e-gépész online szaklap

Épületgépészeket díjaztak a küldöttgyűlésen

2015. május 21. | e-gépész | |  0 |

A Magyar Mérnöki Kamara 2015. május 16-án 10 órai kezdettel tartotta éves küldöttgyűlését a Budapesti Műszaki Egyetem Dísztermében. A Küldöttgyűlés ünnepi ülésén átadták a kamarai elismeréseket, és elfogadták kamara elnökségi és gazdálkodási beszámolóit. Három kolléga is magas kitüntetésben részesült, mutatva a szakma erejét.

Zielinski Szilárd-díjasok:

Dr. Chappon Miklós okleveles gépészmérnök

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozat alapító tagja, majd elnöke,

Az ifjúsági és a szakcsoporti szervezetek fejlesztésében, a mesteriskola szervezésében végzett kimagasló munkája elismeréseként kapta Zielinski-díjat.

Dr. Chappon Miklós 1974-ben szerzett diplomát a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán.

Főbb szakterülete elsősorban a fűtés és a légtechnika tervezése, szakértőként az égéstermék elvezetés, megújuló energia hasznosítás, passzív házak szellőztetése.

Alapító tagja a Mérnök Egyletnek, az Épületgépészeti Tagozatnak. Az Épületgépészeti Tagozat alelnöke, majd 2011 és 2015 között elnöke. A Magyar Mérnöki Kamara elnökségi tagja volt 2005 és 2009 között, 2009 óta az Etikai Bizottság tagja.

Elévülhetetlen érdemeket szerzett az oktatás, a mérnöki továbbképzés, az új technológiák megismertetése, a szakmai értékek megőrzése területén. Tevékenysége meghatározó volt az Ifjúsági Szakosztály, az Épületenergetikai Szakosztály, valamint a Budapest és Pest megyei Szakcsoport megszervezésében, az Épületgépészeti Múzeum létrehozásában, és az Épületgépészeti Mesteriskola elindításában.

Széleskörű szakmai elismerést váltott ki, munkája maradandó érték a Magyar Mérnöki Kamara életében.

Gyurkovics Zoltán okleveles gépészmérnök

Az épületgépészet területén a Magyar Mérnöki Kamara továbbképzési rendszerének kidolgozásában és folyamatos működtetésében, a Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara Épületgépészeti Szakcsoportjának folyamatos működtetésében való kiemelkedő tevékenysége elismeréseként kapta Zielinski-díjat.

Gyurkovics Zoltán 1973-ban szerzett diplomát a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán, okleveles gépészmérnök, mérnöktanár. Szakmai tevékenysége során kiemelten a légtechnikai és klímarendszerek tervezése, üzemeltetése, karbantartása területén dolgozott ki hatékony eljárásokat. Jelenleg is „aktív nyugdíjas tervező”.

Több jelentős tervezési munkája közül kiemelkedik a NOKIA komáromi gyárának, és az AUDI győri üzemcsarnokának gépészeti tervezése.

A kamara, valamint a területi épületgépészeti szakcsoport alapító tagja, aktív résztvevője a Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara szakmai munkájának.

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata elnökségi tagja, egy ciklusban alelnöke, a győr-moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara elnökségi tagja.

Kiemelkedő szerepe volt a tervek tartalmi követelményeit rögzítő szabályzat megalkotásában, 2006 óta aktív és meghatározó szerepet vállalt a továbbképzési rendszer működtetésében, a szakmai anyagok meghatározásában és kidolgozásában.

Év mérnöke aranygyűrű kitüntetés

Dr. Bánhidi László okleveles gépészmérnök, az MTA doktora, Széchenyi díjas, professzor emeritus
- a Magyar Mérnöki Kamara alapító tagja,
- az épületgépészet és az épületenergetika egyik legnagyobb magyarországi képviselője,
- a komfortelmélet hazai megalapítója,
- az épületek energetikai tanúsításának egyik módszertani kidolgozója,
- iskolateremtő munkájával a szakterület oktatásának egyik megszervezője,
- munkásságáért kapja az ÉV MÉRNÖKE aranygyűrű kitüntetést.

Dr. Bánhidi László 1931-ben Szolnokon született. A Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán 1956-ban gépészmérnöki oklevelet szerzett.

1970-ben műszaki tudomány kandidátusa, majd 1983-ban a műszaki tudományok doktora.

Az ERŐTERV tervező mérnöke, majd az Építéstudományi Intézetben tudományos munkatárs, főmunkatárs, tanácsadó, tagozatvezető.

1989-től a Budapesti Műszaki Egyetem Épületgépészeti Tanszékén egyetemi tanár, a tanszék vezetője nyugdíjazásig. Bánhidi professzort diákjai is mindig tisztelettel említik, mert ő mind az elméleti, mind a gyakorlati kérdésekben messzemenően segít mindenkinek, és teszi ezt híresen kedves modorában.

Tudományos munkáiból kiemelhető a komfortelmélettel kapcsolatos iskolateremtő tevékenysége. Számos külföldi konferencián előadta tudományos eredményeit.

A tervezés, szakértés, oktatás mellett mintegy 500 publikációja jelent meg, ezek nagy része idegen nyelven.

Az épületgépészet, az épületenergetika egyik legnagyobb magyarországi képviselőjeként tartja számon a szakmai közélet.

A mérnöki kamara alapító tagja, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamarában számos vezető tisztséget töltött be, volt elnökségi tag, alelnök. Az Magyar Mérnöki Kamara alelnökeként, elnökségének tagjaként és tagozati vezetőként szakterületén dolgozók szakmai érdekeit megelégedésre végezte. Nevéhez fűződik az energetikai tanúsítások szakmai és minősítési feltételeinek kidolgozása, folyamatos fejlesztése.

Számos kitüntetése közül a Széchenyi díjat és a Zielinski díjat emeljük ki. Tudományos iskolateremtő életművéért a kuratórium dr. Bánhidi László részére a Mérnöki Kamara Aranygyűrű kitüntetést adományozza.

A küldöttgyűlésről bővebben: http://mmk.hu/tudastar/hirek/kgy-0516;jsessionid=E911B2F47B3186939A0565D883BC35F6

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul