e-gépész online szaklap

Tagozati tervek

2010. június 14. | szerkesztő | |  0 |

A Kamara kiemelt fontosságot tulajdonít a tagozati tevékenység fejlesztésének. Cikkünkből kiderül, hogy is képzeli ezt konkrétan, milyen eszközökkel ösztönzi a munkát, és milyen pénzeszközöket tud ehhez biztosítnai.

Tagozat erejének, tekintélyének növelése, arculatának megteremtése.

Eszközei:

- Tagság aktivizálása, elnökség és tagság közötti együttműködés rendszeressé tétele. (Nem lesz könnyű, és rengeteg energiát igényel.)

- Érdeklődésre számot tartó események (előadások, viták) szervezése. (Ha mindez nem kreditpontos keretek között történik, akkor az eddigi tapasztalatok szerint a legérdekesebb előadásra is nehéz becsábítani a kollégákat.)

- Tagozati nyílt nap rendezése (vonzó meghívottakkal). (Lásd az előző pontot.)

- Elektronikus kommunikáció feltételeinek megteremtése. (Ez az E-GÉPÉSZ révén működhet, bár egyelőre eléggé egyirányú a forgalom.)

- Az országos hálózat hatékony működtetése (ahol nincsenek szakcsoportok, megyei megbízottak felkérése). (A szakcsoportokba életet lehelni szintén iszonyú munkaigényes, de nem lehetetlen küldetés.)

- A Tagozat “létének” nyomatékosítása a tagság és az érintett szakma felé. (Ez a tevékenység fokozásával érhető el.)

- Mesteriskola létrehozása, ehhez a személyi és anyagi háttér megteremtése. (Az Épületgépészeti a 4 közül az egyik tagozat, amelynek ez már sikerült.)

- Az MMK kötelező és szabadon választott továbbképzéseiben való aktív részvétel. (A múltban voltak próbálkozások ilyen irányban, csak sajnos, mivel nem céges képzésekről és finanszírozásról volt szó, a minőségi, de fizetős képzésekre nehéz volt látogatót gyűjteni. Az online, elektronikus forma itt is nyerő lehet.)

Tagozat ismertsége, szakmai közéletbe ágyazása

Az MMK általános törekvésein túl, azzal összhangban önálló, szerepvállalással is szükséges az egyes szakmai területek közéletben való részvételét erősíteni.

Eszközei:

- Kapcsolatfelvétel és állandósított együttműködés megteremtése az illetékes minisztériummal.

- Kapcsolatfelvétel a civil szervezetekkel, együttműködő partneri és vitapartneri minőségben egyaránt. (A Tagozatnak talán erre érdemes elmennie, azaz a civil szervezetek munkáját, eredményeit szintetizálhatja és közvetítheti.)

- Állásfoglalások megfogalmazása vitatott szakmai, szakma-politikai kérdések esetén. Ehhez a “szakma tekintélyeiből” alkalmankénti ad-hoc grémiumok létrehozása.

Tagozat alaptevékenysége, érdekérvényesítő, minősítő munkája

A Tagozati tevékenység végső célja az adott szakmai terület (ágazat) mérnöki munkáihoz az elvárható szakmai, jogszabályi, szabályozási és szellemi háttér létrehozása, illetve a létrehozásban játszott meghatározó, koordinatív szerep. Feladat: az MMK erre vonatkozó általános céljaihoz kapcsolódva, a Tagozat önálló aktivitást is vállaljon.
Eszközei:

- Szakhatóságokkal való kapcsolat kiépítése, folyamatos konzultatív együttműködés kialakítása.

- Szakhatósági katalógus létrehozása (jelölve az, hogy mely eljárásokba, mely szakhatóságokat kell bevonni).

- Jogszabály alkotási munkába való érdemi bekapcsolódás a véleményezés fázisában. Ehhez offenzív magatartás, módosítási kezdeményezések.

- Jogszabályi katalógus létrehozása, azok összefüggéseinek bemutatásával.

- Ellenőrzési jog kivívása annak érdekében, hogy kiugró alacsony vállalási árakért való teljesítések megfelelősége ellenőrizhető legyen.

- Önkormányzatokkal való kommunikáció feltételeinek megteremtése.

Anyagi eszközök

A tagozatok a részükre rendelkezésre álló és a korábbi küldöttgyűlési határozat szerint szabadon felhasználható keretből összesen 27 649 eFt-ot használtak fel. A felhasználás egy része a korábbi években felhalmozott tartalékok terhére történt, ennek következménye a kamarai mérleg 15 317 eFt nagyságú mérleg negatív eredményes. A korábbi években felhalmozott összegekből a tagozatoknak további 14 074 eFt áll a rendelkezésére.

Tagozatok szakmai feladatalapú tevékenység pü. kerete: 17 millió forint

Tagozatok szervezeti működtetés átalány kerete: 2009-ben 10 millió Ft (a szakmai tagozatok részére a költségvetésben előirányzott 10 MFt-os keretösszeg nem fedezte a szakmai munkához szükséges kiadásokat, ezért az előző években felhalmozott tartalékukból 13 994 eFt felhasználására volt szükség), 2010-ben 5,7 millió Ft.

Magyarul: tavaly az összes tagozatnak 10 millió forint jutott tevékenységtől függetlenül működésre. Idén ez az összeg (a tevékenység-független) lecsökkent 5,7 millióra, viszont van egy 17 milliós feladatalapon pályázható keret is. Tehát az összes keret több mint a duplájára nőtt. Hogy ebből tagozatunk mennyit tud megszerezni, és hogy az elég lesz-e a fenti rengeteg feladatra, azt a jövő dönti el.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul