e-gépész online szaklap

HDV: gazdaságos és környezetbarát vízlágyítás

2015. augusztus 4. | e-gépész| |  0 |

A globális vízfogyasztás folyamatosan nő, a friss víz világszerte egyre drágább, mivel újra és újra ugyanazt a vízkészletet kell megtisztítani a lakosság és az ipar számára is. A jövő ezért a költséghatékony, környezetbarát és kiszámítható vízkezelő technológiáké. Már Magyarországon is elérhető a BWT újgenerációs és gazdaságos vízlágyító technológiája, a HDV.

Vízválság
Az űrből a Földre tekintve páratlan látvány tárul elénk: a bolygó kétharmadát víz borítja. Azt hihetnénk, hogy bőven van belőle. Pedig a vízkészlet 97,6 százaléka sós tengervíz, 0,8 százaléka talajvíz, 0,1 százaléka felszíni édesvíz és csupán 0,64 százalék alkalmas emberi fogyasztásra. Speciális és költséges vízkezelő technológiákkal a tengervízből ivóvíz nyerhető, a talajvíz megtisztítása révén szintén ivóvízhez valamint ásványvízhez juthatunk. Viszont az iparban felhasznált vizet csupán a vízkészlet 0,1 százalékát kitevő felszíni vizekből képesek előállítani a szakemberek: ugyanazt az édesvízkészletet használja tehát az ipar és a lakosság is. Az édesvíz fogyása már napjainkban is óriási feszültségeket okoz főként a Közel-Kelet, Ázsia és Afrika egyes országaiban. A friss víz egyre drágább, ezért hamarosan globális gazdasági tényező lesz: a vízválság nem csak a legszegényebbeket érinti majd, hanem a gazdagabb országokra is hatással lesz. Mivel újra és újra ugyanazt a vízkészletet bizony komoly kihívás megtisztítani, az innovatív vízkezelő rendszerek világszerte egyre elterjedtebbek lesznek.

HDV: nem csupán vízlágyítás
Közismert tény, hogy a vezetékes víz általában túl kemény, a benne található ásványi sók miatt vízkő rakódik le a berendezések alkatrészein, így azok hamarabb tönkre mennek. Bizonyos gyártási folyamatokhoz pedig kizárólag lágy víz használható. A készülékek megóvása és az egyenletes vízminőség biztosítása érdekében az ipari vízlágyítók beépítése már évtizedek óta természetes a szakemberek számára. A hatékony vízkezelés ma már azonban nem csupán a lágyításról szól: a jövő a költséghatékony, környezetbarát és kiszámítható vízkezelő technológiáké.

A Best Water Technologies (BWT) szakemberei Dániában fejlesztették ki az ipari vízlágyítók legújabb generációját: a HDV-t. Az Európában piacvezető vízkezelő vállalat által megalkotott környezetbarát technológiát elsők között tesztelte a dán élelmiszer-feldolgozó, a Tulip Food Company (www.tulipfoodcompany.com). A világszerte több mint 80 országba exportáló, elsősorban hústermékeket forgalmazó élelmiszercég egyik dániai gyárában – Aalborgban – tesztelték a már korában telepített vízkezelő berendezés hatékonyságát és összehasonlították a HDV lágyító üzemi adataival. Egy szimulációs program segítségével pedig kikalkulálták, milyen költségmegtakarítást lehetne elérni az újgenerációs HDV technológiával, valamint milyen megtérülési idővel (ROI) lehet számolni.
A számítások birtokában a menedzsment úgy döntött, érdemes befektetni az új berendezésbe.
- A telepítés hétvégén történt, így nem volt szükség a termelés megszakítására.
- Az új vízlágyító rendkívül takarékos: 90 százalékkal kevesebb vizet és 70 százalékkal kevesebb sót használ, mint a korábban telepített berendezés.
- Korábban 6 hetente rendelték a regeneráló sót, most elég 5 havonta (!) pótolni.
- Mivel az új berendezés évente 27 ezer eurónyi megtakarítást tesz lehetővé, a beruházás várhatóan 18 hónap alatt térül meg a dán élelmiszercég számára.
- A HDV-t a gazdaságosságon túl könnyű kezelhetőség jellemzi: mindössze 5 működtető szeleppel rendelkezik, míg a korábbi berendezésnél 20 szelep üzemelt.
- A kevesebb alkatrész várhatóan a jövőben karbantartási költségeket is csökkenteni fogja.

Mivel az új technológia megfelel az energiahatékony, környezetbarát, gazdaságos és kiszámítható kívánalmaknak, a HDV ipari vízlágyítóból már több mint 100 darab üzemel számos ország ipari üzemeiben.
- A HDV vízlágyító berendezés ellenáramú regenerálású, ezáltal sokkal jobb minőségű vizet ad, mint a hagyományos regenerálású vízlágyítók.
- Az így előállított víz minősége 0,1-0,05 német keménységű.
- Az ioncserélő berendezés regenerálását a legújabb fejlesztésű vezetőképesség-mérő ellenőrzi, amelynek révén nagyon precízen ellenőrizhető a regenerálási folyamat só- és vízfelhasználása.

A HDV itthon is elérhető
A többféle méretben és teljesítménnyel működő, rendkívül gazdaságos és hamar megtérülő vízlágyító technológia a BWT Hungária Kft. révén már Magyarországon is elérhető. A BWT csoport magyar leányvállalata 2008-ban alakult a hazai piac két meghatározó és nagy múltú szereplője, a BWT & Christ Hungária Kft. és CWG Hungary Víztechnikai Kft. egyesülése nyomán.
- A magyar szakemberek a Dániában fejlesztett berendezést Magyarországon szerelik össze, az igényeknek megfelelően telepítik és szerviz szerződés keretében felügyelik.
- A szimulációs program magyar változatával a magyar leányvállalat szakemberei is össze tudják hasonlítani egy korábban telepített ipari vízlágyító üzemi paramétereit az új HVD újgenerációs vízlágyító várható adataival. Ennek segítségével a menedzsment ésszerű döntést tud hozni arról, érdemes-e beruháznia az új vízlágyító technológiába.

További információ:
www.bwt.hu
e-mail: bwt@bwt.hu
ingyenesen hívható zöld szám: +36 80 205 299
(x)

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul