e-gépész online szaklap

Aermec RePuro Distribution

2015. április 9. | e-gépész| |  0 |

Az épületben tartózkodó személyek elégedettségérzetének biztosításához gondoskodni kell a friss levegő pótlásáról és a befújt levegő tisztításáról. Közismert, hogy a rossz légminőségű terekben dolgozó személyek koncentrációja csökken, amelynek a pénzügyi vonzatai sokkal magasabbak, mint az épület éves üzemeltetési költsége. Az ember veleszületett tulajdonságából adódóan törekszik a jobb belső komfort kialakítására, rossz levegőjű helyiségben ezt az ablakok nyitásával lehet biztosítani. Azokban a helyiségekben, ahol a légcsereszám nulla, vagy közel nulla, nem csak a krónikus betegségben szenvedők aránya emelkedik jelentősen, hanem általánossá válik a rossz közérzet is.

Az építőipari korszerűsítések következtében, főleg a lakossági szektorban, az épületek magas fokú szigetelésének következtében az épületek szinte hermetikusan zárttá váltak. Ezáltal az egészségtelen környezetben eltöltött idő növekedésével növekszik a megbetegedések száma is, valamint a szellőztetés hiányában növekszik az épületek penészesedésének előfordulása is. Ebből kifolyólag létfontosságú a fokozott légtömörségű épületekben a kívánt frisslevegő biztosításához szükséges rendszer kialakítása.

Az Aermec RePuro hővisszanyerős szellőztető berendezéssel biztosítható a belső levegő cseréje és tisztítása, továbbá biztosítható a kidobott levegő hőtartalmának maximális visszanyerése.

Az Aermec által ajánlott RePuro berendezés egy innovatív megoldás a légcsere biztosításához, amely 90% fölötti hővisszanyerési hatékonysággal rendelkezik, a levegő tisztítását a termékcsalád minden egyes berendezésében megtalálható Plasmacluster végzi.

Jó levegőelosztó hálózat esetén, a hővisszanyerős berendezéssel kis beruházással is hatalmas előnyök érhetőek el.

Az Aermec által ajánlott elosztóhálózat hatékonysága az alábbiakon alapszik:
• Az energiahatékonyságot a légcsatorna elemek kis ellenállása biztosítja. A rendszer könnyen telepíthető, mivel az egyes rendszerelemek közti kapcsolat gyorsan és pontosan létrehozható.
• Könnyen illeszthető az épület szerkezetéhez, köszönhetően a különböző elosztóhálózat típusoknak, amelyekkel a rendelkezésre álló technikai helyeket maximálisan ki lehet használni.

Teljes rendszermegoldás

Az Aermec RePuro Levegőelosztó hálózat teljes rendszermegoldást kínál a tervezőknek, kivitelezőknek és a felhasználóknak. A rendszerelemek három fő csoportba sorolhatóak.

1. DN150 és DN180 szigetelt körlégcsatorna elemek, frisslevegő vételezésére és az elhasznált levegő kidobására

Könnyen kezelhető, szigetelt kör légcsatorna a frisslevegő vételezésére és az elhasznált levegő kidobására, illetve a hővisszanyerő egység és az utókezelő dobozok összekötésére.
A fő rendszerelemek:
szigetelt, kör légcsatornaelemek DN150 vagy DN180 belső átmérővel, L=2000 mm
tetőkivezetések és fali légrácsok
hangcsillapítók

TULAJDONSÁGAI:
Minden légcsatorna elem hő és hangszigetelt. A sima belső felületnek köszönhetően nem kell tartani a légcsatorna belső felületén lerakódó portól.

2. Utókezelő csatlakozódobozok

Az Aermec a hő- és hangszigetelt utókezelő csatlakozódobozokkal a befújni kívánt levegő igény szerint utókezelhető. Az utókezelő csatlakozódobozok az alábbi kialakításban rendelhetőek:
- Üres, utókezelő egységek nélkül, osztódobozként funkcionál.
- (E) elektromos fűtőbetét. A helyiségbe befújt levegő utófűtésére alkalmas.
- (L) germicid lámpa. A germicid lámpás készülékkel a mikrobiológiai szennyező anyagok 99,999% hatékonysággal távolíthatóak el a levegő sterilizálása során. A folyamat során elpusztítja a mikroorganizmusokat.
- (W) vizes hőcserélő, a helyiségbe befújt kezelt levegő fűtésére, hűtésére.

3. Háromféle légelosztó hálózat
Mivel minden épületnek megvan a saját jellegzetessége továbbá az új épületek által támasztott követelmények lényegesen eltérhetnek a felújított épületekétől, ezért az Aermec három lehetséges rendszer kialakítást biztosít, a különböző rendszerkövetelményeknek való megfelelés érdekében:
• antibakteriális, fél-merev, fél-ovális levegő elosztóhálózat,
• fél-merev, körkeresztmetszetű levegő elosztóhálózat
• merev, téglalap keresztmetszetű levegő elosztóhálózat

Antibakteriális, fél-merev, fél-ovális légcsatorna

Az antibakteriális, fél-merev, fél-ovális légcsatornával, gyors és egyszerű rendszer kialakítás valósítható meg, jól alkalmazható ott, ahol kevés hely áll rendelkezésre, vagy ahol már meglévő építészeti kialakításokhoz kell alkalmazkodni. Födémbe és válaszfalba is telepíthető.

TULAJDONSÁGAI:
Az antibakteriális, fél-merev, fél-ovális légcsatorna hálózat osztódobozból, csatlakozóidomokból, könyökökből, tömítésekből, befúvó és elszívó elemekből épül fel. A csatlakozó szerelvények gyorsan és egyszerűen, speciális szerszámok nélkül szerelhetőek, illetve eltávolíthatóak a karbantartás végett. A légcsatorna belseje, sima, antisztatikus és antibakteriális.

Fél-merev, körkeresztmetszetű légcsatorna
A fél-merev körkeresztmetszetű légcsatornával egyszerű és jól kezelhető telepítés valósítható meg új építésű és felújítás alatt álló épületeknél a 75 mm-es csőátmérő minimális helyszükséglete miatt. Födémbe és válaszfalba is telepíthető.

TULAJDONSÁGAI:
A fél-merev, körkeresztmetszetű légcsatorna hálózat osztódobozból, csatlakozásokból, könyökökből, tömítésekből, befúvó és elszívó elemekből épül fel. A csatlakozó szerelvények gyorsan és egyszerűen, speciális szerszámok nélkül szerelhetőek, illetve eltávolíthatóak a karbantartás végett. A légcsatorna belseje, sima és antisztatikus.

Merev, téglalap keresztmetszetű légcsatorna
A műanyagból készült lapos, merev légcsatornák, lehetővé teszik az épület szerkezetén belüli feltűnésmentes telepítést. Födémbe és válaszfalba is telepíthető.

TULAJDONSÁGAI:
A merev, téglalap keresztmetszetű légcsatorna hálózat osztódobozból, csatlakozásokból, könyökökből, tömítésekből, befúvó és elszívó elemekből épül fel. Telepítési követelmény, hogy minden csatlakozást PVC ragasztóval kell ragasztani és alumínium szalaggal ellátni. A légcsatorna belseje, sima.

Alacsony zaj
Mind a három rendszerrel, kialakításából adódóan elkerülhető a légcsatorna ágakban a túlzott a légsebesség, ezáltal csökkentve az áramlási zajt.

Az Aermec megoldásai maximális szabadságot biztosítanak, a helyszíni adottságokat figyelembe véve mindig az igényeknek legmegfelelőbb rendszer kialakítását biztosítva.

Az egyes rendszerelemekről bővebb leírást találhat az alábbi linken elérhető Aermec RePuro Levegőelosztó hálózathoz tartozó tervezési segédletben:
http://www.oktoklima.hu/uploads/201401071129080.RePuro_halozat.pdf

Forgalmazó: Oktoklima Kft.
www.oktoklima.hu
(x)

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul