e-gépész online szaklap

Izgalmas előadások az EMT konferenciáján

2016. június 24. | e-gépész | |  0 |

Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. június 1-5. között tartotta 20. tudományos fórumát. A konferencia fő szervezői a társaság Építéstudományi Szakosztálya és a Hargita Megye Tanácsa volt. A szervezésben társszervezőként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építőmérnöki Kara; a Kolozsvári Műszaki Egyetem, Infrastruktúra Tanszéke és a Magyar Tudományos Akadémia Kolozsvári Akadémiai Bizottsága végzett maradandó munkát. A szervezési munka jelentős részét évek óta dr. Köllő Gábor, a konferencia elnöke végzi.

Pár szó az ÉMT-ről:
Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság, az a tudományos civil szervezet, amely 1990 óta meghatározó szerepet tölt be az erdélyi és Kárpát-medencei műszaki és természettudományokkal foglalkozó értelmiség életében.

A konferencia (ÉPKO) az építéstudománnyal foglalkozó, illetve az építőiparban tevékenykedő szakemberek kezdeményezésére alakult és az Építéstudományi Szakosztály tudományos fóruma. A konferenciát első ízben 1997-ben Szovátafürdőn rendezték. Az utóbbi években a konferencia székhelye a a e régió megismerésére a rendezvényhez tartozó kirándulások alkalmával. A konferencia helyszíne a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi házban volt.

Az idei évben az első alkalommal rendezett konferencia emlékére jún. 2-án rövid kirándulás szerveztek Parajd-Szováta tájára.
Jún. 4-én egész napos kirándulás volt a programban. Az időjárás közbeszólt a sok eső formájában. Az indulás időpontjában az úti célként szereplő gyimesi kirándulás megvalósulása a patakok áradása miatt bizonytalanná vált. Így a csíksomlyói kegytemplom ismeetetés és Csíkszeredai városnézés vette át a kirándulás szerepét.
Az idő múlásával a Gyimesekből jó hírek érkeztek. A közlekedés biztonságossá vált. A kirándulás útvonala: Csíksomlyó – Gyimesbükk – Borospatak – Csíksomlyó volt. A borospataki skanzenben feledhetetlen élményekben volt részünk. A népművészeti kincsek mellett és a népi kltúra mellett volt lehetőségünk megkóstolni a nyárson sült ökör omlós húsát és a helyi szilva levét, a méltán híres pálinkát.

A jún. 5-i napon a konferencia a plenáris üléssel kezdődött, ahol a szervezők nevében Dr. Köllő Gábor köszöntötte a megjelenteket.
A rövid köszöntők közben a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépész Tagozatának elnöke, Nagy Gyula átadta, az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság részére a hazai kollegák nevében azt a 100 000 Ft-os adományt, mely az erdélyi fiataloknak szól. Az EMT-t kérte fel a tagozat elnöke, hogy a díjat olyan magyar diplomázónak adja át, aki ez évben a legjobb épületgépész diplomatervet adja be, és lesz belőle gépészmérnök.
A jeles magyarországi kollegák üdvözlete után előadásokat hallhattunk a társszakmák képviselőitől, közte dr Kontra Jenőtől az „Energiakörkép, Európa és Magyarország
energiaellátása” című tartalmas anyagot.
A Konferenciát szekcióülésekkel folytatták.

A témakörök, ill. a szekciók:
Építőanyagok, építészet
Vasbetonszerkezetek, acélszerkezetek
Vasútépítés
Épületgépészet
Környezetvédelem, építéstechnológia, útépítés

Szakmát érintő témák ülésvezetői az épületgépész szekcióban dr. Magyar Zoltán (HU) és dr. Takács János (Pozsony) voltak.

Az elhangzott előadások:
Baráth Géza, Magyar Zoltán: Energiahatékony épületek számítási módszerei
Magyar Zoltán, Kocsis Frigyes: Magyarországi irodaépületek tervezett és megvalósult termikus komfortja
Eördöghné Miklós Mária, Budulski László, Parrag József: Szivattyúzás energiahatékonysági vizsgálata új értelmezése energiaparaméter felhasználásával
Vágner Bernadett: Szendvicspanel elé rögzített zöldhomlokzati rendszerek hőtechnikai hatásainak mérése
Gyurcsovics Lajos: Elválasztó légsugár minőségének vizsgálata különböző klímaparaméterekkel rendelkező terek között
Koncz György: Toronyházak fűtési és melegvíz rendszereinek műszaki sajátosságai
Cservenyák Gábor, Szolgai János, Cservenyák Eliza, Haász Áron: Kistokaj település és térségi ipari, mezőgazdasági övezete geotermikus energia hasznosítású távfűtési rendszere
Budiákova Mária: Helyi hőérzeti komfort elemzése kombinált fűtés esetén
Fülöp László: Szezonális hőtároló napkollektor fűtéssel
Baumann Mihály: Érdekességek csővezetékek hidraulikai méretezése területén
Csanád Bálint: Nagyvállalati energetikai audit
Cako Balázs: Közintézmények energetikai rendszereinek elemzése
Takács János, Füri Béla, Derzsi István: A geotermikus energia és a hőcserélők alkalmazása a mezőgazdaságban

A szekcióülések után rövid kulturális műsor volt.
A Konferencia este fogadással zárult.
A jó hangulatú estén a szakmai beszélgetéseken kívül természetesen az országainkat érintő gazdasági és társadalmi kérdések is szóba jöttek.
A szervezők a jövő évi viszontlátás reményében búcsúztak el a résztvevőktől.

Többekkel együtt remélem, hogy a konferencia hozzájárult a kárpát-medencei műszaki értelmiség tapasztalat cseréjéhez és tudásának bővítéséhez.
Felhívom a kollegák figyelmét, hogy jövőre is lesz ilyen rendezvény, figyelni kell már csak emiatt is, az EMT honlapját.

A MMK Épületgépész Tagozat elnökségének tagjai, felvették a kapcsolatot szakmánk Hargita Megyei képviselőivel. Igen tartalmas megbeszéléseket folytattak. Reméljük, az épületgépész szakmai kapcsolatoknak lesz folytatása.

Csanád Bálint

Az EMT honlapja: (www.emt.ro).
Az előadások teljes anyaga a honlapon megtalálható.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul