e-gépész online szaklap

Új közbeszerzési törvény készül!

2015. február 6. | e-gépész | |  0 |

Néhány címszó a valóban előremutató koncepcióból: a minőség alapú kiválasztás elvének érvényesítése, életciklus-költségek figyelembe vétele, a teljes élettartam alatt megvalósuló energiafelhasználás figyelembe vétele, ellenőrzött tendertervek, legalább három ajánlatadó minden esetben, adminisztrációs és pályázati könnyítések, a rendszer rugalmasabbá tétele.

A koncepcióból szemezgettünk:

A 2014-2020-as programozási időszakra vonatkozó, Európai Bizottsággal kötött Partnerségi Megállapodásban a Bizottság véleménye alapján az szerepel, hogy az uniós források felhasználásának előfeltételekén t meghatározott követelményeket a közbeszerzések terén Magyarország nem teljesíti. Magyarországnak ezért intézkedéseket kell tennie annak érdekében, hogy a közbeszerzési rendszere megfelelően működjön. A Bizottság kritikaként első sorban azt fogalmazta meg, hogy bár a jogszabályi környe zet alapvetően megfelel az uniós irányelveknek, a jogalkalmazás, az uniós jog elveinek tényleges érvényesülése terén azonban komoly problémákat látnak: a hazai közbeszerzésekben nagyon sok esetben csak egy ajánlattevő van, a verseny hiánya pedig magas árak hoz vezet. A verseny hiányának egyik fő okaként az ajánlatkérők által alkalmazott versenykorlátozó feltételeket jelölték meg.

Az indokolatlanul korlátozó ajánlatkérői előírások a szakmai szervezetek, gazdasági kamarák részéről is a közbeszerzésekkel kapcsolatos egyik fő problémaként kerültek megjelölésre. A hazai gazdasági szereplők nehézségként emelték még ki a kifizetések lassúságát uniós források felhasználása során, a jogorvoslat túlzottan drága díját, a beszerzések nem megfelelő előkészítettségét az ajánlatkérő részéről, amely nem teszi lehetővé a megfelelő ajánlattételt és a minőségi szempontok háttérbe szorulását az értékelés során a vállalási ár mellett.

Az eljárások egyszerűsítése, gyorsítása, adminisztratív tehercsökkentés
- közbeszerzési eljárások megfelelő előkészítése
- ajánlattételi/részvételi határidők csökkentése
- ingyenes, elektronikus úton elérhető közbeszerzési dokumentáció minden eljárásban
- a referenciák és a közbeszerzés tárgya szerinti árbevétel esetében a beszerzés becsült értékének 75%-ában meghatározott normatív alkalmassági követelmény
- műszaki-szakmai alkalmasság igazolása körében a műszaki egyenértékűség elvének figyelembe vétele
- kis értékű eljárásoknál a kötelező alkalmassági vizsgálat törlése
- nyilatkozati elv az igazolások helyett, igazolásokat csak a leendő nyertesnek kell benyújtania

Az ajánlatok értékelésének új szemléletmódja
- az értékelés során előtérbe kell helyezni a munkahelyteremtést és a magyar gazdaság fejlesztésének szempontjait: a hozzáadott értéket képviselő hazai áruk és szolgáltatások beszerzése révén a helyi vállalkozások megerősödését
- a minőség alapú kiválasztás elvének érvényesítése
- a gazdaságilag és társadalmilag legelőnyösebb ajánlat kiválasztása, mint értékelési szempont elsődlegessége
- életciklus-költségek figyelembe vétele, a teljes élettartam alatt megvalósuló energiafelhasználás figyelembe vétele
- a Kormány szociális céljainak figyelembevétele az értékelés során, a csökkent munkaképességű személyek foglalkoztatásának elősegítése a közbeszerzéseken keresztül

A szerződések módosítása, felelősség növelése a teljesítésért
- a közbeszerzési szerződések módosításának rugalmasabb, de az irányelvinél szigorúbb szabályai
- a szerződés teljesítéséért való felelősség egyidejű növelése
- a szerződések megfelelő teljesítésének szigorú ellenőrzése

A hazai kis- és középvállalkozások számára nagyon komoly könnyítést jelent, hogy az új szabályozásban a kötelezően nyújtandó előleg biztosíték nélkül lenne igénybe vehető.

Az építési beruházások esetében az eljárás csak az építtető által ismert és jóváhagyott, és az érvényes engedélyeztetési kötelezettségeknek megfelelő, ellenőrzött (tervellenőrzés) tendertervek birtokában indítható. Megvizsgálandó, hogy a tervezőnek indokolt lenne-e a beruházás teljes folyamatában részt vennie (beleértve a tervezői művezetést is).

Az új közbeszerzési törvény koncepcionális javaslata elérhető ide kattintva.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul