e-gépész online szaklap

Élettartam-mérnök

2015. október 19. | e-gépész | |  1 |

Ez a fogalom eddig ismeretlen volt számunkra, pedig Németországban állítólag már képzés is van rá. De valójában mi a feladatuk?

A Debreceni Szakmai Napok első szekciójának levezető elnöke, az ETE Hajdú-Bihar megyei elnökének szájából hangzottak el az alábbiak:

Németországban már képezik az ún "élettartam-mérnököket (a szövegkörnyezetből nem derült ki, hogy az egyetemek vagy a cégek, de 90%-os valószínűséggel az előbbiekre történt utalás), akiknek feladata, hogy pontosan kiszámolják, hogy az adott termék, készülék akkor menjen tönkre, amikor már megtérült - azután lehet újat venni.

Nos, a fogyasztói társadalomban élve ez nem tűnik hihetetlennek. A kérdés az - és gondolom, erre cégenként más és más a válasz -, hogy miként él ezzel a "fegyverrel" az adott gyártó. Mert az "éppen csak megéri"-től a skála a radiátorok 30, illetve az egyes csövek 50 éves élettartamáig terjedhet. Természetesen itt a sok mozgó-kopó alkatrészt tartalmazó és/vagy sokat használt berendezéseken van a hangsúly, mint a kazánok, szivattyúk, izzók stb.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Chiovini György | 2015. okt. 27.

Nem értem, hogy mit jelent az, hogy "akkor menjen tönkre, amikor megtérült".

Facebook-hozzászólásmodul