e-gépész online szaklap

Újabb támogatási javaslat

2017. január 13. | e-gépész | |  1 |

Még tavaly év végén, nem első és nem is utolsó szervezetként a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) mutatott be egy általa megalkotott energiahatékonysági támogatási koncepciót. Életképesnek tűnik, mint a többi hasonló is.

A "Hazai Hatékonyság 2"-ben javasolt három épületenergetikai korszerűsítési intézkedés:

A. Utólagos ÁFA-visszatérítés: a bruttó beruházási költség számlákkal igazolt ÁFA-tartalmának utólagos visszatérítése - családi ház esetében max. 1,5M forint, társasházi lakóegységenként max. 400 ezer forint ÁFA erejéig. Feltétele, hogy az épület energetikai állapota a korszerűsítés nyomán két energiaszintet javuljon.

B. Visszatérítendő (VT) támogatás, az ÁFA-visszatérítéssel kombinálva, beruházói igény esetén javasolt visszatérítendő (VT) támogatást (azaz nulla kamatú hitelt) 35% önerő esetén felvenni, amennyiben a felújított lakóegység eléri a "CC" energetikai szintet .

C. Vissza nem térítendő (VNT) támogatás: azon beruházók, akik a jelenlegi új lakóépületekre minimálisan előírt "CC" szintnél takarékosabb lakásra törekednek, a magas energiahatékonyságot eredményező korszerűsítésekre a fentiek mellett még VNT támogatást is igénybe vehetnének, maximum 35% intenzitásig és legfeljebb 2,5M Ft /családi ház vagy 1,5M Ft/ társasházi lakóegység összegig. Ez esetben a felújított lakásnak vagy családi háznak el kell érnie a "közel nulla" energetikai szintet.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Fazakas Miklós Feren | 2017. jan. 18.

Egyrészt az évi 1 kg CO2 kibocsájtás csökkentéshez tartozó beruházási költség minimalizálására helyezném a hangsúlyt. A célt ugyanis a rendelkezésre álló korlátos anyagi források figyelembe vételével kell megvalósítani. Azaz abszolút értékek, mint célok kitűzése helyett a beruházások hatékony megtérülése legyen a fő vezérlő el. Másrészt az energiahatékonysági beruházásokat részben legalábbis össze kéne kapcsolni a családtámogatási rendszerrel. Ma, ha egy család igénybe akarja venni a CSOK-ot, annak érdekében, hogy megfelelő energia-hatékony otthonhoz jusson, el kell adnia a meglévő, energetikailag nem megfelelő családi-házát és vennie kell egy újat, energia-hatékonyat,. Kérdés mi ennek az értelme? Miért kell a cél eléréshez ingatlan adásvételbe bonyolódniuk a fiataloknak? Ma még nem járható az az út, hogy a meglévő háza korszerűsítésével jut el a család, a családtámogatási rendszer segítségével, ahova szeretne, az energia-hatékony otthonhoz. Az energia-hatékony otthon megvalósításának támogatásának, a család-támogatásnak nem kellene függnie attól, hogy a célt milyen útion érik el a családok. Sőt talán az a rosszabbik megoldás, az ha ezt a célt a meglévő otthonuk eladásával érhetik csak el a fiatal családok (Hiszen az elavult épület magvásárlása minden anyagi forrásukat felemésztette, az energetikai felújításra már nincs meg még az önrészük sem.) A CSÓK igénybevételével viszont a fiatal családok által lakott épületek is energia hatékonnyá lennének tehetők.

Facebook-hozzászólásmodul