e-gépész online szaklap

Országos főmérnöki rendszer és megyei mérnökműhelyek

2010. május 26. | Kovács István MMK alelnök | |  0 |

Magyar Mérnöki Kamara megalakulása óta minden lehetséges fórumon hangoztatja az országos főmérnöki rendszer szükségességét, az önkormányzatok mérnöki feladatainak hozzáértő műszaki szakemberrel történő ellátása érdekében. Érdekes gondolatok egy épületgépész vezetőtől.

Mint ismeretes, a főépítészi státust 190/2009. számú kormányrendelet szabályozza, sajnos kötelezően betöltendő főmérnöki státus esetében nem sikerült máig elérni kormányrendelet által szabályozott főmérnöki hálózat kialakítását.

És ha belegondolunk, nem is csak egy mérnöki szakma magas szintű ismeretére van városi főmérnöki szinten szükség, sorolhatnánk a mérnöki szaktudást igénylő területeket, közlekedés, infrastruktúra, energetika, vízgazdálkodás, környezetvédelem, hogy csak a legsűrűbben előfordulókat említsem. Ismeretes, tapasztaljuk, hogy az önkormányzatoknak nincsenek anyagi lehetőségeik mindezen területek magas szakmai ismerettel bíró mérnök által való lefedésére, s a közeljövőben nem is lesz erre fedezetük.

Vannak azonban pozitív példák arra, miként lehet mérnök szakemberekkel, mérnök kamarai segítséggel az ún. városi főmérnök feladatát ellátni. A területi mérnöki kamarák rendelkeznek valamennyi mérnöki szakterületről regisztrált mérnökökkel, akik megfelelő együttműködési szerződés keretében képesek lennének az önkormányzat által megkérdezett szakmai témákban, szakmai konszenzussal hozott mérnöki vélemény kialakítására.

A szakmai véleményalkotás, az önkormányzatok szakmai stratégiai és koncepcionális városfejlesztési feladataira történő mérnöki ajánlások készítése, illetve a felmerülő rövid-közép- és hosszú távú városfejlesztési feladatok műszaki véleményezése lenne. Területi mérnöki kamarák szervezésében a felmerülő véleményalkotásra létrehozott mérnök műhelyek széleskörű szakmai konszenzussal alakítják ki többségi véleményüket, melynek nagy előnye, hogy hasonló vélemény-nyilvánító feladatra vállalkozó egyéni mérnököknél sokkal súlyosabb, szakmai konszenzuson alapuló véleményt fogalmaz meg.

A Magyar Mérnöki Kamara egy több éve működő megyei kamarai modell szerint ajánlást ad együttműködési szerződések megkötésére, megyei mérnök műhelyek szervezésére, az önkormányzatok műszaki támogatása - a felmerülő városfejlesztési feladatok műszaki véleményezése, szakmai stratégiai és koncepcionális ajánlások készítése a felmerülő a közép- és hosszú távú városfejlesztési témákhoz.

A modellt, mint legjobb gyakorlatot ajánljuk, amely a területi specialitásoknak megfelelően természetesen tág határok között változtatható.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul