e-gépész online szaklap

Új ablaktechnika

2010. június 9. | e-gépész | |  0 |

A Frankfurter Allgemeine Zeitung honlapján (www.faz.net) érdekes cikk jelent meg 2010 áprilisában, mely egy energiatakarékos ablakkeretet mutat be. Az ablakosok minden fejlesztése azért lehet érdekes számunkra, mert markánsan befolyásolja az épület hőháztartását.

Az ún. háromsínű ablakkeret első sínén található az ablaküveg, a harmadikon a napvédő, a lényeg azonban a középső szigetelőlemez. A mintaablak műanyagból és alumíniumból készült, 350 kg, és háromszor hat méteres. A nyilvánosság előtt 2009-ben mutatták be, a szériagyártás a jövő évben valósulhat meg. Az ablakkeret működése elve az alábbi: a középső szigetelőlemez éjjel az üveg elé tolódik, hogy az épület hőjét benntartsa (nyáron pedig ellentétes irányú a folyamat). „Ez a jó régi spalettaelv, csak modern mozgatótechnikával”.

Az energiatakarékosságról a 35 cm mély keretszerkezet is gondoskodik, mely műanyagból készül, mert az jobban szigetel, mint az alumínium. Mivel azonban az építészek az alumíniumhoz szoktak, a keret felülete továbbra is alumínium. A tervező azt ígéri, hogy a háromsínű ablakkerettel az irodák energiafelhasználását mintegy 80%-kal lehet csökkenteni.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul