e-gépész online szaklap

Együttműködés a Parlamenttel, a kormányzati szervekkel, a területi államigazgatással és az önkormányzatokkal

2015. április 29. | e-gépész | |  0 |

A Magyar Mérnöki Kamara a témában eddig teljesített feladatairól és jövőbeni terveiről.

„A minőségi mérnöki munkához és a köz hasznához fűződő közös érdekek együttes érvényesítése.”

1. Közreműködés az építésüggyel kapcsolatos társadalompolitikai elképzelések megvalósítását célzó intézkedésekről szóló 1032/2015. (I.30.) Korm. határozat végrehajtásában. A kamara szakmai összekötői révén részt vesz az 1032/2015. (I.30.) Korm. határozat Miniszterelnökség által koordinált munkacsoportjainak munkájában. A munkacsoportok különböző gyakorisággal üléseznek A kamara által az építési engedélyezési eljárással kapcsolatban szervezett workshop és az ahhoz érkezett javaslatok., észrevételek megalapozták az egyeztetések során képviselendő álláspontokat. Az egyes munkacsoportokban való részvételre kamarai tag szakembereket kértünk fel, de szükség esetén külső szakértőket is igénybe veszünk. Minden alkalommal hangsúlyozzuk, hogy az un. sajátos építmények engedélyezési eljárásainak egyszerűsítését szolgáló munka nélkülözhetetlen az EU források felhasználásához, ezért a kormányzati munkának erre is mielőbb ki kell terjedni.

2. Partnerségi együttműködési megállapodás megkötése a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (teljesült)
Teljesült, a megállapodás megkötését követően is merültek fel együttműködési problémák az egyes tervezetek véleményezésre megküldése tekintetében. Miután ezt nyomatékosan szóvá tettük, az együttműködés e téren javult.

3. Partnerségi együttműködési megállapodás megkötése a Honvédelmi Minisztériummal. (teljesült)
A megállapodás aláírásra került.

4. Keret– és éves munkatervet tartalmazó együttműködési megállapodás megkötése a Miniszterelnökséggel.
A megállapodás aláírása előkészítés alatt áll.

5. Partnerségi együttműködési megállapodás megkötése további minisztériumokkal.
Még nem teljesült.

6. Keret– és éves munkatervet tartalmazó együttműködési megállapodás megkötése a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal.
A megállapodás aláírása előkészítés alatt áll.

7. Atomenergetikai együttműködés megállapodásának előkészítése, különös tekintettel a Nukleáris Mesteriskola előkészítésére.
A megállapodás előkészítésére a Paksi fejlesztés előkészítésének függvényében később kerül sor.

8. A kamara szempontjából fontos törvények, kormányrendeletek és egyéb jogszabályok létrehozásában való közreműködés, különös tekintettel a Paksi Atomerőmű fejlesztésével kapcsolatos törvényi szabályozásra, a szakmagyakorlást szabályozó, illetve egyes szakterületeket közvetlenül érintő kormányrendeletekre.
Általában a jogszabályok közigazgatási egyeztetésének keretében kerül sor a kamara véleményének, észrevételeinek megfogalmazására. A tervezetek észrevételeivel kapcsolatban gyakran személyes egeztetésre is sor kerül (pl. Paks-törvény tervezete, energiahatékonysági törvény tervezete). Kiemelten fontos feladat volt többek között a közbeszerzés szabályozásában való részvétel, az építési engedélyezéshez kapcsolódó szabályozásban való közreműködés, az építésgazdasággal kapcsolatos kormányhatározat előkészítésének véleményezése.

9. A kamarát, a szakmagyakorlást érintő, jelenleg különböző ágazati jogszabályok által széttagoltan tartalmazott szabályozás áttekintése és deregulációjára, valamint egységes, kamarai keretekben történő rendezésére vonatkozó javaslat kialakítása.
Előkészítő egyeztetések folytak.

10. A kamarát és tagságát érintő jogszabály tervezetek előkészítésében való részvétel és aktív közreműködés, a tervezetek szakmai véleményezése a tagozatok közreműködésével.
A vélemények, észrevételek előkészítésében a szakmai tagozatok közreműködése alapvető jelentőségű, jóllehet gyakran a lehetetlennel határos határidők mellett kell a véleményeket, javaslatokat kialakítani és továbbítani.

11. A kamarai építésügyi ellenőrzési rendszer továbbfejlesztése a területi kamarák és a fővárosi és megyei kormányhivatalok szakmai együttműködésének erősítésével.
Az 1032/2015. (I.30.) Korm. határozat keretében folyik előkészítése.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul