e-gépész online szaklap

RÉZ - új fegyver az "A" típusú influenza elleni küzdelemben

2009. július 28. | támogatott cikk | |  0 |

Friss kutatási eredmények szerint a réz képes hatástalanítani a H1N1 vírust. Egy, a globalizációval járó egészségügyi problémákat taglaló világkonferencián egy élvonalbeli mikrobiológus bejelentette, hogy kutatási eredményei szerint a réz igen jó hatásfokkal hatástalanítja az A típusú influenza kórokozóit, így a H1N1 vírusokat is.

A projektet, melyet Bill Keevil professzor, a Southamptoni Egyetem Környezetegészségügyi Tanszékének vezetője irányított, a BIT évente megrendezett s most a vírusölők témakörének szentelt 2. Természettudományi Világkonferenciáján, július 18-án ismertették.

Prof. Keevil kutatásai bizonyítják, hogy a vörösréz aktívan gátolja az A típusú (H1N1) influenza terjedését, így a sárga- és a vörösréz is fontos szerephez juthat a nyilvános terek gyakran érintett felületeinek anyagaként. Alkalmazásuk olyan újabb óvintézkedésnek minősül, amely hatékonyan akadályozza a fertőzés terjedését. Keevil professzor tanulmánya egy kísérletsorozatra épül, amelynek során az A típusú influenzavírusok lappangását vizsgálták vörösréz és rozsdamentes acél felületeken. Az eredmények azt bizonyítják, hogy 24 órás inkubáció után 500 000 virion (vírusrészecske) továbbra is fertőző maradt az utóbbiakon, míg a rézfelületeken mindössze 1 óra elteltével már a vírusok 75%-a elpusztult, 6 óra múltán pedig mindössze 500 virionnak sikerült megőriznie aktivitását.

A professzor kutatási eredményei megerősítik a korábbiakat, amelyek már alátámasztották, hogy a réz képes jó hatásfokkal megsemmisíteni egyes patogén baktériumokat, például az E. colit, a Salmonellát és az MRSA-t, azaz a methicillin- és oxacillin- (penicillinszármazékok) rezisztens Staphylococcus aureust. Utóbbi az antibiotikumoknak ellenálló baktériumtörzsek közül a legvirulensebbek közé tartozik, s gyakran okoz fertőzéseket kórházakban és közösségekben. A természettudományi csúcstalálkozón ismertetett projektnek köszönhetően tovább bővültek ismereteink a réz antimikrobiális tulajdonságaira vonatkozóan, melyeknek köszönhetően a fém aktívan gátolja a baktériumok, gombák és vírusok szaporodását és terjedését.
Keevil professzor szerint: “Az A típusú influenzák, így a H1N1 jelenleg fenyegető fertőzésveszélye ismeretében valós és égető szükségünk van az összes e célra alkalmas és hatékony óvintézkedés megtételére, olyan anyagok felhasználásával, amelyek antimikrobiális tulajdonságai már bizonyítottak. A vizsgálatok most ismételten alátámasztják, hogy a réz felületi anyagként történő alkalmazásával a kulcsfontosságú köztereken, így például kórházakban, konyhákon és étkezőhelyeken akadályozhatjuk, és jelentős mértékben csökkenthetjük az ártalmas fertőzések terjedését”.

Egyre szélesebb körben tudatosítják a réz alkalmazásának jelentőségét a megelőzést szolgáló egészségügyi óvintézkedések részeként. Az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Hatósága (US Environmental Protection Agency, EPA) a rézötvözeteket mint antimikrobiális anyagokat törzskönyvezte, hivatalosan is elismerve azok bizonyított közegészségügyi előnyeit. Az Egyesült Királyságban a birminghami Selly Oak Kórházban végzett klinikai kísérlet azt bizonyította, hogy a rézből készült ajtófogantyúkon és vízcsapokon 90-100%-kal kevesebb kórokozó található, mint a más anyagból készülteken.

Keevil professzor hozzátette: “A széleskörű kutatások által is megerősített tény, hogy a vörös- és sárgaréz, valamint a bronz alkalmas a kártékony és potenciálisan halálos mikroorganizmusok megsemmisítésére, a réz alkalmazásának közegészségügyi előnyei mellett szól.”

A réz az első szilárd felületképző anyag, amely megkapta az EPA ilyen típusú minősítését, miután az antimikrobiális rézötvözetek alkotta felületekről bebizonyosodott, hogy bizonyos baktériumok (ilyen pl. a már említett MRSA multirezisztens kórokozó, melyet az angolszász irodalom "superbug"-nak, a magyar pedig "probléma-bacillus"-nak nevez), több mint 99,9%-át két órán belül elpusztítják, sőt ismétlődő fertőződés esetén is több mint 99%-os hatásfokkal érvényesíti ezt a képességét.
A réz és rézötvözet felületek – ellentétben más anyagokból készültekkel – megőrzik antibakteriális tulajdonságaikat, vagyis ellenállók maradnak, megbízható és hosszútávú védelmet kínálnak. Ennek eredményeképpen a réz kulcsszerephez juthat a kártékony patogének terjedésének megakadályozásában, kiegészítve és támogatva az infekciókontroll szokványos gyakorlatait, amelyek mellett azonban továbbra is szükség van szigorú higiéniai ellenőrzésre, valamint a vírusölő vakcinák kifejlesztésére.

Prof. Bill Keevil

Sárgaréz (vörösréz- és cinkötvözet) ajtófogantyú

Vörösréz vízcsap

Szintén hozzáférhető tájékoztató-anyagok (letölthetők innen: http://www.rezinfo.hu/node/275):
1. Prof. Keevil tájékoztatója
2. Prof. Keevil életrajza angol nyelven
3. Kérdések és válaszok az antimikrobiális réz témakörében
4. A legfontosabb tudományos hivatkozások, valamint klinikai tesztek részletei:
www.copperinfo.co.uk/antimicrobial

Tájékoztatás:
Magyar Rézpiaci Központ
Pintér Róbert, ügyvezető
Tel.: (1) 266 48 10
E-mail: robert.pinter@hcpcinfo.org

Prof. Keevillel készítendő interjúk ügyében:
University of Southampton
Sophie Docker, Media Relations Officer
Tel.:+44 (0) 2380 598933
E-mail: s.docker@soton.ac.uk

A Magyar Rézpiaci Központ a réztermelők és feldolgozók által támogatott non-profit szervezet, amelynek célja a réz használatának, valamint helyes és hatékony alkalmazásának elősegítése. A szolgáltatások, beleértve a műszaki tanácsadást és információs adatközlést, mindazok rendelkezésére állnak, akik bármilyen vonatkozásban érdekeltek a réz felhasználásában. További információk találhatók a www.rezinfo.hu weboldalon.
A Magyar Rézpiaci Központ tagja az Európai Rézintézetnek (European Copper Institute), és szoros kapcsolatot tart fenn a világ többi - a rézpiac fejlesztésén tevékenykedő- szervezetével Az Európai Rézintézet (ECI) nemzetközi bányavállalatok (kéoviselőjük az International Copper Association, Ltd) és az európai rézipar társas vállalkozása. Küldetésének tekinti, hogy büsszeli központjából, valamint tizenegy országos rézközpontból álló hálózatán (Copper Development Associations) keresztül Európa-szerte népszerűsítse, milyen előnyöket kínál a réz a modern társadalmak számára.

Avenue de Tervueren 168 b10
B-1150 Brussels – Belgium
+32 (0)2 777 70 70
http://www.eurocopper.org/

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul