e-gépész online szaklap

Biztos kéz

2009. május 15. | szerkesztő | |  0 |

Zöld utat kaphat a „biztos kéz” intézménye az építőiparban, miután a gazdasági bizottság támogatta az építési beruházások elősegítéséről szóló törvénymódosítás vitáját. Újabb akadály gördült el tehát a „biztos kéz” bevezetése elől, amely gátat szabhat az építőipari lánctartozásoknak.

Az osztrák és német példa alapján született javaslat szerint a törvény bevezetné a fedezetkezelés intézményét, más néven a biztos kezet. Az állami beruházások esetében a biztos kéz feladatait a Magyar Államkincstár látná el, az alvállalkozók kifizetésének ellenőrzésével, amellyel elkerülhető lenne az újabb lánctartozások kialakulása az iparágban.
A kincstár csak akkor fizetné teljes mértékben a fővállalkozót, ha az korábbi részszámláit kifizette az alvállalkozóinak, illetve annak beszállítóinak. A magánberuházások esetében a biztos kéz szerepét az erre szerződött bankok, ügyvédi irodák láthatnák el.

Eddig az ingatlanhírek.hu híre. Érdekes, de reménykeltő, hogy végre történik valami. Persze nem lesz könnyű, még az állami szektorban sem, mivel maga az állam a lánctartozások fő forrása…

A magánszektorban pedig, hogy ki fogja vállalni a hitelező szerepét a mai világban, azt igazán nem tudom. Ha pedig mégis, megfelelő szervezéssel, garanciákkal megoldható lesz a dolog, akkor mi lesz a fővállalkozó érdeke? A mai időhúzó, az alvállalkozói munka minőségét kifogásoló magatartás ellenkezője, azaz minél hamarabb átvenni a munkát, akárhogy, akármilyen minőségben is, mert csak akkor juthat a pénzéhez, ha az alvállalkozók teljesítettek, és azokat kifizette. Ebben a helyzetben a műszaki ellenőrök szerepe felértékelődhet.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul