e-gépész online szaklap

Nógrád megye

2010. január 25. | e-gépész | |  0 |

Virág András megyei tagozati elnök a Kamara kibontakozásának útját "felül" és "alul" látja végigjárhatónak: nyitni kell a vezetőségnek, és aktívabbnak kell lenniük a szakcsoportoknak is. Konkrét javaslatai figyelmet érdemelnek, és illeszkednek az általános megújulási szándékhoz.

Kamarai tevékenységem

A Mérnöki Kamarának – megalakulásától kezdve – tagja vagyok. A Nógrád Megyei Mérnöki Kamara elnökségében két cikluson keresztül foglalkoztam tervezésetikai, szervezési, minősítési-jogosultsági ügyekkel.

Az Épületgépészeti Tagozat Nógrád megyei Szakcsoportja 1999. november 5-én alakult meg Salgótarjánban 26 fővel. A tagok ekkor a Szakcsoport elnökévé választottak. Jelenlegi létszámunk 40 fő.

A Szakcsoport minden évben Szakmai napot tartott, ahol előadások, tanulmányi kirándulások, hatósági és közműtájékoztatók mellett az épületgépészek megvitatják a tervezést érintő aktuális problémákat. A kitűzött célok, hosszú távú tervek csak részben valósultak meg.

Az elmúlt években szakmai kamarai tevékenységem, betegségem miatt, erősen visszafogott volt.

Vélemény a Mérnöki Kamara lehetőségeiről, az Elnökség és a Tagozat munkájáról, a feladatokról

Figyelemmel kísértem a Kamara helyzetét, változásokat, az Elnökség elképzeléseit. Mivel az új vezetőség programjával alapvetően egyetértek, csupán néhány gondolat merült fel bennem, amiket szeretnék megosztani:

• A változásokhoz új emberek kellenek. A bizottságok létrehozása szerintem nem megoldás. A feladatok személyhez kötöttek legyenek, ezért fontos a tettre kész, elkötelezett emberek kiválasztása.

• Kerüljük a bürokráciát. A Kamara működésében, intézkedéseiben törekedjünk az egyszerű, közérthető megoldásokra, nyelvezetre.

• Megjelenés az országos és helyi (megyei) médiában. Ami most van, az kevés. A Mérnöki Kamara ismertsége, elismertsége azon is múlik, hogy tudjuk megmutatni magunkat a TV-ben, napilapokban.

• Rendezni kell a kapcsolatunkat az Építész Kamarával. Közös stratégia kidolgozása, egységes fellépés növelheti a társadalmi elismertségünket.

• Országos és helyi szinten aktívabban vegyünk részt a közéletben. Együttműködési megállapodást kell kötni az önkormányzatokkal.

• Az új vezetőség programjában a tagozatok jelentősége változik, megnőtt. Megítélésem szerint ez a klasszikus feladatok (oktatás, továbbképzés, kapcsolattartás hazai és külföldi szakmai szervezetekkel, minősítés stb.) elvégzésén túlmenően új feladatokat is jelent. Például: szakirodalom aktualizálása, tervezési segédletek, technológiai utasítások, kivitelezési szabályzat kidolgozása, szorosabb együttműködés a szakhatóságokkal (ÁNTSZ, Tűzoltóság, Környezetvédelem…)

• A megyei szakcsoportok létrehozása, működtetése nagyon fontos feladat. Mivel ez a Mérnök Kamara legkisebb szervezeti egysége, ezért közvetlen hatással lehet a tagságra. Tehát a szakcsoport összefogja a szakmabelieket, biztosítja a szakmai tájékoztatást, az információáramlást. Létrejöhetnek szakmai műhelyek, üzleti, esetleg baráti kapcsolatok. A szakcsoportok vezetőinek feladata a jó viszony kialakítása a közmű- és energiaszolgáltatókkal, továbbá előadások, bemutatók, szakmai kirándulások, tanulmányutak szervezése.

Úgy gondolom, a tagság aktivitásának növelése a jól működő szakcsoportokkal biztosítható

Szakmai önéletrajz

Nevem Virág András, születtem 1940. szeptember 14-én, végzettségem okl. épületgépész üzemmérnök. 1964-1968-ig a Nógrád megyei Állami Építőipari Vállaltnál dolgoztam, mint művezető, majd a Nógrád megyei Tanácsi Tervező Vállalat irányító tervezője, 1973-tól szakosztályvezetője voltam. 1986-1989 között a Nógrádi Szénbányák Tervező Iroda, később az 1989-1994 közötti években a Palóc Mérnökiroda Kft. munkatársaként tevékenykedtem. 1994-től saját vállalkozásban, a KONFÚZOR Épületgépészeti Tervező Bt.-ben terveztem. Jelenleg nyugdíjas vagyok.

Néhány jelentős munkám:
- Salgótarján SZTK Rendelőintézet,
- Salgótarján Megyeháza fűtésrekonstrukció
- Szécsény Forgách Kastély

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul