e-gépész online szaklap

Szakmai összefogás

2015. június 5. | e-gépész | |  0 |

Az elmúlt időszak különösen érdekes volt a szakmánk részére, hiszen új felügyeleti szerv kezdte meg működését és ezzel párhuzamosan új rendelet módosította munkánkat.

A 14/2015. kormányrendeletet megismerve, több vezető hűtőközeg forgalmazó képviselője együtt kereste fel a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságot, ahol értő és nyitott fülekre talált a konzultációs szándék. A találkozó témái között szerepelt a kormányrendelet bizonyos pontjainak értelmezése, és emellett gyakorlati konzultáció az alkalmazhatóság és a realitás jegyében. A Hatóság képviselői számos választ adtak, viszont bizonyos kérdésekben további egyeztetés szükségességét jeleztük. Megállapodtunk, hogy írásban összegezzük felvetéseinket, melyre választ ígértek. Elmondták, hogy ha szükséges, az őszi tárgyalási szakaszban a Parlament elé kerülhet egy módosító indítvány, mely tartalmazza a Partnereink által felvetett javaslatokat, amennyiben azok harmóniában állnak a keretjogszabály elveivel.

Úgy vélem, ez egy remek példája annak, hogy a hűtős-klímás szakmában dolgozó cégek félre tudják tenni gazdasági ellenérdeküket és egységesen tudják képviselni a szakmánk jogszabálykövetően és betartható szabályok között működni kívánó vállalkozásait, berendezés tulajdonosait. A Klímavédelmi Hatóság részére elküldött levelet itt tekintheti meg. Amennyiben választ kapunk levelünkre, tájékoztatjuk Önt.

Bacsa Róbert

Forrás: Soós hírlevél.

A szerkesztő megjegyzése: Egyfelől valóban pozitív, hogy a hűtőközeg-piac négy főszereplője össze tud fogni egy közös cél érdekében, másfelől viszont szomorú, és a szakma szétzilálódott állapotát jelzi, hogy ezt nem a szövetségen - aminek egyik, sőt fő feladata a szakma érdekvédelme - keresztül tették. Nem elemezve az okokat, reményünket fejezzük ki, hogy a helyzet belátható időn belül konszolidálódik, mert a jelenlegi állapot senkinek sem jó.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul