e-gépész online szaklap

Linearitás az energiaárak és az energiatakarékosság viszonylatában

2009. december 17. | szerkesztő | |  1 |

Az energiának ára kell legyen, hogy takarékoskodjunk vele. Ez a gondolat nálunk, ahol a gázár-támogatásból egy évtizede politikát csinálnak, fokozottan érvényes, de másutt, például Németországban is, az elhangzottak szerint.

A fenti kezdőmondat az Épületgépészek Napjának kerekasztal-beszélgetésén hangzott el Klaus Jesse szájából, Aki amellett, hogy a Vaillant cégvezetője, a német kazános szövetség, a BDH alelnöke is. Példát is hozott ennek igazolására, érdekes számokkal: míg tavaly németországban az új telepítések 45%-a hővisszanyeréssel készült, addig idén, olcsóbb energiaárak mellett csak a 33%-a! Megdöbbentő aránycsökkenés egy Németország esetében, hát még ha hozzávesszük a mai tendenciákat, amelyeknek a kibocsátás-csökkentés és az energiaracionalizálás a fő pontjai.

Mit várhatunk akkor idehaza, ahol a modern technológiák helyett a gázt támogatják? Bár egyes hírek szerint a gázár-támogatást megszüntetik jövőre - viszont az új kormány, már csak azért is, hogy szembemenjen az előzővel, valószínűleg visszadja. Sajnos Magyarországon az azonnali készpénz-juttatással lehet népszerűségre szert tenni, nem pedig a tudatos, hosszú távú tervezéssel. Jesse úr ezzel kapcsolatban is tett egy érdekes kijelentést: szerinte a szakmának jobban kellene hallatnia a hangját, mert például őhozzá Magyarországról csak a nyugdíjvita jutott el. Hát igen, ez bizony nem az ő hibája.

A kérdéskör megvitatásához többen csatlakoztak, itt még Szekér László építészt idéznénk. Ő egy pozitív példát hozott, Franciaországét, ahol egy adott minőségű, energiahatékonyságú projekt, beruházás 40%-át adójóváírásként visszakapja a beruházó! És egy nagyon fontos gondolatot fogalmazott meg: ne támogassuk a "szuboptimális" beruházásokat! Magyarán ne kapjon pénzt egy panel-hőszigetelés, ahol két hónap múlva már penészednek a falak, az elszívók nem működnek, és egész télen nyitva van az ablak a túlfűtés miatt; de kapjon a Solanova-mintájú komplex fejlesztés, ahol a hőszigetelés mellett fűtéskorszerűsítés, légtechnikai renoválás is történik. Megfontolandó!

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Chiovini György | 2009. dec. 18.

A legnagyobb lendületet az épületgépészeti, épületenergetikai korszerűsítéseknek két körülmény adna: életszínvonal / vásárlóerő és kedvező hitelek.

Facebook-hozzászólásmodul