e-gépész online szaklap

Megbuktak a vizsgán az intelligens fűtőfóliák

2017. május 19. | Kardos Ferenc | |  2 |

2016 nyarán a VGF szerkesztősége kapott egy fűtőfólia-mintát szakvéleményezés céljából. A mérések lesújtó eredménye a novemberi lapszámban olvasható.

Az egyik furcsa paraméter a KS-25 fűtőfólia 400 wattos teljesítménye négyzetméterenként. Már az is meglepő, mit lehet kezdeni padlófűtésnél ekkora teljesítménnyel, de a koreai gyártó elérhető adatai szerint a KS-25 fólia 220 W/m² névleges teljesítményű:

A kétszeres teljesítmény egyetlen ésszerű magyarázatának az tűnt, hogy a fólia 100-120 voltos hálózati feszültségre (Japán és USA) készült és fatális tévedés okán került Magyarországon forgalomba. A táblázatból látható, hogy a KS-50 %-os fajtából létezik 400 wattos HT jelzésű fólia, de a minta KS-25 %-os volt (a felületén olvasható is), abból viszont csak 220 wattosat gyártanak.

A rejtély megoldására beszereztünk egy toroid transzformátort, amelyről 0-tól 240 V-ig folyamatosan szabályozott feszültség nyerhető.

A mérés 120 volttal indult, de a várt 100 W helyett mindössze 76 watt fogyasztást mérhettünk.

Akkor tehát nem amerikai vagy japán a fólia, hogy miféle náció, máig sem értjük.

De lássuk az intelligens működést. Az intelligencia abban mutatkozik meg a forgalmazók szerint – és nagyon büszkék erre a tudományra – hogy a takart felületeken csökken a fólia hőleadása. Ennek legegyszerűbb demonstrálása, ha több réteg szőnyeget vagy takarót teszünk a fólia felületére, a hatásnak így még intenzívebben kellene mutatkozni. A fedetlen fólia felületén 27,5 °C volt a hőmérséklet, a már említett 76 W/m² fogyasztás mellett. Négy réteg takaró alatt a hőmérséklet 31,1 °C -ra nőtt – és most jöjjön a csoda – a felvett teljesítmény semmit sem változott, maradt a 76 W. A csoda nagyon elmaradt, pedig ez a négyzetméterenkénti teljesítmény már sok is padlófűtésnek.

Mennyire is adódhat ez a fajlagos érték manapság? Egy passzívháznak 10 watt is elég lehet, de amit meg lehet építeni a TNM rendeletnek megfelelve, az 40-60 W körül alakul 2017-ben.

A felületen mért hőmérsékletek már az egészségügyi határérték felső határát is meghaladják, mi lesz itt, ha 230 voltot kap a fólia!

Az alábbi diagramon jól látható, hogy a beépített intelligencia (vagy „inteligencia”, mint több hirdetésben olvasható a mai napig is) nem akar kibontakozni. A diagram teljesítmény-vonalainak el kellene laposodni, ha létezne ez az intelligens tulajdonság, de a vonalak szögegyenesen törnek az ég felé annak ellenére, hogy a megengedett felületi hőmérsékletet bőven túlléptük mérés közben.

A 220 voltos feszültségnél mérhető fedett felületi hőmérséklet 85,3 °C volt – 60 °C a gyári megengedett felső érték – itt már nem beszélhetünk egészségügyi határértékről, ezen a hőmérsékleten kacsát lehet konfitálni!

A 230 voltos mérést csak némi hezitálás után mertük elindítani – olyan, mint 19-re lapot húzni – várható volt, hogy kivégezzük a fűtőfóliát. Azért vannak csodák, azt a 10 percet kibírta valahogyan, annak ellenére, hogy 91 °C volt a felületi hőmérséklet takart felülettel, takarás nélkül 55,2 °C.

A hirdetések szerint padlófűtés intelligens vezérlésére ideális a vizsgált technika, a valóságban inkább tűzönjárás bemelegítő gyakorlatának vélelmezhető.

A PTC (Positive Thermal Coeffitiens) elemek lineáris karakterisztikával rendelkeznek, lásd a kimásolt ábrát egy fűtőfilm adatlapjáról.

Az itt látható grafikonok egy másik gyártó, szintén PTC alapanyagú fűtőfilmjének az adatlapjáról származnak. Ahhoz, hogy általánosítani lehessen – avagy egyetlen gyártmány gyenge teljesítményéről van csak szó – gyorsan beszereztünk egy RexVA gyártmányú, szintén koreai fűtőfilmet, amelynek névleges teljesítménye 190 W/m².

Itt már csak normál 230 voltos hálózatról mértünk fedett és fedetlen felületi hőmérsékleteket és felvett teljesítményt.

A bekapcsolás pillanatában mért 226 W figyelmen kívül hagyható, mert nem üzemi állapot. Az értékelhető hőmérséklet és fogyasztási adat a 10’ üzem után mérhető 210 W és 40 °C, majd a vastag takaró alatt mérhető 69 °C és 198 W felvett teljesítmény. Az intelligens viselkedés 6 %-os teljesítményfelvétel csökkenés formájában mutatkozik meg.

A tárgyilagos megközelítés érdekében meg kell jegyezni, hogy a valóságos körülmények közt – a járólapot vagy svédpadlót nem fogja senki felemelni és visszatenni a fűtőfóliára – a 6 %-os eredmény várhatóan a felére fog olvadni.

Kíváncsian várom a hozzászólásokat, mekkora energiamegtakarítást lehet ehhez hozzárendelni?

Nem lehet szó nélkül megállni, az egyik fólia 15 000 Ft, a másik 2000 Ft négyzetméterenként.

Ez utóbbi mondat kiváló befejezés lehetne, de két érdekes mozzanatot még érdemes lehet megemlíteni.

Az egyik az intelligens fűtőfólia működés „tudományos” bizonyítása: A KS-25 fólia forgalmazója ezekkel a hőfényképekkel demonstrálta a jelenséget:

Különböző tárgyakat helyeztek el a fűtőfólia felületén.

Majd a tárgyak helyén eltérő hőmérsékletű foltokat lehetett látni. Következtetésként megállapítják, hogy a tárgyak alatt jelentősen megváltozott a fólia hőteljesítménye. A fólia által felvett elektromos teljesítmény mérését nem találták fontosnak.

Az a gondolat fel sem merült, hogy a különböző hővezetési képességű anyagok egészen eltérő módon vonnak el hőt a felületről. Kerámialapos tűzhelyen ugyanilyen foltot láthatunk, ha kis méretű edénykét melegítünk rajta.

Ezt az áltudományos megközelítést ismerhetjük a klasszikus viccből: a tudós esete az afrikai bolhával.

Akinek van kedve és ideje, az ugyanilyen hőképeket készíthet egy hagyományos, nem PTC alanyagú fóliával, amelyet még senki sem nevezett intelligensnek.

A másik dolog, hogy a hagyományos vízkeringetéses padlófűtésről sosem állítottuk, hogy intelligens volna. Pedig az, nem is kicsit.

Mivel központilag időjárásfüggően keverjük ki az előremenőt, az év legnagyobb részében 30/25°C-on üzemel. Ha egy fedett-takart felületen a padló hőmérséklete eléri a 30 °C-ot, ott gyakorlatilag nullára (!) csökken a hőleadás.

Nem néhány százalékkal csökken, hanem 100%-kal!

De ezzel még nincsen vége a vizes padlófűtés tudományának! Ha besüt a Nap az ablakon és a padló felülete a napos részeken pl. 35 °C-os lesz, akkor a keringetett folyadék itt már nem ad le hőt, hanem ezt a szakaszt elkezdi hűteni és az elvont hőt elosztja a benapozatlan felületeken.

Ezt már jogosan lehetne INTELLIGENS működésnek nevezni!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Ponty Ferenc | 2017. máj. 11.

A vízjárta csöves padlófűtés valóban önszabályozó. Felesleges hát sok zónára osztani, beltéri hőmérséklet-érzékelőkkel teletűzdelni.


Ponty Ferenc | 2017. máj. 10.

Attól tartok, a fólia csak az importőr marketingeséhez képest intelligens. Lehet, hogy csomagban fogják kínálni az ionkazán mellé.

Facebook-hozzászólásmodul