e-gépész online szaklap

Rejtett penész az irodában

2010. március 4. | Dr. Magyar Donát aerobiológus | |  0 |

Új sorozatunk ÁNTSZ-es vonalon indul, és a szervezet ellenőreinek esettanulmányairól szól. Mindemellett fórumlehetőséget is biztosít olvasóink számára - olvasóink kérdezhetnek, és választ is kapnak, akár a konkrét esetekkel, akár azoktól teljesen független témákkal kapcsolatban.

Ügyfelünk egy régóta elhúzódó légzőszervi megbetegedésben szenvedett, mellyel különféle kezelésekre járt, ennek ellenére állapota nem javult. Korábban énekkarban szerepelt, azonban állandó rekedtsége miatt már nem tudott részt venni a próbákon. Egy munkatársa hívta fel a figyelmét az irodája falán látható penészfoltokra, és arra, hogy a tünetei kapcsolatban állhatnak ezzel, valamint azt is javasolta, hogy vizsgáltassa meg a helyiség levegőjét.

A helyszíni vizsgálat során felfedeztük, hogy a tapéta felszínén látható penészfoltok valójában csak a jéghegy csúcsát jelentik: az irodában nagy mértékű rejtett penészesedés is van, ugyanis a tapéta alatt több négyzetméteres, egybefüggő gombatelepek borították a falat, melyek között számos kórokozó fajt azonosítottunk (Aspergillus versicolor, Stachybotrys sp., Microascus trigonosporus, stb.).
A vizsgálat eredményei alapján megállapítottuk, hogy a helyiség komoly egészségi kockázatot jelent az ott tartózkodóknak, továbbá felhívtuk a beteg, a kezelőorvos és az épületüzemeltető figyelmét a szükséges lépésekre.

Ügyfelünk a szakvélemény birtokában felkereste a munkáltatóját, aki a helyiség felújítását még aznap elrendelte (a falról készült felvételek ekkor készültek). A munkálatok során egy szivárgó vízvezetékcsövet találtak, ezzel egy régóta húzódó, több helyiséget érintő probléma forrását is megtalálták, és így véglegesen megoldhatták.
A szakvéleményt Ügyfelünk átadta a kezelőorvosának is, melyet a gyógykezelés során eredményesen felhasznált.

A felújítás után ellenőriztük a levegő és a falak állapotát. A korábbi állapothoz képest a légköri gombakoncentráció jelentősen (67%-kal) javult és a határérték alá csökkent az irodahelyiségben. A legfontosabb eredmény pedig: az Ügyfelünk meggyógyult.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul