e-gépész online szaklap

Egy újabb elégedett beruházó. Ritka kivétel?

2015. május 5. | támogatott cikk | |  1 |

Sajnos a napi gyakorlatban túl sokszor találkozunk olyan projektekkel, épületekkel, ahol a pillanatnyi érdek, a beruházási költségek leszorítása fontosabb, mint a hatékony üzemeltetés. Most egy olyan projektről számolhatunk be, ahol az átgondolt tervezést követően a nemzetközi beruházó nem engedte a felelőtlen kiváltásokat, azonos műszaki tartalmat pedig nem tudtak ajánlani, így készülhetett el a Faurecia jászárokszállási gyártóbázisának felújítása az eredeti tervek szerint.

A Faurecia egyike azon kevésbé ismert autóipari beszállítóknak, akik Magyarországot választották európai partnereik minőségi kiszolgálásához. A 36 országban összesen közel tízezer alkalmazottat foglalkoztató cégcsoport világszerte 962 millió EUR értékben végzett beruházásokat a 2014-es évben. Ezen belül valósult meg jászárokszállási telephelyén a komfort- és ipari szellőzés, az irodák felújítása, átalakítása.

A rendszer legfontosabb eleme a 40 000 m3/h-ás kültéri légkezelő berendezés, mely 69,3%-os hatásfokú keresztáramú hővisszanyerőjének köszönhetően a gazdaságos üzemeltetés egyik alappillére.

Ekkora mennyiségű levegőt úgy bejuttatni egy csarnokba, hogy a technológia és a komfort összhangban maradhasson, csak elárasztásos anemosztátokkal lehetséges. A PEO 630-as anemosztátokon egyenként 9333 m3/h névleges légszállítás történik a helyiségbe.

A csarnok távolabbi részein a levegő tartózkodási zónába történő lejuttatása volt a feladat nagy magasságban elhelyezett ipari befúvókkal - ezek HVD-800 motoros mozgatású kivitelben kerültek beépítésre, méretezés szerint 2333 m3/h bejuttatva egységenként.

A csarnokban kipufogórendszerek gyártása folyik, ezért speciális igényként merült fel a helyi elszívásoknál a szikrafogó szűrők beépítése. Az irodai blokkba 22 db ATISA SV fan-coil juttatja be a fűtési és hűtési energiát, melyet az ATC TAT035 HS 75 kW-os kültéri zajcsillapított folyadékhűtő előállít.

Az eredmény minket igazol, az elégedett üzemeltető várhatóan a következő alkalommal is a bevált tervező, kivitelező, beszállító mellett fog dönteni. (x)


Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Juhász István | 2015. máj. 5.

A minőségi termékek és kivitelezés mindig elégedettséget szül! A beruházó akkor elégedett, ha csekély költségekkel jár a beruházás, más elégedettséget nem tudok elképzelni! Aki az üzemeltetést végzi elégedett-e az nem derült ki a cikkből.

Facebook-hozzászólásmodul