e-gépész online szaklap

Megkérdezték a szakmát

2010. augusztus 10. | e-gépész | |  0 |

A MÉGSZ kérdőíve arról, hogy mi is a baj a szakmával, nem hoz újdonságokat, hiszen aki itt, Magyarországon dolgozik, régóta tudja, miről van szó. Mégis érdekes látni egy ilyen jellegű összefoglalót, és értékes azért is, mert prezentálni lehet, bár értékét csökkenti nem reprezentatív volta.

A Magyar Épületgépészek Szövetsége 2010 áprilisában – a 2010 februárjában megtartott első épületgépész fórumon tett felajánlásának megfelelően – azzal a célkitűzéssel kezdte meg kérdőíves felmérését az épületgépész szakmát érintő legfontosabb problémákról, hogy a szakma véleményének megismerése által a hatékonyabb érdekvédelmet szolgálja.

2010. április-májusban az épületgépészeti szakma képviselői közül 416-an válaszolták meg a feltett kérdéseket. A résztvevők a szakmát érintő problémákat 26 állítás értékelése révén osztályozták (1-től 5-ig terjedő skálán).

LETÖLTHETŐ EREDMÉNYEK

A kérdőív második részében a válaszadóknak lehetősége nyílt arra, hogy megjelöljék az általuk legsúlyosabbnak ítélt 5 problémát. Ezek között az alábbi megállapítások szerepeltek a legnagyobb gyakorisággal:

– kintlévőségek
– nincs elég megfelelő képzettségű szakmunkás
– végzettség és jogosultság nélküli munkavégzés az ágazatban
– korrupció
– alvállalkozóként kiszolgáltatottság a fővállalkozóknak
– kedvezőtlen adójogszabályok
– kiszámíthatatlan gazdasági környezet

Az elemzés eredményeként fő következtetésük az, hogy az ágazatban felmerülő legsúlyosabb nehézségek oka az ország gazdasági helyzete és kormányzati intézkedések minősége vagy hiánya. Ezeknél kevésbé súlyosak, de mindenképpen figyelemre méltóak és intézkedéseket kívánnak azok a problémák, amelyeknek a forrása a szakma vagy annak egy-egy csoportja.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul