e-gépész online szaklap

Levegőt árulunk

2016. március 18. | Veresegyházi | |  1 |

Egy rövid írás a Construma által ösztönözve. Egy légtechnikai gyártó cég képviselői szokták volt esetenként, amikor már belefáradtak a Hungarothermen a tájékozatlan, tollgyűjtő közönség kérdéseibe, azt válaszolni a cég profilját firtató kérdésre: Levegőt árulunk (azaz pontosabban: friss levegőt árulunk; de a rövidebb változat a köz számára szerintem átütőbb). Nagyon igaz, és talán egy ilyenfajta szlogen az, amivel az épületgépészet, mint szakma áttörheti a közvélekedések falát.

Mert mi az, amit a civil építkező, felújító, lakástulajdonos ma tud az épületgépészetről, hogy azonosítja azt? Így: akkora kazán nevű fehér dobozok, amekkorát a kivitelező mond, csövek, olyan nagy radiátorok, mint az ablak szélessége. Vagy ha kicsit igényesebb, pénzesebbek, akkor padló- és falfűtés, hőszivattyú, napkollektor. Márpedig ezeknek a kifejezéseknek egy átlagember számára nincs pozitív töltete.

És akkor miért vannak jobb helyzetben az építészek, tehetnénk fel a kérdést. Ők sem a „szépség”, „harmónia” vagy „szemhatár” jellegű szavakkal hirdetik tevékenységüket! Ez igaz, de az építész hivatását az emberek minden segédeszköz nélkül a dizájnnal, látvánnyal azonosítják, legyen szó az épület homlokzatáról, a szobák elosztásáról vagy a fürdőszoba csempéjéről. Nekik úgymond könnyű.

Nem az épületgépészet lényegét kell megváltoztatni, hanem az imidzsét. Nem kazánt, csövet, hőleadót, termosztátot kell eladni, hanem levegőt, meleget, tiszta vizet, komfortot! Amikor valaki azzal az igénnyel jön oda hozzánk, hogy szeretne a most épülő házába egy 24 kW-os kazánt, minden szobába egy radiátort, meg egy termosztátot a nappaliba, plusz egy WC-t és kádat, akkor válaszolni kell neki egy-két kérdéssel: Ön fog ott lakni? Miért pont ezt szeretné? Mit szeretne valójában? Olcsót, gyorsat, élhetőt, komfortosat, egyszerűt vagy bonyolultat? Ha – mint jó magyar ember – az olcsót emeli ki, akkor jelezzük, hogy természetesen megoldható, csak éppen azzal jár, hogy az üzemeltetés drágább lesz, és rossz lesz bent a levegő, penészesedni fognak a falak, a gyerek asztmás lesz, a WC meg nyeli a vizet. Ha megérti, vagy alapvetően a komfortot, élhetőséget tartja fő szempontnak, akkor felvázolhatunk neki a helyi viszonyok ismeretében egy rendszert, ami teljesíti az alapkövetelményeket, és amit aztán lehet az olcsóbb kiépítés és az energiatakarékos működés felé vinni a lehetőségek határain belül.

Ha gépeket adunk el a vevőnek, akkor mindig lesz olcsóbb – a vevő is rosszul jár, meg mi is. Ha komfortot, akkor mindenki elégedett lesz. Ezt a szemléletbeli különbséget kell tudnunk átadni.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Chiovini György | 2016. márc. 31.

Egy adalék. Németországban a "szerelő", ottani nevén "Anlagenmechaniker für Sanitär-, Heizungs- und Klimatechnik" tananyagának része, hogy számítógéppel prezentációt készítsen az érdeklődő (megrendelő) számára egy fürdőszoba felújítására. Hangsúlyozom nem tervezőről van szó. Természetesen nem a tervezés feleslegességét állítom ezzel. De már egy "egyszerű" szerelő (szakmunkás) sem csak azzal áll elő, hogy hozom a csöveket és a szerelvényeket.

Facebook-hozzászólásmodul