e-gépész online szaklap

Osztrák Kamara

2010. június 14. | Elek Edina | |  0 |

Folytatjuk az európai mérnökkamarákat bemutató sorozatunkat, ezúttal a szomszédos Ausztriában nézünk körül.

Az építészek és mérnökök országos kamarájának feladatai

A bécsi székhelyű kamara tagjai a négy területi kamara tagjai közül kerülnek ki. Hatásköre az egész országra kiterjed. A kamara két szekcióra osztható, az építészekre és a mérnökökre.

A kamara hatáskörébe tartozik minden olyan ügy, mely a két vagy több területi kamara tagjainak közös szakmai, szociális és gazdasági érdekét érinti. Ebből kifolyólag különös hangsúlyt fektetnek az alábbiakra:

• felkérésre vagy hivatalból jelentéseket és szakvéleményeket készíteni és javaslatokat nyújtani hatóságok, valamint egyetemek, főiskolák részére

• közös jóléti intézményeket (nyugdíj- és temetkezési pénztáralap) létrehozni az építészek, mérnökök és azok özvegyei számára, betegellátás biztosítása a tagok, azok hozzátartozói és más olyan személyek részére, akik a nyugdíjpénztári alapból kapják a szolgáltatást

• az építészekre és mérnökökre vonatkozó alapszabályokat felállítani

• fegyelmi ügyekben dönteni a fellebbezés lehetőségéről

• ápolni a kapcsolatokat a többi szakmai szervezettel belföldön és külföldön egyaránt

• megtárgyalni az ügyeket, melyeket a területi kamarák egyike az országos kamara elé terjeszt

• okiratarchívumot létrehozni és vezetni, ahol a köz- és magánokiratokat tárolják. A kamara feladatai közé tartozik, hogy az okiratok tárolásának, hozzáférésének és törlésének feltételeit kidolgozza, és az iratok megőrzésének idejét meghatározza. Rendeletekkel szabályozza a jegyzékbe vételnek, a hozzáférés biztosításának és az okiratok törlésének fedezésére szolgáló költségeket

• irányelveket szab az elektronikus hiteles aláíráshoz szükséges igazolványok kiadásához és kiállításához, valamint az építész- és mérnökaláíráshoz. Elektronikus jegyzéket vezet automatizált adatfeldolgozással a hiteles építész- és mérnökaláírásokról.

Az országos kamara szervezeti felépítése

1. Kamaranap

A kamaranapon az országos kamara elnöke, a szekciók tagjai és a területi kamarák elnöke és elnökhelyettese vesz részt. A kamaranapot évente legalább egyszer megtartják, ezenkívül az elnök bármikor összehívhatja. A mi Küldöttgyűlésünknek felel meg.

2. Vezetőség

A vezetőség tagja az országos kamara elnöke, a területi kamarák elnökei, azok helyettesei, a szekciók elnökei és helyettesei, valamint a jóléti intézményekért felelős elnök. Az elnök bármikor összehívhatja a vezetőséget, mely minden olyan ügyben illetékes, ami nem az országos kamara más szerveihez tartozik. A szekciók javaslatára szakmai csoportokat hozhatnak létre, melyeknek feladatkörét és szervezeti felépítését az üzletszabályzatba kell foglalni.

3. Elnökség

Az építészek és mérnökök kamarájának elnökségét saját elnökük és annak helyettese, valamint a területi kamarák elnökei alkotják. Amennyiben a területi kamarák elnökét egyidejűleg az építészek és mérnökök kamarájának elnökhelyettesévé választják, úgy helyettese az elnökség tagja lesz.
Az elnökséget sürgős esetek megvitatására hívják össze, illetve olyan ügyekben, melyekben a vezetőség a meghatározott határidőn belül nem tud döntést hozni.

4. Az építészek és mérnökök országos szekciója

Az építészek és mérnökök országos szekciójának tagja az egyes szekciók elnöke és helyettese, valamint a területi kamarák szekcióinak további hét delegáltja.

5. A jóléti intézmények kuratóriuma

Az országos kamarának az építészek és mérnökök, az egykori építészek és mérnökök, valamint azok özvegyei számára nyugdíjalapot és temetkezési pénztáralapot kell létrehoznia. Ezeknek az intézményeknek az élén nem áll jogi személy.

A nyugdíjalapból az alábbi ellátásokat szükséges biztosítani:

• öregségi nyugdíj
• keresőképtelenség esetén fizetendő nyugdíj
• özvegyi nyugdíj
• ellátás az egykori házastárs számára
• árvaellátás

6. Fellebbezési bizottság fegyelmi ügyekben

A fegyelmi bizottság által hozott döntések megfellebbezéséről másod- és legfelső fokon a fellebbezési bizottság dönt. A bizottságot az elnök, annak helyettese, valamint tizenkét ülnök alkotja. Az elnököt és az elnökhelyettest az országos kamara vezetősége nevezi ki. Az ülnököket a kamaranapon a területi kamarák választásra jogosult tagjai közül választják meg. Az ülnökök nem lehetnek egyidejűleg a fegyelmi bizottság tagjai.

Építészek és mérnökök

Az államilag illetékes és hiteles építészek és mérnökök természetes személyek, akik a gazdadásági és munkaügyi miniszter által adományozott illetékesség alapján mintegy 60 különböző mérnöki vagy természettudományos területen tevékenykednek. Az illetékesség attól függ, milyen szakterületen szerzett diplomát a személy.

Az állami illetékesség és hitelesség jegyeként az Ausztria címerét tartalmazó pecsét szolgál.

Az építészek és mérnökök tevékenykedhetnek tervezőként, tanácsadóként, vizsgálóként és szakértőként, felügyelő és felügyeleti szervként, mediátorként, megbízottként, és lebonyolíthatnak projekteket.

Az építészek és mérnökök képviselhetik a megbízókat közjogi hivatalok és testületek előtt, mint például építészeti hivatalokban, földhivatalban, az iparhatóságnál, valamint a vízjogi hatóságnál.

Munkaköreik a következők lehetnek:

• tervek készítése, pályázati dokumentumok előkészítése
• projektek tervezése, projektvezetés, projektmenedzsment
• építésfelügyelet, szerelések felügyelése
• átvételi vizsgálatok és visszatérő vizsgálatok (pl. iparjogi határozatok alapján)
• a munkavállalók jogainak képviselete
• vizsgálómérnöki tevékenység
• szakvélemények készítése és számítások, tervek és szakvélemények felülvizsgálata
• közjogi hivatalok és testületek képviselete, kérvények, beadványok benyújtása
• nem hivatalos szakértői tevékenység a közigazgatási eljárásban
• az építésügyi hatóság funkcióinak átvétele az építési eljárásban

A szekciók vezetőségének, a területi kamarák fegyelmi bizottságainak és az országos szekcióknak a gazdasági miniszter által elrendelt választási rendje

A területi kamarákon belül mind az építészek, mind a mérnökök szekciója választótestület is egyben. A közvetlen választások lebonyolítására minden területi kamara választási bizottságot hoz létre, melynek elnöke a választási biztos. A bizottságnak az elnökön kívül öt tagja van, és minden tagnak van egy helyettese. A választási biztost a gazdasági miniszter nevezi ki. A bizottságot négy évre választják.

A választási bizottság írja ki a választásokat, és kijelöli a választás napját. A területi kamarának a választás kiírását követő egy héten belül be kell nyújtania a választási bizottság számára a kamaratagok névsorát.

A választási jelöléseket legkésőbb a választás napja előtt négy héttel le kell adni a választási bizottság részére. Minden jelölést legalább 20 választótestületi tagnak támogatnia kell. A választási bizottság hagyja jóvá a jelöléseket. A jóváhagyott jelöléseket akkor sem vonják vissza, amennyiben időközben csökken a jelöltek száma. Ha egy jelölt neve több választási jelölésen is szerepel, mindegyikről kihúzzák a nevét.

A választási rend érdekessége, hogy a választásra jogosultak mind levélben, mind személyesen is leadhatják voksukat. Aki levélben szavaz, az a választási bizottság által küldött választási cédulát a választási borítékba, majd egy postai borítékba helyezve küldi vissza. A borítékot a választás napján a választóbizottsági elnök helyezi az urnába, miután ellenőrizték, hogy a feladó személyesen nem szavazott.

A szavazatok összesítését követően a választási bizottság az alábbiak szerint osztja ki a mandátumokat:

Egymás mellé írják – nagyság szerinti sorrendben – az egyes jelölésekre leadott érvényes szavazatok számát, minden összeg alá a felét, a harmadát, majd ha szükséges, a további hányadosokat. A szavazatok összegét nagyságuk alapján folytatólagos rendszámokkal jelölik addig a számig, ami megfelel a kiadandó mandátumok számának. Minden jelölésre annyi mandátum esik, mint ahány rendszámot kapott a szavazatszám és annak hányadosa, ahol is a rendszám egyidejűleg azt is megmutatja, hogy az egyes jelöléseket hányadik kiadandó mandátum illeti meg. Ha ezek alapján egy mandátum több jelölésre esne, sorsolással döntik el, ki kapja. Azon jelöltek közül, akiket nem választottak meg, póttagokat választanak.

A választás érvényességét két héten belül a választási bizottsághoz írásban benyújtott beadványban lehet megtámadni.

A területi kamara elnökét és alelnökét titkosan, írásban leadott szavazat útján választják meg a kamara vezetőségének tagjai közül. Minden egyes elnökjelöltnek a választási biztosnál kell leadnia a jelölést, melyet a vezetőség tagjainak egy negyede kell, hogy támogasson. Az alelnökjelölteknek a jelölésüket az ülésen kell beterjeszteniük, és szintén a vezetőség egy negyedének a támogatására van szükségük. A választást mindkét esetben az nyeri, akire a szavazók több mint 50 százaléka adta le voksát. Amennyiben nincs ekkora többség, szűkebb körű választást írnak ki, melyen a legtöbb szavazatot kapott jelöltek vehetnek részt. Szavazategyenlőség esetén sorsolással döntenek. Ha az elnöki vagy alelnöki posztra csak egyetlen jelölés érkezik, a választási biztos nem ír ki szavazást, és az egyetlen induló jelölt nyeri el a pozíciót.

A szekcióvezetőt és annak helyettesét a kamara vezetőségének tagjai közül választják meg. A választás rendje megegyezik a területi kamara elnökének és alelnökének választási rendjével.

A jóléti intézmények kuratóriumának delegáltjait titkos szavazással az aktív, választásra jogosult kamaratagok közül választják meg a területi kamara elnökének és alelnökének választási rendjével egyező módon. A kuratórium elnöke és helyettese a kuratóriumi tagok közül kerül ki. A jelöléshez a kuratórium tagjainak egynegyede kell, hogy támogatását fejezze ki. Elnök kizárólag az lehet, akinek Bécsben van a hivatali székhelye.

Az országos kamara elnökének és alelnökének megválasztása előtt a választási biztos összehívja ülésezni az országos kamarát. Az elnököt titkos szavazással a kamaranap tagjai, az alelnököt a kamaranap vezetőségi tagjai közül választják.

Az országos szekciók elnökét és helyettesét a mindenkori országos szekció tagjai közül választják meg titkos szavazással. A jelölés elfogadásához az országosszekció-tagok egynegyedének támogatására van szükség.

Forrás: http://www.arching.at

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul