e-gépész online szaklap

Olcsó tervező rossz, drága tervező jó

2016. augusztus 24. | Veresegyházi Béla | |  1 |

Az egyértelmű, hogy ne csak, sőt ne elsősorban az ár döntsön, de vajon számon kérhető-e az ún. felelős beruházói magatartás, mely szerint a beruházó nézzen utána a tervező (kivitelező, műszaki ellenőr) vállalkozás múltjának, jelenének, referenciáinak? Kétségeink vannak.

Bokor András igazságügyi szakértővel beszélgettünk, amikor szóba került a téma. András amellett érvelt, hogy a beruházók maguk alatt vágják a fát, és megássák saját (a projektjük) sírját, amikor kiválasztják a legolcsóbb tervezőt, kivitelezőt, műszaki ellenőrt. Szerinte a beruházó nézzen utána azoknak a cégeknek, akikkel együtt kíván dolgozni, és csak gondos leinformálás (múlt, referenciák, pénzügyi mutatók stb.) után döntsön. És persze legyen gyanús neki a túl olcsó ár.

Nekem kétségeim vannak e módszer hatásosságát illetően. Érveim a következők:

- Honnan tudja a beruházó, hogy mekkora például a korrekt tervezési díj? Ő nem tervező, és valószínűleg nem is épületgépész. Annyit tud, hogy az adott tervező a Magyar Mérnöki Kamara épületgépész tervezési jogosultsággal rendelkező tagja, azaz joggal feltételezi, hogy korrekt munkát kap a (kevés) pénzéért. Ugyanez a helyzet a kivitelezővel és a műszaki ellenőrrel.

- Hogyan válasszon közvetett információk alapján a beruházó a cégek közül, amikor árbevétele, refrenciái a rossz cégnek is lehetnek, sőt! Mivel olcsó, sok a munkája, referenciája.

A kérdés a beruházó számára nem az, hogy elvégezhető-e az adott munka az olcsó cég által kért pénzből. Ő ezt biztosra veszi, hiszen regisztrált, feljogosított vállalkozásokról van szó. Ő nem köteles tudni, hogy miért olcsó az egyik és miért drága a másik cég, hogy ez utóbbinak megvannak a megfelelő programjai, szakemberei, biztosítása, hogy fizet adót, járulékot, és szeretne sokáig a piacon maradni.

Ezt csak a szakma tudja, tudhatja, és csak a szakma (a szakmai szervezetek) léphetnek az ügyben. Próbálkozások történtek, de igazi eredmény sajnos még nincs.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Perneky Antal | 2016. aug. 31.

Igazi eredmény nem is lesz addig, amíg szerencse lovagok és politikailag támogatottak uralják a piacot. A tisztelt beruházónak rá kellene jönnie, hogy a tisztességes munkát meg kell fizetnie. Ha ezt nem kapja meg, akkor pereskedhet ítéletnapig. Ez utóbbi esetben a megbízó, ha egyáltalán össze számolja a költségeit, gyorsan rájön, hogy a "drágább" szakember alig 2/3, vagy felébe került volna, mint az "ócsó" ajánlattevő. A kivitelezők kapzsisága határtalan, meg sorolhatnám még a "jó tulajdonságaikat", amelyek munkát adanak a jogászoknak, a hatóságnak és más érdekelteknek. Tehát ócsó húsnak híg a leve.

Facebook-hozzászólásmodul