e-gépész online szaklap

Közös szakmai állásfoglalás Comfort-ügyben

2009. szeptember 14. | szerkesztő | |  0 |

A MÉgKSZ állásfoglalása dicséretes gyorsasággal megszületett a jövő év Comfort Budapest Konferencia és Szakkiállítás ügyében, és egybecseng a másik legnagyobb épületgépészeti civil szerveződés, a MÉGSZ véleményével. A szakma szervezett része ezek szerint nem támogatja a rendezvényt.

Úgy tűnik, a magyar ember is képes tanulni a múlt hibáiból. Nem is olyan régen előfordult, hogy az egyik szövetség- és cégcsoport az egyik, a másik csoport a másik szakkiállítás mellé állt, aminek végeredménye két gyenge rendezvény lett. Az akkori, nem igazán átgondolt, nem a szakmai érdekek, hanem inkább "politikai" szempontok alapján meghozott döntésekkel szembesülve a szövetségek azóta rendezték soraikat, és sokkal konzekvensebben és ésszerűbben működnek. (Elnézést azoktól a szervezetektől, amelyek eddig is így tettek.)

A Hungarotherm és a Comfort Budapest kérdésében idén év elején már létrejött egy konszenzus, ami a jelek szerint megmaradt. Az alábbiakban a MÉgKSZ állásfoglalása olvasható:

Tisztelt Szerkesztőség!

A Comfort kiállítással és a vele egy időben rendezendő konferenciákkal kapcsolatban az alábbi álláspontunk alakult ki:

1. A szakma több év után végre tavaly egyezett meg abban, hogy kétévente legyen egy nagy kiállítás, egy kísérő kisebb konferenciával, ehhez tartjuk magunkat, és javasoljuk ezt másnak is. Az idei Hungarotherm vissza is igazolta ezt az elképzelést.

2. Szövetségünkben a körkérdésünkre egyértelmű volt a nemleges válasz, de többen voltak, akik nem válaszoltak. Telefonbeszélgetésünkben azonban elmondták, hogy ugyan a kétévenkénti kiálítással értenek egyet, de ha X mégis elmegy, akkor neki is menni kell, mert a piaci helyzet rendkívül nehéz. Ne engedjük a szakmát megosztott helyzetbe hozni.

3. A 15. Fűtési és Légtechnikai Konferencia megrendezése ebben az időpontban abszolút nem szerencsés, mert októberben Debrecenben, decemberben a Műegyetemen, februárban Pécsett lesznek épületgépész rendezvények, ehhez egy negyedik teljesen felesleges. A hagyományok miatt meg egyáltalán is természetesen szükség van a Fűtési és Légtechnikai Konferenciára, de annak időpontját nagyon ügyesen kell megválasztani, hogy a többi évenkénti hagyományos rendezvénnyel harmonizáljon. A többi konferenciához csak lazán kötödik a szakma, ebbe nem kívánunk beleszólni.

4. A szakmai kiállítások és konferenciák a szakma érdekét kell, hogy szolgálják, és nem a kifejezett üzleti érdekeket.

Reméljük, a szakma véglegesen egyetértésre jut a kiállítások és konferenciák ügyében, úgy, ahogy a két szövetség, a MÉGSZ és a MÉgKSZ már erre jutott.

Tisztelettel
Móczár Gábor
MÉgKSZ
elnök

Nagyon korrekt vélemény, értelmes gondolatok. Egy megjegyzés hozzá, a negyedik ponthoz: A szakmai kiállítások és konferenciák a szakma érdekét kell, hogy szolgálják, és nem a kifejezett üzleti érdekeket. A szakma piaci alapokon működik, és ez így helyes. A piacgazdaságnak vannak negatív hatásai (ha csak az ár számít, lánctartozás stb.), de pozitívak is, hiszen tartósan azok maradnak piacon, akik jól teljesítenek, és ez, a profit jelentős ösztönző. Manapság egyetlen konferencia vagy kiállítás sem működhet karitatív alapon, ezt el kell fogadni. A Hungarotherm is így működik, és Debrecenben, Pécsen sem szeretnének veszteséget termelni. Ha a Comfort valami olyat tud nyújtani, ami hiányzik a piacról, tárt karokkal várjuk. Megkérdeztük Davidovics Ivánt, a szervező Expositor Kft. ügyvezetőjét erről, válaszát várjuk.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul