e-gépész online szaklap

Tisztul a kép klímaügyben

2015. június 18. | e-gépész | |  0 |

Cikkünkben az F-Gáz képzési HKVSZ általi rendelet-tervezet véleményezéséről, valamint a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által a hatósági díjtételekkel kapcsolatos szövetségi kérdésekre adott válaszokról olvashatnak.

F-Gáz képzési rendelet-tervezet véleményezése

A hűtős-klímás szakmát művelők számára kiemelt fontosságú miniszteri rendelet-tervezet soron kívüli véleményezésére kérte fel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségét, mint stratégiai partnerét június 11-én.

A rendelkezésre álló idő rövidségére való tekintettel Szövetségünk elnöke, Marton Károly személyes konzultációra hívta össze a véleményezésben érintettek képviselőit, hogy a leadás előtt mindenkinek legyen lehetősége egyeztetni álláspontját. A HKVSZ célja, hogy közös álláspont kialakításával hatásosabban tudja a szakma érdekeit érvényesíteni. A HKVSZ egyértelműen a szakmában dolgozó kollégák, vállalkozások érdekeinek képviseletét tartja szem előtt, különös tekintettel az Európai Parlament és Tanács 517/2014/EU rendeletének Preambuluma (20) bekezdésében foglaltakra:
(20) A rendelet hatékonysága monitoringjának lehetővé tétele érdekében a hatályos jelentéstételi kötelezettségek hatályát ki kell terjeszteni egyéb olyan fluortartalmú anyagokra, amelyek jelentős globális felmelegedési potenciállal rendelkeznek, vagy valószínűleg felváltják majd az I. mellékletben felsorolt fluortartalmú üvegházhatású gázokat. Ugyanezért a fluortartalmú üvegházhatású gázok ártalmatlanítását és e gázok termékekben vagy berendezésekben való Unióba történő behozatalát is jelenteni kell. De minimális küszöbértékeket kell megállapítani az adminisztratív terhek aránytalanságának elkerülése érdekében, különösen a kis- és közép-, valami nt a mik rovállalkozások esetében.

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság válaszai a hatósági díjtételekkel kapcsolatos szövetségi kérdésekre:

2015. június 11-én a Klímagáz Adatbázisban regisztrációval rendelkező képesített vállalkozások tájékoztatást kaptak a fizetendő hatósági díjtételekről. Ezen tájékoztatóval kapcsolatban rengeteg kérdést kaptunk, amelyeket továbbítottunk a Hatóság felé, és a válaszokat már meg is kaptuk:

1. kérdés:
A klímagáz adatbázisba való belépés után a cégek látják a fizetendő klímavédelmi díjtételeket, de a korábbi rendszer szerint mindig csak a legmagasabb kategória díját kellett megfizetni. Ha jól értelmezzük, akkor ezek után, minden elfogadott képesítés-kategória után fizetni kell? Ez sok vállalkozásnál megtöbbszörözi a fizetendő díjakat, amely aránytalanul nagy terhet ró a vállalkozásokra. Mint szakmai érdekképviseleti szervezet, kötelességünknek és feladatunknak érezzük ezt kifogásolni.

A Hatóság válasza:
A 2015. február 18. napját megelőző jogszabályozás hatályát vesztette.
Jelenleg törvényi szabályozás rendelkezik arról, hogy a klímagázokkal kapcsolatos tevékenységet végző vállalkozásoknak milyen kötelezettségük van a tevékenységük folytatásával kapcsolatban.
A képesítési kategória más és más tevékenységek végzésére jogosítja fel az adott vállalkozást, erről a 14/2015. Korm. rendelet 4. melléklete ad tájékoztatást.
Ennek alapján kell a jelenleg érvényes vállalkozás-képesítések után a második féléves díjat befizetni.

2. kérdés:
Ha több kategória után is kell fizetni és már a vállalkozás nem végez bizonyos tevékenységeket, akkor milyen módon lehet törölni kategóriákat? Sajnos az online felületen erre még nincs lehetőség.

A Hatóság válasza:
Amennyiben a vállalkozás valamely képesítési kategóriának megfelelő tevékenységet nem végez, és azt Hatóság felé igazolt módon bejelenti, úgy a Hatóság az adott képesítési minősítést kérelemre törli a nyilvántartásból.
Az ügyfél törlésre nem jogosult, figyelemmel arra, hogy a vállalkozásnak a megfelelési nyilatkozat kitöltésével kell nyilatkoznia arra nézve, hogy a végezni kívánt tevékenysége megfelel-e a jogszabályokban foglaltaknak.
Így amennyiben a nyilatkozat nyilvántartásba vételét követően a vállalkozás valamely tevékenységet nem kívánja folytatni, úgy azt be kell jelentenie a Hatóság felé.

3. kérdés:
Vannak olyan cégek, amelyek már nem végeznek klímás tevékenységet, de az adatbázisban még szerepelnek. Ők nyilván nem szeretnének fizetni, viszont nem is tudják magukat törölni az adatbázisból.

A Hatóság válasza:
A második kérdésre adott válasz vonatkozik azon vállalkozásokra is, amelyek már tevékenységet nem folytatnak, de a nyilvántartásban még szerepelnek, azaz bejelentési kötelezettségük van, ugyanis a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 86. §-ában foglaltak szerint a hatóság a törvényben meghatározott adatokról közhiteles hatósági nyilvántartást vezet.
A hatósági nyilvántartás közhitelessége alapján az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell annak jóhiszeműségét, aki a hatósági nyilvántartásban szereplő adatokban bízva szerez jogot.
Az ellenkező bizonyításáig a hatósági nyilvántartásba bejegyzett adatról vélelmezni kell, hogy az fennáll, a hatósági nyilvántartásból törölt adatról vélelmezni kell, hogy nem áll fenn. Senki sem hivatkozhat arra, hogy a hatósági nyilvántartásba bejegyzett adatot nem ismeri, kivéve, ha a hatósági nyilvántartásba bejegyzett adat személyes adatnak vagy törvény által védett titoknak minősül, és megismerhetőségének törvényi feltételei nem állnak fenn.
(1b) A hatósági nyilvántartásba való bejegyzésre, valamint az onnan való törlésre irányuló eljárás során a hatóság csak jogszabályban e célból meghatározott bizonyítási eszközt használhat fel.
A Hatóság határozott ügyféli kérelemre megvizsgálja, hogy a vállalkozás képesítése törlésének feltételei fennállnak-e, és a kérelem alapján az adott vállalkozás képesítését törli a nyilvántartásból.
FIGYELEM!!! Az adatbázisban foglalt adatok alapját képezik a hatósági ellenőrzésnek!

A Szövetség megjegyzése:
Az első kérdésre adott válasszal nem tud egyet érteni a Szövetség, tekintettel arra, hogy emiatt egyes vállalkozások esetében a korábbi cégregisztrációs díjhoz képest többszörösére növekedhet a klímavédelmi felügyeleti díj mértéke. A Hatóság további válaszait tudomásul kell venni: Kérjük a Szakmatársakat, hogy a feleslegesen fizetendő díjtételek elkerülése érdekében haladéktalanul juttassák el törlési kérelmüket a Hatósághoz, amennyiben már nem végeznek regisztráció-köteles tevékenysége(ke)t.
A Szövetség továbbra is a szakma szolgálatában, összefogással képviseli a Tagság érdekeit!

HKVSZ

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul