e-gépész online szaklap

Közép-európai energiatudatosság

2017. március 8. | e-gépész | |  3 |

Egy a térségünkben végzett vizsgálat újra megerősített abbéli hitemben, hogy a termosztátokat és egyéb szabályozókat, KNX-eszközöket gyártó vállalatoknak Magyarországra speciális taktikát kellene kitalálniuk.

Két megállapítás a Honeywell 4000 fős, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában végzett felméréséből:

Magyarországon a válaszadók majdnem fele (48 százaléka) elismerte, nem tesz semmilyen lépést annak érdekében, hogy kontrollálja az energiafelhasználását. Ez az állítás Romániában a háztartások 43%-ára, Lengyelországban a 34%-ára igaz. A Cseh Köztársaság és Szlovákia ingatlantulajdonosai némileg jobban odafigyelnek a fűtésszabályozására, de így is nagyjából harmaduk(a cseheknél 31%, a szlovákoknál 24%) szintén nem tesz lépéseket azért, hogy otthonuk hatékonyabb energiafogyasztó legyen.

A lengyel tulajdonosok fele (53%-uk), a csehek 49%-a, a szlovákok és magyarok 45%-a és a románok egyharmada (37%-a) nem használ termosztátot otthonuk hőmérsékletének szabályozásában.

Jómagam három tanulságot vontam le (a fentiekből, illetve egyéb tapasztalatokból. Jelzem, hogy ezek a nagy átlagra vonatkoznak, és természetesen vannak kivételek:

1. Az általános és középiskolai oktatásból nagyon hiányzik az "alapvető életismeretek" tantárgy, benne épületgépészeti alapismeretekkel.

2. Az átlagmagyar nem szeretne otthonában gondolkodni - oda pihenni megy haza, ott minden történjen automatikusan, az ő munkája, beavatkozása nélkül. Ezt kell megpróbálnia biztosítani számára az épületgépész tervezőnek, kivitelezőnek, gyártónak és beüzemelőnek. Egy okos termosztát sokszor csak bosszúságot okoz a háztulajdonosnak, mert sajnálja at időt, amit a "megtanulására" kellene szánnia. Egy jó beüzemelő maga tanítja be a termosztátot, esetleg áttekinthető, rövid, érthető használati tacepaót ragaszt fel a falra. Jó példa erre a Geberit szerelőknek szóló padlóösszefolyó-installációs könyvecskéje, ami csak tiszta és könnyen értelmezhető piktogramokat tartalmaz.

3. A pénz spórolása az üzemeltetési költségen nem okoz igazi élvezetet a felhasználónak. Sajnos. Éppen ezért, ha nincs anyagi gondja, vagy nem markáns a spórolt különbség, akkor nagyon plasztikusan kell előadnunk (eladnunk) mondanivalónkat, hogy az hasson rá.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Chiovini György | 2017. márc. 24.

Nincs különösebb bajom a Honeywellel. De egy ilyen felmérés, és annak ez a tálalása nem viszi őket közelebb a remélt megrendelésekhez. Ha "az otthon nem gondolkodó" egyén ezzel szembesül, azonnal gondolkodni kezd? El tudom képzelni, hogy egy másik cég jobb módszerrel több "termosztátot" és "KNX-eszközt" ad el ugyanazoknak. Nem azon keseregnek, hogy a tudatlan emberek mennyire nem képesek felismerni az érdekeiket. (Igaz nem is tanultak alapvető életismeretet...)


Juhász István | 2017. márc. 23.

Az egész házamban padlófűtés működik (REHAU rendszer). Alacsony energiaigényű házat terveztünk, gondosan kiépítve a szigeteléseket. Amikor rokonok, közeli ismerősök jönnek hozzánk tavasszal-ősszel, akkor mindig megállapítják, hogy hideg nálunk a padló. Ekkor egy rövid magyarázatot kapnak tőlem, hogy a lakásban minden lakószobában egyedi termosztát szabályozza a hőmérsékletet 21°C-ra (nekem ez a kellemes). Azért hideg a padló, mert nem kell fűteni!


Murányi Sándor | 2017. márc. 23.

Igen, még mindig a legfőbb paraméter, hogy meleg e a radiátor.

Facebook-hozzászólásmodul