e-gépész online szaklap

Zöldebbek vagyunk: terjed a hulladékkal való tüzelés

2014. december 15. | e-gépész | |  2 |

Egy közelmúltbeli konferencián Sánta Krisztián, hulladékgazdálkodási szakértő előadásában megdöbbentő bizonyítékra világított rá, miszerint felméréseik pontosan kimutatják a hulladéklerakóra beérkező hulladékok mennyiségét – mely a fűtési szezonban drámaian lecsökken! A decembertől februárig tartó hulladékminimum ugyanis nemcsak az év eleji spórolásnak köszönhető, hanem valószínűsíthetően annak is, hogy a lakosság ezt a mennyiséget otthon elégeti.

Egy érzékletes példával élve: ez országosan megközelíti a rákospalotai hulladékégetőbe (Hulladékhasznosító Mű) kerülő hulladékmennyiséget, azzal a különbséggel, hogy itt ellenőrzött körülmények és energiatermelés helyett több százezer szűrő nélküli kályháról beszélünk!

A feltevést Hajdúböszörmény önkormányzatának előadója megerősítette azzal, hogy az önkormányzat levegőtisztaság-mérőállomásán mért adatok alapján a fűtési szezon közepén a legmagasabb a szállópor (PM10) mennyisége.

Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport munkatársa kijelentette, hogy a hozzájuk érkező panaszok növekedése egyértelműen azt jelzi, hogy egyre többen égetnek illegális fűtőanyagokat otthon. Sőt, egyes településeken a teljes lakosság hulladékkal fűt!

Ez megfigyelhető a hidegebb napokon a légszennyezés.hu weboldalon is, ahol egyértelműen látszik a kisebb települések rossz levegőminősége. S itt nemcsak a legszegényebb településekre kell gondolni, mert sajnos ez a rossz gyakorlat Budapest módosabb kerületeiben is megfigyelhető.

Forrás és teljes cikk: http://recity.hu/ki/146-a-legegetobb-problema

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Chiovini György | 2015. jan. 7.

http://index.hu/belfold/ 2014/03/28/a_magyar_ szallo_por_miatt_ aggodik_brusszel/


Antal | 2015. jan. 7.

Milyen fura, hogy a fűtési szezon közepén a legmagasabb a szállópor (PM10) mennyisége... Ebből azért még ne vonjunk le messzemenő következtetést! Talán érdemesebb lenne a fogyasztási adatokkal összevetett mérleget felállítani, abból jobban látszana, mi az a csomagolás, stb., ami a megvételt követően, jellemzően csak a fűtési szezonban nem a kukában köt ki. Az sem biztos, hogy szentségsértés, ha az ebből a szempontból nem káros szeméttel otthon fűtenek, és nem a hulladékégetőben. Bár érthető módon az égető nem örül ennek. (Persze a műanyagokat semmiképp sem kéne otthon eltüzelni!)

Facebook-hozzászólásmodul