddig nem létezett olyan, hogy egy radiátor elromlott. Amíg ki nem lyukadt, addig változatlan paraméterekkel működött. Most már ez az unalmas viselkedés a múlt ködébe tűnik, lesznek csökkent hőleadású vákuumradiátorok, amelyekben a hőcsövek egy része vákuumvesztetté vált. Egy hőkamerás vizsgálattal ez majd szépen kimutatható. Bomba üzlet a láthatáron!!!


Németh Szabó László | 2014. nov. 19.

Ez hihetetlen.... Mi motiválhatta a termék kifejlesztőit?


Nagy Gábor | 2014. nov. 19.

A cég jó szokásához híven óvatosan körülír egy ismert műszaki megoldást (jelesül a hőcsöves hőcserélőt, amit már minimum 30 éve használ az épületgépész szakma a légtechnikában) utána pedig földöntúli tulajdonságokkal ruházza fel a termékét arra nagyon vigyázva, hogy konkrét adatokat ne közöljön, mert akkor rögtön kiderülne a turpisság: "Ez azt jelenti, hogy sokkal kevesebb energiát veszít a rendszer, azonos hő leadás mellett." Ez az állítás pedig NEM IGAZ, így a következő mondat sem, mert itt sincs semmilyen energiamegtakarítás. A "vákuumradiátor" is csak annyi hőt fog leadni, amennyi a bevezetett és elvezetett fűtővíz hőtartalmának különbsége; se többet, se kevesebbet, akárcsak egy hagyományos radiátor. NG

Facebook-hozzászólásmodul