e-gépész online szaklap

A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége részére!

2015. szeptember 23. | e-gépész | |  1 |

A 2015. szeptember 4-én megjelent 1567/2015. (IX. 4.), az építésügy átalakítását célzó intézkedési tervről és a hozzá kapcsolódó feladatokról c. Kormányhatározatban foglaltakról az MMK Elektrotechnikai Tagozat Elnöksége a Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége részére a következő észrevételeket fogalmazta meg. (Az épületgépészek, illetve az egész kamara számára fontos gondolatok!)

Tisztelt Elnökség!

Az Elektrotechnikai Tagozat Elnöksége az építésügy átalakítását célzó 1567/2015 Kormányhatározatot, illetve annak 1. sz. mellékletét áttanulmányozva a következőket állapította meg.
A Kormányhatározat 1. sz. melléklete 21 oldalon keresztül, 15 pontban, ezek alpontjaival együtt 57 pontban határoz meg olyan elvégzendő feladatokat, amelyek a Magyar Mérnöki Kamara tagsága számára alapvetően fontos jelentőséggel bírnak.

Ezen feladatok elvégzésének felelősei általában miniszterek, a feladatok 2015. október 31.-2017. január 31. között határidőzve vannak, az elvégzéshez csak egyes esetekben vannak források hozzárendelve.

A feladatok jelentős része csak a Kamara közreműködésével végezhető el, illetve a Kamara érintett és érdekelt azok témájában. Ilyenek például: az új Építészeti, Mérnöki Tervezési Szolgáltatási Rendszer megalkotása a hozzá kapcsolódó minimális tervezési díjakkal, a mérnöki szolgáltatások kezelése a közbeszerzések során, a kamarai törvény módosítása, a teljes építési folyamatot érintő szakmafelügyeleti rendszer és még hosszasan sorolhatnánk a Határozatban szereplő, számunkra is nagy jelentőségű témákat.

A siker érdekében komoly erőfeszítésekre van szükség: egyfelől támaszkodnunk kell a kamarai tagság minél szélesebb körére, másfelől kívánatos a folyamat szervezett és koordinált kézbentartása érdekében az egyes témákra szakosodott, nem nagy létszámú operatív munkacsoportok egymásra támaszkodó tevékenysége, meghatározott célokkal, a folyamatok követésével és határidőkkel

A fentieket átgondolva javasoljuk az MMK Elnökségének, hogy készítse el a folyamat cselekvési programját és azt mutassa azt be az MMK Választmányának. Segítse a Választmányt és a tagság széles körét a célok megértésében, az optimális megoldások kidolgozásához szükséges konszenzus elérésében.

Javasoljuk azt is, hogy egyre bővülő körben és a kamarai médiák nyilvánosságának igénybe vételével vitassuk meg az egyes részfeladatok elvégzését. Első lépésként hasznos lenne egy olyan ismertetés, amely a feladatok közérthető meghatározásával, fontossági és határidő sorrendben rögzíti a teendőket.

Az Elektrotechnikai Tagozat lehetőségeihez képest igyekszik részt vállalni a fentiekben vázolt feladataink elvégzésében.

Budapest, 2015. 09. 17.
Kun Gábor
MMK Elektrotechnikai Tagozat
elnök

A Kormányhatározat elérhető a Nemzeti Jogszabálytárban: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=177510.297896

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2015. szept. 30.

A jogszabály az építésügyet teljes egészében felforgatja. A célok többsége pozitív, kérdés, hogy a közigazgatási rendszerünk képes lesz-e ilyen határidőkkel ezt a feladatot végrehajtani. Amit a legfontosabbnak tartok tervezői szemmel nézve, az a tervezői felügyelet beemelése az építési folyamatba! Ez komoly fegyvert adhatna a tervező kezébe. Ha nincs használatbavételi engedély, csak akkor, ha a tervező nyilatkozik, hogy a tervek szerint készült el a kivitelezés, - bár ez direktben így nem fogalmazódik meg a jogszabályban - akkor ez egy olyan lehetőség, ami a kivitelezés közbeni tervezői felügyeletet is determinálja, kvázi kikényszeríti, valamint a tervezési díj időbeni rendezésére is ad egy komoly kényszerítő erőt. Utóirat: Sajnos eddig is voltak olyan projektjeim, ahol a tervezési díjat csak a jóváhagyott gázterv "kézbentartásával" lehetett beszerezni.

Facebook-hozzászólásmodul