e-gépész online szaklap

Csinált természet

2015. augusztus 25. | e-gépész | |  5 |

Olyan mesterséges levelet sikerült megalkotnia egy brit design- és és innovatív mérnöki tervezés-szakos tanulónak, ami fényből, vízből és szén-dioxiodból képes oxigént előállítani. Épületgépészeti vonatkozása is van a találmánynak: adott esetben a légcsatornába is telepíthetők ilyen levelek, kiváltva ezzel a frisslevegő-pótlást.

A teljes mértékben szerves levél alapja egy selyemszálas, hálós szerkezetű anyag, amibe a fotoszintézist végző, növényekből kivont kloroplasztiszokat ültették be, ilyen feltételek mellett pedig a pár mikrométernyi sejtszervecskék valósággal ontják magukból az életet adó oxigént.

A mesterséges levélhez használt selyem fehérjéje remekül stabilizálja a kloroplasztiszokat, és nem mellesleg ultrakönnyű és alacsony energiafelhasználású, mindössze kismértékű vízmennyiség szükséges csak az oxigéngyártás beindításához. Az élő organizmus az űrutazást alapjaiban megváltoztathatja és a hosszabb bolygóközi utakat jelentősen megkönnyítheti, ugyanis zérógravitációs környezetben is tökéletesen működik, amire a földi növények csak minimális mértékben vagy egyáltalán nem képesek.

Bár a NASA még nem harapott rá a nagy helyet foglaló és súlyos oxigéntankok tömkelegét leváltó megoldásra, és valószínűleg a közeljövőben még nem fogja bevetni egy Mars-expedícióhoz, ám itt a Földön számos területen lenne létjogosultsága: elsősorban biológiai levegőszűrőnek ideális lenne a légszennyezést illetően erősen érintett nagyvárosokban, elég lesz csak pár frekventált épület homlokzatát beteríteni a levelekkel, és máris jelentős mértékben tisztulhat a belváros levegője, a lepukkant épületek vizuális feltuningolásáról nem is beszélve, mindezek mellett pedig szellőzőrendszerekbe is telepíthető a szintetikus levélrengeteg.

Forrás: http://www.pto.hu/szintetikus-level-gyarthatja-az-oxigent-az-urben/

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2015. szept. 1.

Utána néztem, a vízzel kombinálva a szénből cukor lesz, azaz nem feltétlen "növekszik" a levelünk, "csak" elcukrosodik a víz alatta. Szegény űrutazók a végén cukorbetegek lesznek, mire megérkeznek valahová.


Kovács László | 2015. szept. 1.

Itt azért energia megmaradásra is figyelni kellene. A széndioxid kötés szétszedéséhez szükséges energiát a növény a napsütésből veszi. A hivatkozott cikkben is olyan képek vannak, ahol a szintetikus leveleket az épületek külső falán "futtatják fel". Hogy egy légtechnikai rendszerben hogyan juttathatnánk elegendő fényhez ezt az anyagot, nem tudom.


Zoárd | 2015. szept. 1.

Elszámoltam, 40%-al (270 g/nap/fő) több szén keletkezik, de ez a nagyságrenden mit sem változtat.


Zoárd | 2015. szept. 1.

Utóirat az előző bejegyzésemhez: Az lenne az igazi, ha ebből a növényből ehető élelmiszer lenne.


Zoárd | 2015. szept. 1.

Azért teljesen ne legyünk naivak, ha valami a CO2-ből O2-t gyárt, akkor ott a C-t be kell építeni a szervezetébe. Egy ember napi 620 g oxigén fogyasztásánál 190 g szén keletkezik. Azaz, ha egy visszakeringtetett légcsatornába telepítjük ezt a mesterséges levelet, 4 fő kiszolgálására, akkor egy hét alatt 5,3 kg szénnel terhelődik a rendszer. A növények átlagos széntartalma 45-50%, azaz a fenti növény heti 10 kg-on növekszik. Szép teljesítmény.

Facebook-hozzászólásmodul