e-gépész online szaklap

Öltönyviselés

2017. május 12. | e-gépész | |  0 |

Tárgyalás, konferencia, előadás, vagy egyszerűen csak az iroda; egy tervező manapság szinte mindenhol öltönyt visel, viselhet. Márpedig ha viseljük, érdemes úgy tenni azt, ahogy kell. Cikkünkben néhány pontban összefoglaltuk (mármint tette azt számunkra egy szakértő) az öltönyviselés egyszerű szabályait.

Az elegancia alapvetően két dolgon múlik: mit viselünk és azt miként. Mindkettő ugyanolyan fontos. A világ legdrágább szövetéből is készíthetünk egy tökéletes szabású öltönyt, ha helytelenül viseljük és hasonlóan bármennyire is jól tájékozott valaki, a rossz ruházatot szinte lehetetlen korrigálni.

Az alábbiakban összeszedtük azon pontokat, amelyek betartásával Ön tájékozottságról és öltözködési etikett terén kellő műveltségről tesz tanúbizonyságot, ám amelyek hiánya sajnos épp ennek ellenkezőjéről árulkodik. A lista nagyon hosszú lehetne, könyveket lehet megtölteni ezzel, így ebben az anyagban kizárólag az öltönyviseléshez kapcsolódó ismeretekre szorítkoztunk.

Az elegáns férfinak tartása van
Egy elegáns férfi kihúzza magát és előre néz. Fejét felemeli, vállait hátracsapja és egyenes a tartása. Mindez büszkeségről, magabiztosságról és önbizalomról árulkodik. Az elegáns megjelenés alapja a megfelelő tartás. Görnyedt háttal még senki sem volt elegáns.

A megfelelő méret kiválasztása
Az elegancia egyik kulcsa, hogy a megfelelő méretű ruházatot viseljük. Magyarországon inkább a túl nagy öltönyök a jellemzőek, de előfordul az ellenkezője is. Sem a túl nagy méret - amikor úgy néz ki mintha egy hordót viselne - sem a kötözött sonka megjelenés nem vonzó. A rossz méretválasztást több módon is elkerülheti. Az egyik, hogy ismeri mely gombokat illendő begombolni egy öltönyön (erről lesz szó később), megjegyzi az itt olvasottakat, vagy ha méretre készíttet szakemberrel öltönyt.

Néhány tipp elöljáróban:
• Az öltöny ujjának a csuklója vonaláig kell érnie, nem tovább. Ha lejjebb ér, akkor valószínűleg túl nagy méretű a zakó.
• A vállainak éppen csak hozzá kell érniük a zakó szövetéhez belülről. Ha kidomborodik a válla, akkor túl kicsi az öltöny. Ha a gombolási szabályok betartásával begombolja a zakót és az elején a szövet bárhol kissé be van horpadva, beesik, akkor viszont túl nagy méretű a zakója. Hasonló a helyzet, ha a zakó gallérja nem simul rá az inge gallérjára és eláll. Ez is a túl nagy méretre utal.
• Gombolja be a zakóját. Ha megfogja a zakót a gomb részénél és finoman a testétől elhúzza azt, akkor 3-4 centinél jobban nem szabad az öltönynek eltávolodnia, ellenkező esetben túl bő öltönyt visel. Ugyanígy oldalt a derekánál sem engedhet az öltöny 3-4 centivel többet oldalirányba.

Öltönyfazonok
Alapvetően két fő irányvonalat különböztetünk meg, az egysoros és a kétsoros öltönyöket. Az egysoros valamivel modernebb, míg a kétsoros klasszikusabb. Különbség továbbá, hogy az egysoros kevésbé zárt, így kevésbé meleg viselet (bár ezt az anyagválasztás jelentősen módosítja).

Az egysoros öltöny esetében a gombok számával nagyjából leírható a fazon: egy, kettő, három és négygombos öltönyöket különböztetünk meg. Ezek közül leginkább a két és háromgombos fazonok a mindennaposak, a négygombos egy magasan záródó, amely kiment a divatból, az egygombos pedig egy különlegesebb fazon.

A kétsoros öltönyt is a gombok számával lehet leírni, de kicsit másként. A kétsoros öltönyön a gombok egymás mellett – ahogy a neve is mondja – két sorban (oszlopban) helyezkednek el. A típust két számmal szokták jellemezni. Az első szám az öltöny külső részén található gombok száma, ami 2, 4, 6 és 8 lehet. Praktikusan ez azt jelenti, hogy 1, 2, 3 vagy 4 gombpár van az öltönyön. Ezek közül a négy és a hat a leginkább gyakori. A második szám, hogy ezek közül hány gombolható, ugyanis nem mindegyik az. Amelyik gomb nem gombolható, azok díszgombok, egész pontosan úgynevezett vendéggombok. Tehát egy 6x4-es öltönyön 6 gomb található, amelyből 4 gombolható. A kétsoros öltönyök esetében a fazonok nagyon sokat változtak az idők alatt (erről bővebben a blogomban olvashat). A kétsoros öltöny esetében jelenleg azon fazonok divatosak, amelyeknek a derék vonala, vagy a felett található gombolható gombpárjuk. A derék vonala alatti gombokat nem is célszerű begombolni, de erről később.

Öltönygombolás
Van néhány alapszabály, amelyek betartását különösen fontosnak tartom, mert roppant látványosan árulkodnak az öltönyviselési szabályok ismeretéről, ilyenek az öltönygombolási szabályok. Amikor leül, gombolja ki a zakóját, amikor feláll, gombolja be. Ünnepi alkalmakkor, nyilvános beszéd és előadás közben mindig gombolja be az öltönyét. A kérdés az, hogy mely gombokat. Az összes gombot begombolni komoly hiba!
A gombolási szabályok különböznek az egysoros és a kétsoros zakó esetében, ráadásul a gombok száma is befolyásoló tényező. Az egysoros kétgombos zakónak a felső gombját szokás begombolni, az alsót nem. Az egysoros háromgombos zakónál kétféle megoldás elfogadott: vagy csak a középső, vagy a középső és a felső gombot együttesen lehet. A lényeg az, hogy az alsó gombot soha ne gomboljuk be. Ez egy nagyon fontos aranyszabály, amit nagyon sokan elrontanak. A zakó szabása – különösen az egysoros fazon esetében – úgy lett kialakítva, hogy az alsó gomb nincs begombolva. Ha mégis megteszi, azzal garantáltan elrontja a megjelenését. Elegáns férfi ilyet nem tesz.
A kétsoros zakók esetében sem bonyolult a helyzet. A gombolásuk leginkább attól függ, hány pár gomb található rajtuk. Egy gombpár estében azt illendő begombolni. Két gombpárnál a felső sort zárjuk és az alsót nem, de mindkét sort begombolhatjuk, ha az alsó gombpár is a derékvonalon vagy picivel az felett található. Három vagy több gombpár esetén az alsó sor kivételével mindegyiket illendő begombolni. Amint látható az esetek többségében az alsó gombot nem gomboljuk be. Kivételt mind az egysoros, mind a kétsoros öltöny esetében az jelent, ha csak egy gomb, vagy egy gombpár található.

Ing gallérjának gombolása
Az elegáns férfi zakóhoz inget visel. Manapság sokan a lazaság szimbólumának tekintik a kigombolt inggallért – amely bizonyos helyzetekben megengedett, máskor kerülendő. A szabály roppant egyszerű: nyakkendő és zakó együttes viselésekor soha ne gombolja ki az ing gallérját. Amikor viszont nem visel nyakkendőt, akkor hasonlóan furcsa hatást kelt egy begombolt inggallér – ilyenkor inkább gombolja ki.
Előfordul, hogy hosszú, több órás megbeszélésen a férfiak szükségét érzik annak, hogy lazítsanak megjelenésükön. Ilyenkor lehetséges az ing gallérjának kigombolása és a nyakkendő meglazítása, ám ez esetben ajánlott a zakót levenni. Bónusz, hogy akár az ing ujját is feltűrheti ilyen esetben. (Rövid ujjú inget csak nyaraláskor és strandon viseljen.)

Nyakkendő
Ahogy korábban már írtuk, zakóval és kigombolt inggallérral ne viseljen nyakkendőt. A nyakkendő másik fontos szabálya, hogy az öv vonaláig kell rnie. Ügyeljen arra, hogy a nyakkendője ne lógjon ki a nyakrészen hátul a gallér alól.

Nem ajánlott a nyakkendőt betűrni az ing alá – kivéve bizonyos szakmák, így a felszolgálók vagy a fegyveres testület tagjai számára. Ha zavarja, hogy a nyakkendő szabadon mozog, akkor nyakkendő tűvel vagy nyakkendő csipesszel rögzítheti azt.
Az elegáns viseletbe belefér olykor egy élénkebb színű, vagy mintás nyakkendő, ám a különböző állatfigurás, rajzfilmfigurás, netán pikánsabb tartalmú kiegészítők viseletétől tartózkodjon.

Csokornyakkendő
Csokornyakkendőt zakóhoz viselni a legfrissebb divat szerint akár trendi is lehet, különösen a fiatalok számára, üzleti és diplomáciai körökben azonban mosolygásra adhat okot. Sokan egyedinek gondolják, ám egyetemi professzorokon kívül másoknak nem ajánlott. Ugyanakkor szmokinghoz és frakkhoz a csokornyakkendő viselete kötelező, része a mindenkori elvárásnak!
Csokornyakkendőt kibontva kizárólag James Bond viselhet.

Zokni
Roppant kellemetlen, ha kilátszik a lábszára. A „titokzokni” és a bokazokni sportcipőkhöz illetve lazább ruházathoz való, az elegáns férfi hosszú zoknit visel, amely garantáltan elfedi lábát még ülő helyzetben is, amikor a nadrág szára feljebb csúszik.
Tartózkodjon a mintás, kockás, csíkos zoknik viselésétől, leginkább sötét, vagy az öltöny színével harmonizáló, egyszínű zoknit viseljen.

Márkanév és levarrások
A márkanevek és címkék az öltönyviseléshez nem tartoznak hozzá. Az öltönyökön a márkajelzések nem oly módon jelennek, mint a sportruházaton és nem is cél annak mutogatása. Éppen ezért a zakó ujján lévő márkajelzést távolítsa el – annak a szerepe a vásárláskor véget ér. (Azért szerepel rajta, hogy a kereskedelemben szállításkor, illetve az üzletekben az eladók gyorsabban azonosíthassák a terméket.) Hasonlóképp a slicceléseket, illetve zsebek levarrásait is távolítsa el. Ezek szállításkor az öltöny megóvása érdekében kerültek a termékre, viseléskor már nem oda illőek és mosolygásra adnak okot.

Nadrág, öv és bújtató
A nadrág szárának a cipőig illik érnie és egyéni ízléstől függően egy vagy két törés lehet a szárán, ahol a cipőre rálóg. Ha ennél több ránc van a nadrágon, akkor túl hosszú a szára, igazíttassa meg. Övbújtatóval készült nadrághoz mindig viseljen övet, ennek hiányában félkész a megjelenése. Az övnek valós szerepe van, feladata a nadrágot a helyén tartani. Készülhet nadrágtartóhoz vagy hétköznapi nevén hózentrógerhez is a nadrág, ez esetben azonban nincsen rajta övbújtató.

Cipő
Öltönyt kizárólag zárt orrú bőrcipővel viseljen. Szandált, mokaszint, papucsot vagy sportcipőt soha ne viseljen öltönnyel. Az elegáns cipők divatja keveset változik, klasszikus és időtálló. Bizonyos alaptípusok, mint az un. Oxford, évtizedek óta divatosak. A kopott, kijárt, piszkos cipő a legelegánsabb megjelenést is tönkreteszi.

Mandzsetta
A megfelelő méretválasztásról már ejtettünk szót, ami az öltöny ujján pontosan látszik. Az elegáns zakó a csukló vonaláig ér, az ing pedig 5-10 millimétert kilóg alóla. A kézfej közepéig érő zakó vagy ingujj nem elegáns, sokkal inkább kelt olyan benyomást, mint a gyermek, aki édesapja ruháját viseli.
Ha mandzsettagombot visel, akkor ügyeljen arra, hogy az színben harmonizáljon az öltöny, a nyakkendő vagy a díszkendő színével, anyagában pedig az órája és az öv anyagával (az ezüst vagy fémszínű övcsat az aranyozott mandzsettagombbal nem harmonizál).

Díszkendő
A díszkendő az egyik legelegánsabb kiegészítő, olyan apróság, ami egy férfi megjelenését kiemelheti a tömegből, ha jól használja. Használata nem kötelező, ám ha mégis viseli valaki, akkor érdemes néhány apróságra odafigyelni. Viselésére nagyon kevés általános szabályt lehet hozni, egyesek szerint a díszkendőnek a nyakkendő valamely színével kell harmonizálni, mások megengedőbbek, és az ing színét is ide sorolják. Egy dologban azonban mindenki egyetért: nem szerencsés, ha a nyakkendő és a díszkendő ugyanabból az anyagból van. Ugyan sokszor kínálják ezeket párban, ám ha Ön valóban a kivételes elegancia útjára akar lépni, akkor álljon ellen a csábításnak és ne vásároljon csomagban lévő nyakkendő és díszkendő párt. Az Ön feladata a megfelelően harmonizáló együttest megtalálni Sokkal szerencsésebb, ha az egyik valamivel mintásabb, izgalmasabb, míg a másik kevésbé hangsúlyos.
Kivétel természetesen most is akad, esküvői ruházat esetén lehet azonos anyagból a díszkendő és nyakkendő (sok esetben még a díszmellény is abból az anyagból van, bár az már kicsit sok), illetve frakk viselésekor a csokornyakkendő és a díszkendő anyaga és színe megegyezhet (ami természetesen fehér).

Forrás: gangel.hu

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul