e-gépész online szaklap

Hibák, életveszélyek a kéményseprő szemével

2010. május 7. | Oláh Csaba | |  1 |

Gyakorlati jellegű cikk, mely a mai magyar, valós viszonyokkal foglalkozik, visszatekintve a GOMBSZ-ig. A Kéménykonferencián elhangzottak alapján.

Életveszélyt előidéző hibák előfordulási gyakoriságuk szerint

Az elmúlt 2 évben bekövetkezett balesetek kiváltó okai, előfordulásuk gyakorisága alapján:

- fokozott légzárású nyílászárók – eredeti telepítés óta, csere, utólagos tömítés

- légutánpótlás a régi GOMBSZ szerint sem megfelelő

- depressziót okozó gépi szellőző berendezések – fokozott légzárású nyílászárókkal kombinálva

- tüzelőberendezés karbantartásának hiánya

- időjárási hatások – viharos erejű szelek, frontbetörések

- összekötő elemmel (füstcsövezéssel) kapcsolatos hibák

- kémény és tartozékainak hibája – dugulás, huzatmegszakadás, szűkítés, alulméretezett kémény.

A teljes méretű ábra letölthető itt.

Levegő-bevezetés

- ismerni és alkalmazni kellene a régi GOMBSZ-t
- nyílászárók tömítettségi fokának felmérése, megítélése
- depressziót okozó gépi szellőző berendezések ellenőrzése

Problémát jelent azonban a szilárdtüzelés levegő-utánpótlásának megfelelőségének megállapítása. Szilárd tüzelés esetén nincsenek olyan konkrét előírások, mint a gáztüzelés esetén. Még a régi MSZ-04.82 is mostohábban bánt a szilárd tüzeléssel ilyen esetben, mint a gáztüzeléssel. Valószínűleg az volt a kiindulási alap, hogy a szilárd tüzelés égésterméke érezhető és látható.

Levegő-bevezető elem(ek)en keresztül

- évek múlva honnan kellene tudni, hogy milyen típusú, darabszámú és elhelyezkedésű levegő bevezető elemnek kell lenni

- levegő bevezető elem szakszerű beszerelésének ellenőrzése

- utólagos leragasztás, eltömítés eltüntetése ellenőrzési időre vagy egy esetleges baleset után – hogyan bizonyítható?

- karbantartásáért ki a felelős?

Itt is felmerül a szilárd tüzeléssel kapcsolatos alulszabályozottság problémája. Mi alapján követelhető meg a levegő-bevezetés jogszerűen, illetve a gépi elszívók tilalma. Józan ész? Az nálunk manapság a legkevesebb.

Rács, zsalu, légcsatorna

Kevésbé problémás, mivel általában a kazánházi megoldásokra jellemző. Kevésbé veszélyesnek csak akkor mondható, ha különállló kazánházban van a tüzelőberendezés. Pincei, lakószinti kazánházak és a lakótérrel való légtér-összeköttetés esetén ugyanolyan veszélyes lehet a nem megfelelő kialakítás.
Honnan lehet tudni a későbbiekben, hogy mi volt a tervezett állapot? A karbantartásért ki a felelős ?

Ventilátoros befúvás

Jellemzően ipari méretű kazánházak esetén fordul elő. Viszonylag ritka, hogy életveszélyt okoz, de előfordulhat. Akkor is inkább a kazán kezelőjét, karbantartóját veszélyezteti. Lényege a reteszelt üzemvitel: ventilátor – áramlásérzékelő – gázmágnesszelep – kazán. Ha itt van szabálytalanság vagy hiba, akkor annak felderítése nem a kéményseprő feladata.

Tüzelőberendezés

Gáz- vagy olajüzemű tüzelőberendezés

Ezen tüzelő berendezések karbantartása, ellenőrzése és az életveszélyt okozó hibák elhárítása nem a kéményseprő feladata.

A 2008. évi XL. törvény a földgázellátásról kimondja, hogy: A csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés műszaki-biztonsági felülvizsgálatának részletes szabályait - beleértve a felülvizsgálat gyakoriságát is - külön jogszabály tartalmazza.

Szilárd üzemű tüzelőberendezés

Jogszabályilag rendezetlen, a józan ész a logika szerint a tulajdonos feledata. A szilárd tüzelésű kazánok tisztítása normál használat mellett nem jelent problémát, mert csak hamu, korom és pernye van jelen a tüzelőberendezés tűzterében, füstjárataiban.

A valóság persze más, mivel minden, ami éghető, az megy bele a tüzelőberendezésbe. Ennek és persze más tényezőknek (tüzelési kultúrálatlanság, levegő-utánpótlási probléma, nem megfelelő kéménykersztemetszet) hála megjelenik a kátrány is. Ennek eltávolítása már nem egyeszerű és időigényes feladat (tüzelőanyag adalék, vegyszerrel átitatott fahasáb).

Füstcső

Gáztüzelés esetén a kialakítási szabálytalanságok és tömörtelenségi problémák vezetnek indítási problémákhoz hideg kémény esetén.

Szilárd tüzelés esetén a füstcső eltömődése és a keresztmetszet veszélyes mértékű leszűkülése vezet általában visszaáramláshoz.

A füstcsövezés ellenőrzése jelenleg nem tartozik a kötelező kéményseprőipari közszolgáltatás keretében elvégzendő feladatok közé, holott ez az a terület szerintem, ami egyértelműen és fenntartások nélkül a kéményseprő feladata lehetne.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


| 2010. máj. 15.

A tisztelt cikkíró egyik megjegyzése szerintem kulcskérdés, t.i. "honnan lehetne tudni, hogy mi volt a tervezett állapot". Ha a FőKÉTÜSZ/Műszaki információk II. Segédlet MSZ EN szabványok alapján c. melléklet szerint az eng./kiviteli tervhez ez hozzátartozik, és használati utasításnak írjuk meg és annak tekintjük, akkor a tulajdonos/lakó/bérlő kapott egy olyan használható anyagot, mint bármilyen más készülékhez.

Facebook-hozzászólásmodul