e-gépész online szaklap

Épületgépészeti rendszer tervezése a debreceni Kölcsey Központ épületében

2010. február 23. | Pál József | |  0 |

Debrecenben a városi önkormányzat elhatározására 2004-ben elkezdődött -a korábban lebontott Kölcsey Művelődési Ház helyén- egy új, korszerű konferencia központ építése. Az új létesítmény a Kölcsey Központ nevet kapta. Az alábbiakban bemutatjuk a 2009-es Épületgépészek Napja győztes tervezői pályaművét.

Épületgépészeti tervpályázat
a "Magyar Épületgépészek Napja 2009" alkalmából

Pál József
épületgépész mérnök
DUOPLAN
Épületgépész Mérnöki Iroda

A Debreceni Kölcsey Központ három épületrészt és egy talajszint alatti közforgalmú gépkocsi parkolót foglal magába:

Az épületrészek
- Kongresszusi és Konferencia Központ
- Hotel Lycium négycsillagos szálloda
- MODEM Modern és Kortárs Művészeti Múzeum

Az új központtal a város egy többcélú kulturális és kereskedelmi létesítményt vehetett birtokba, mely alkalmas konferenciák, hangversenyek, színházi előadások, bálok, képzőművészeti kiállítások szervezésére.
A Kongresszusi Központ „lelke” a 750 fő befogadására szolgáló nagyterem, mely négy szekcióterem csatlakoztatásával 1150 vendéget fogadhat. A nagytermen kívül további négy 100…100 fős szekcióterem használható konferenciák megtartására.

Az építész tervező, Kováts András elképzelése valósult meg az egyes épületrészeket összekapcsoló foyer használati módjával. Ez a nagy belmagasságú, világos tér része az utcai gyalogos forgalomnak; a gyalogosok útba ejthetik, és így nap mint nap bekapcsolódhatnak a város kultúrális központjának életébe.
A Kongresszusi Központban az irodákon, művész öltözőkön kívül egy bálterem és egy, az utcáról közvetlenül megközelíthető többcélú kiállító terem is található.
A Kölcsey Központ szerves része Magyarország legfiatalabb múzeuma, a DEMO. Itt három kiállítószint épült, melyek mindegyike alkalmas a legigényesebb kiállítások megrendezésére mind építészeti, mind épületgépészeti szempontból.

A pihenést, kikapcsolódást szolgálja Debrecen első üzleti és konferenciaszállója, a négycsillagos Hotel Lycium. A szálloda 88 szobával, a 200 fős Átrium Étteremmel és egy wellness részleggel várja az érkező vendégeket.

ÉPÜLETGÉPÉSZET

HŐ- ÉS LÉGTECHNIKAI MÉRETEZÉSI ALAPELVEK
Az épületegyüttes valamennyi helyiségét – az MSZ EN 1752 (2000.XI.) számú magyar szabvány szerinti A; B; vagy C; tervezési kategóriába soroltuk, gazdaságossági és üzemeltetési szempontok alapján.
A kategóriába sorolás meghatározta a helyiségek téli-nyári belső hőmérsékletét, a helyiségekbe bevezetendő friss levegő mennyiségét, a belső levegő minőségét, a huzat-, zaj- és egyéb komfort kritériumokat.

HŐELLÁTÁS
Az épületegyüttes központi hőenergia ellátásban részesül, ezért a városi hőszolgáltató rendszerhez csatlakozó primer távhőt fogadó hőközpontot ill. központi hűtőgépházat alakítottunk ki.

Távfűtési energiaellátás
Az épületegyüttes hőellátása forróvízes távfűtéssel történik. A Debreceni Hőszolgáltató Rt. által szolgáltatott primer fűtővíz névleges hőmérséklete: 125/70°C.
Az épületegyüttes egyidejű, összes hőenergia igénye: 4.500 kW.

Hőfogadó helyiségek
A talajszint alatti parkoló szinten került kialakításra három primer hőfogadó blokk (kongresszusi, szálloda és múzeum épület részére) a p-V szabályzókkal, a hőmennyiségmérőkkel és egyéb szerelvényekkel.
A fogadó blokkokban lévő hőcserélők a primer forró vízből a szekunder oldalon max. 90°C hőmérsékletű fűtővizet állítanak elő, melyet szivattyúkkal keringtetünk az egyes épületrészek felé.

Hőközpontok
A parkoló szinten lévő három hőközpontba (kongresszusi, szálloda, múzeum) kerültek a rész áramköri keringtető szivattyúk, fűtési szabályozó berendezések.
A fűtési hőellátás mellett a hőközpont másik funkciója a használati melegvíz-termelés.
Mind a fűtési-hűtési, szellőztetési mind a HMV termeléshez kapcsolódó hőmérséklet-szabályozási feladatokat az IAS Automatika kft. által megépített épület-felügyeleti rendszer végzi.

FÛTÉSI RENDSZEREK

Az egyes épületrészek fűtési rendszerei szekunder oldalon egymástól független, szivattyús, zárt, melegvíz üzemű rendszerek. A nyomástartást állandó nyomású, gáztalanítóval egybeépített, Aquacontrol gyártmányú, zárt tágulási tartályokkal biztosítjuk.

Hőleadók, fűtési rendszerek

Parkolószint
A garázs fűtését, temperálását a légtechnikai rendszerekből (pl. közönségforgalmi ruhatár) elszívott és a parkoló légterébe befújt levegő biztosítja.

Kongresszusi Központ
A hőközpontban termelt fűtővizet a következő célokra használtuk fel:
- Nagyterem, szekciótermekben, bálteremben légfűtés,
- Foyerban padlófűtés és padló-konvektoros fűtés légfűtéssel kiegészítve
- Irodákban, öltözőkben radiátoros fűtés; klimatizálás esetén fan-coilok és légfűtés,
- Műhelyek, raktárak, szociális helyiségek fan-coilok és radiátoros fűtés,

Szálloda
- Vendégszobákban fan-coilok, elszívó szellőztetéssel, friss levegő befúvással,
- Előcsarnokban padlófűtés és padló-konvektoros fűtés légfűtéssel kiegészítve,
- Irodákban, öltözőkben radiátoros fűtés; klimatizálás esetén fan-coilok és légfűtés,
- Étteremben, üzletekben, büfékben fan-coil alapfűtés és légfűtés,
- Konyhában légfűtés,-
- Műhelyek, raktárak, szociális helyiségek radiátoros fűtés,

Múzeum
- Kiállítóterekben, műtárgy raktárban légfűtés,
- Előcsarnokban padlófűtés és padló-konvektoros fűtés légfűtéssel kiegészítve,
- Irodákban fan-coilok és légfűtés,
- Raktárak, szociális helyiségek radiátoros fűtés,

HÛTÉSI RENDSZEREK

Általános érvényű tervezési szempontok
A városi távfűtő rendszerről fűtött központi, abszorpciós üzemű folyadékhűtő berendezést tervei készültek el a kongresszusi központ, a szálloda és a múzeum hűtési igényeinek kielégítésére. Az abszorpciós hűtőgépet Nagylucskay László tervező kollégánk tervei alapján állították rendszerbe.
A fan-coil-os és légtechnikai rendszer részére az egyidejűséget figyelembe véve, a hidegenergiát 1 db 2000 kW hűtő teljesítményű (COP=0,72) THERMAX gyártmányú, forróvízfűtésű beltéri abszorpciós folyadékhűtő berendezés biztosítja. A tervezett rendszer állandó térfogat áram mellett üzemel. A hűtöttvíz névleges hőmérséklete 7/12 oC –os, a fűtési rendszer 90/70 oC-os, a hűtővíz hőmérséklete 28/34,5°C-os.

A folyadékhűtő berendezés abszorberét és kondenzátorát zárt hűtőtoronyban visszahűtött víz hűti. A hűtővíz körébe beépített háromjáratú keverő szelepek biztosítják, hogy átmeneti időszakban se kerüljön 19 oC -nál alacsonyabb hőmérsékletű hűtővíz a folyadékhűtőbe.
A Baltimore hűtőtoronyok vezérlését, összhangban a folyadékhűtő működésével az épületfelügyeleti rendszer végzi.

A folyadékhűtő berendezés beüzemelését és a próbaüzem lefolytatását a SZANYÓ Hűtő- és Klímatechnika Kft. végezte, ifj. Szanyó Árpád vezetésével.

A hűtőgépben előállított hűtővizet a következő célokra használtuk fel:
- a hűtésre-fűtésére szolgáló egyedi, ventilátoros hűtő-fűtő készülékek (fan-coilok) ellátására.
- a központi szellőztető, klimatizáló berendezések léghűtő hőcserélői számára.
A színpadtechnikai-, színpadgépészeti helyiségek, elektromos kapcsoló terek (pl. tirisztor helyiség, a panorámalift gépháza) hűtésére ahol indokolt, ott télen-, nyáron üzemeltethető egyedi (split) hűtést terveztünk.

A hűtési, szellőzési rendszer:
- a nagy alapterületű, nagy belmagasságú közösségi terekben (nagyterem, szekciótermek, bálterem, étterem, konyha, előcsarnok, kiállítási terek, közlekedők) központi szellőzés léghűtéssel,
- szállodai vendégszobákban, irodákban fan-coilok, hűtött, központi szellőzés,
- üzletekben, büfékben léghűtés, fan-coil berendezésekkel kiegészítve,
- műhelyek, raktárak -ahol szükséges- fan-coil hűtés, klímatizált szellőzés.

SZELLŐZTETÉS, KLIMATIZÁLÁS

Általános érvényű tervezési szempontok
Az egyes épületrészekben a közönség-, és vendégforgalmi terek és az üzemi helyiségek részére a komfort és technológiai igények kielégítésére központi klímaberendezéseket terveztünk. A klímaberendezés önálló légtechnikai rendszerekből és az abszorpciós hűtőgépből tevődik össze.
A szellőzési rendszer oly módon működik, hogy a beépített szellőzőgép szolgáltatja az emberek számára az előírt friss levegő mennyiségét. A helyiségek pontos hőmérsékleti szabályozását a beépített fan-coil, padló-konvektor, padló-, vagy radiátoros fűtési berendezések biztosítják.
A Rosenberg gyártmányú szellőző gépegységek tiszta friss levegővel működnek, hővisszanyerő-, valamint ahol erre lehetőség adódott, ott levegő visszakeverő egység beépítésével.
A klímatizált levegőt igénylő terek –nagyterem, szekciótermek és múzeumi kiállítóterek számára a nedvesítést Eichler gyártmányú, adiabatikus üzemű légnedvesítő berendezéssel állítjuk elő. A levegő nedvesítésére RO berendezéssel előállított, 90 bar nyomáson a légáramba beporlasztott lágy víz szolgált.
A Kongresszusi Központban 19 db., a szállodában 9 db., a múzeumban 7 db önálló légtechnikai rendszert terveztünk.

A fentiek közül a nagyterem légtechnikai rendszerét részletesen is bemutatjuk.

NAGYTEREM

A SZELLŐZTETŐ RENDSZER FELADATA
A nagyterem (és a vele összenyitható szekció termek) belső terűek, ezért szellőztetésük kiemelten fontos feladat a 750 ill. 1150 benntartózkodó személy komfortérzete szempontjából.
A terem hőterhelése lényegében független a külső időjárás hatásaitól, ezért a szellőztető rendszer feladata az emberi hőleadásból és a teremvilágítás hőterheléséből keletkező hő elszállítása úgy télen, mint nyáron.
A terembe befújt levegőnek hőtechnikai feladatán túl teljesítenie kell a belső légállapot -hőmérséklet és relatív páratartalom- előre meghatározott, állandó értéken tartását, a teremakusztikai követelmények és a huzatkritériumok egyidejű, a lehető legmagasabb szinten történő teljesítésével.
Ezért a légtechnikai rendszer méretezésekor a nagytermet és a szekciótermeket az MSz-EN-1752 szerinti „A” kategóriába soroltuk.

A SZELLŐZÉS RENDSZERE
Túlnyomásos szellőzés, levegő visszakeveréssel, hővisszanyeréssel.
A befújt levegő hőmérséklete télen: 25...35 °C, nyáron: 18...24 °C.

TERVEZETT TEREM LÉGÁLLAPOTOK
Télen: t belső = 18…20°C; Nyáron: t belső = 24…26°C;

A LÉGVEZETÉSI RENDSZER, BEFÚVÓ ÉS ELSZÍVÓ SZERKEZETEK
A friss levegőt a tető szinten, légbeszívó zsalukon keresztül vételezzük.
A klímagépek által kezelt levegőt a nagyterem két oldalán szerelt, függőleges légcsatornák szállítják a földszinten, az oldalfalban lévő befúvó elemekbe. ill. a terem feletti álmennyezetbe épített, nagy magasságból befúvásra képes, motoros működtetésű anemosztátokhoz. Az álmennyezet fölött, a rácsos tartók közötti térben haladnak az elosztó légcsatornák.

A befúvó szerkezetek biztosítják a huzat és zajmentes levegő bevezetést a terembe. Az oldalfalakba elárasztásos rendszerű befúvó szerkezeteket tervezünk. Ezek felső betáplálásúak, szabályozásuk pillangó szeleppel lehetséges.

A teremben elhasznált levegő elszívása az álmennyezetbe épített szellőző rácsok segítségével történik. A szellőző rácsok lemezcsatornával lesznek összekötve az elszívó géppel.
Az elszívó légcsatorna egyben a nézőtéri hő-, és füstelvezető légcsatorna is.

A teremből elszívott levegőt az elszívó gépek a tető szint felett fújják a szabadba.

TÛZVÉDELMI LÉGTECHNIKA
Parkolók, gépházak, bútor-, és kellékraktár, közönségforgalmi vizes csoportok.
Gépi hő-, és füstelvezetés

A parkolószint három tűzszakasza –mint terepszint alatti padlószintű helyiség- három önálló, egymástól független gépi hő-, és füstelvezető berendezést kapott.
A rendelkezésre álló kis geometriai méretek miatt a füstelszívás céljára felhasználtuk az általános szellőzés légcsatorna hálózatát is: egy-egy ilyen, üzemi szellőző levegőt szállító légcsatorna szakasz tűzjelzés esetén füstöt is szállít.

A hő-, és füstelszívó rendszer része a parkoló szellőztető rendszere is. A parkoló használata közben a levegőben feldúsuló kipufogó gázokat, tűzszakaszonként egy-egy kétfokozatú szellőztető rendszer szívja el és dobja ki a tető fölött: az első fokozat a parkoló légterének alapszellőzését biztosítja, a második fokozat a vészszellőzését: a két fokozat együttes üzeme biztosítja, hogy a parkoló levegőjében lévő szennyezőanyagok (elsősorban a szénmonoxid) a megengedett egészségügyi határérték alatt maradjanak.

Kongresszusi Központ közönségforgalmi terület, foyer, nagyterem; földszinti szekciótermek, színpad.
Gravitációs hő és füstelvezetés

A foyer füstelvezetése annak zárófödémén lévő -szellőztetésre is alkalmas- nyílászárókon keresztül történik. A nyílások automatikus nyitó-záró szerkezettel vannak lezárva.
A nézőtér, a színpad és a földszinti szekció termek füstelvezetésére felhasználjuk az üzemi elszívó légcsatornákat, de –egy-egy tűzcsappantyú segítségével, tűzjelzés esetén- a klímagépet a füst útjától elzárva az elszívó légcsatornákat megnyitjuk közvetlenül a szabad tér felé.

A fenti füstelvezető nyílások automatikus nyitó-záró szerkezettel vannak ellátva; tűzjelzés esetén automatikusan nyitnak és a tűzoltói bevetést irányító pontról is vezérelhetők: nyithatók- zárhatók, továbbá kézi indítással is működtethetők.

A foyer, a nagyterem, a szekció termek légutánpótlását a szabadtérre nyíló ajtókkal biztosítjuk, mert ezek a kijáratok a kiürítés irányába nyílnak és nyitott állapotban rögzülnek. A rögzítés mechanikus szerkezettel történik.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul